Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Vrijwilligers

IJsclub Siberia vergroot netwerk via samenwerking met Vrijwilligerscentrale Utrecht

IJsclub Siberia is een levende vereniging met veel activiteiten. Voor al deze activiteiten zijn logischerwijs ook vrijwilligers nodig. Via onder meer de Vrijwilligerscentrale Utrecht probeert de Utrechtse vereniging haar vrijwilligers te werven. Hoewel het aantal aanmeldingen niet heel hoog ligt, is het voor IJsclub Siberia wel enorm waardevol aangesloten te zijn bij de Vrijwilligerscentrale en haar netwerk.

Ruim zes jaar geleden vond er een professionaliseringsslag plaats bij IJsclub Siberia. Onder andere de website werd onder handen genomen en met hulp van tekstschrijvers zette de vereniging haar verhaal op papier. Tijdens deze periode startte ook de samenwerking met de Vrijwilligerscentrale Utrecht. “Door vacatures via de Vrijwilligerscentrale te verspreiden vergroten wij de kans de juiste vrijwilligers te vinden. Zij maken namelijk al een eerste selectie van de kandidaten”, zegt Robbert van Vliet van IJsclub Siberia.

Onderdeel van vrijwilligersnetwerk

Volgens de secretaris en vrijwilligerscoördinator wordt de vereniging goed geholpen door de Vrijwilligerscentrale. “Vacatures staan vier maanden online en daarna worden ze automatisch verwijderd. Via de website krijgen we veel publiciteit. Je bent als vereniging duidelijk zichtbaar. Door de samenwerking zijn we tevens onderdeel geworden van het vrijwilligersnetwerk in Utrecht. De centrale werkt als klankbord en een soort tussenpersoon voor ons. Via de organisatie zijn we in contact gekomen met bijvoorbeeld de asielopvang en scholen.”

Hoewel IJsclub Siberia tevreden is met de samenwerking, tempert Van Vliet wel de verwachtingen. “Je moet niet verwachten dat je voor al je vacatures kandidaten vindt. In de loop der jaren hebben we niet heel vrijwilligers geworven via de Vrijwilligerscentrale. Maar het heeft ons wel geholpen te focussen, kennis te verzamelen en cursussen te volgen.”

Waardevolle samenwerking

IJsclub Siberia zet de samenwerking in ieder geval de komende periode nog voort. Van Vliet: “De beste manier om vrijwilligers te werven blijft toch via je eigen netwerk. Wees actief in de regio waar je zelf gevestigd bent en laat mensen iets doen waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden, is mijn advies aan andere verenigingen. Maar het is voor ons zeker de moeite waard door te gaan met de samenwerking met Vrijwilligerscentrale Utrecht.”

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?