Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Ledenwerving en -behoud

Dronten bedient 100 leden met ‘ijsgarantie’

Mede door de warmere winters in Nederland hebben de laatste jaren steeds minder natuurijsclubs hun banen kunnen openstellen voor hun leden. Om de leden toch de mogelijkheid te bieden ’s winters te schaatsen, heeft IJsclub Dronten de zogenaamde ‘ijsgarantie’ in het leven geroepen. Dankzij het idee van bestuurslid Mischa Massink en de verdere uitwerking door voorzitter Albert Bleijenberg kunnen de leden aan het eind van het schaatsseizoen gratis schaatsen op de nabijgelegen kunstijsbaan Leisure World Ice Center.

“Met de ijsgarantie proberen we leden aan onze club te binden. In Nederland hebben we een aantal lastige winters achter de rug met weinig natuurijs. Als je vijf, zes jaar lang weinig te bieden hebt als ijsclub loop je de kans dat leden hun lidmaatschap misschien opzeggen. Met de ijsgarantie bieden we onze leden de mogelijkheid toch op het ijs te staan”, legt Piet Bleeker, secretaris van IJsclub Dronten uit.

Ouders met jonge kinderen

Dronten werkt samen met IJsclubs Swifterbant en Biddinghuizen. De drie natuurijsclubs uit de gemeente Dronten hebben een afspraak gemaakt met de eigenaar van het Leisure World Ice Center en op 8 maart jongstleden konden de leden gratis schaatsen op de kunstijsbaan. Daar werd volgens Bleeker goed gehoor aan gegeven.

“Er hebben een kleine 100 leden van de IJsclub Dronten gebruikgemaakt van de ‘ijsgarantie’. Vooral ouders met jonge kinderen bonden de ijzers onder en werd er druk geoefend met schaatsen, waarbij het voor sommige de eerste ervaring op het ijs was. Degenen die er waren, vonden het prachtig.”

Mes snijdt aan twee kanten

IJsclub Dronten biedt nu al een aantal jaar de ijsgarantie aan en gaat daar zeker mee door. “We vinden het belangrijk dat jonge kinderen kennismaken met de schaatssport. Bovendien snijdt het mes snijdt aan twee kanten. Wij bedienen onze leden en de mensen van de kunstijsbaan verdienen er iets aan. Wij zorgen voor de entreegelden en minimaal één bestuurslid is altijd aanwezig om te helpen”, zegt Bleeker.

Of het aan de ijsgarantie ligt is lastig te zegen volgens de secretaris, maar feit is dat IJsclub Dronten al jaren een stabiel ledenaantal heeft. Hij raadt andere natuurijsclubs dan ook zeker aan om een soortgelijk initiatief te beginnen. “Wij hebben hele trouwe leden, die altijd positief reageren op deze actie. Als andere clubs een kunstijsbaan in de buurt hebben en dus in de mogelijkheid zijn om ook zoiets aan te bieden, dan zou ik dat zeker doen als ik hen was. En als clubs uit onze regio ons voorbeeld willen volgen, dan staat het hen vrij om contact met ons op te nemen.”

Goede voorbeelden

Inspiratie opdoen op het gebied van ledenwerving- en behoud? Lees dan eens de succesverhalen van andere verenigingen. Zo sluit IJsclub Tilburg het seizoen goed af met diplomaschaatsen en trok een oproep op de site van HVHW de aandacht van vrijwilligers.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?