Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Besturen

Doornsche IJsclub wil goede voorbeeld geven met rookverbod

‘Zien roken doet roken.’ Met deze slogan roept de Hartstichting sportclubs op de accommodatie rookvrij te maken. De Doornsche IJsclub vindt het belangrijk het goede voorbeeld aan de jeugd te geven en zodoende is het sportcomplex sinds kort ook geheel rookvrij.

De Hartstichting wil ervoor zorgen dat kinderen niet langer in de verleiding komen om te beginnen met roken. Ze is daarom op 1 mei de campagne ‘Zien roken doet roken, maak jouw sportvereniging rookvrij’ gestart. Ook NOC*NSF steunt deze campagne.

Theo Schippers, ijsmeester bij de Doornsche IJsclub, was direct enthousiast over het initiatief. “Ik ben zelf altijd al tegen roken geweest, zeker in het bijzijn van kinderen. De jeugd die bij ons sport, hoeft niet te roken. En de oudere bezoekers ook niet.”

Veel jongeren

Het complex waar de Doornsche IJsclub is gevestigd, is een plek waar het gehele jaar door jongeren sporten. “Het is een openbaar sportterrein. Er komen hardloopgroepen, er wordt ’s zomers geskeelerd, veel schaatsclubs maken gebruik van de baan. Ook veel scholen komen op ons terrein sporten. Eigenlijk wordt er elke dag wel gebruikgemaakt van het sportcomplex”, zegt Schippers.

Juist omdat er zoveel gesport wordt en er zoveel jongeren komen, vindt Schippers – die al sinds 2001 burgerhulpverlener is en de AED-kasten in Doorn beheert – het belangrijk dat de ijsclub rookvrij is. “Ik ben de laatste jaren veel mensen tegenkomen die met hun gezondheid tobben vanwege het vele roken. Dat is hun eigen keuze. Maar ik wil nog graag lang gezond blijven en dat gun ik de jongeren van nu ook.”

Politieagenten

Om te helpen het nieuwe beleid op de club kenbaar te maken, ontving de Doornsche IJsclub van de Hartstichting diverse promotiematerialen. Door middel van grote borden wordt roken op de club actief ontmoedigd. “Onlangs hadden we een volleybaltoernooi en dat was het eerste evenement sinds het rookverbod. Voor sommigen was het nog even wennen, maar we hebben overwegend positieve reacties gehad”, aldus Schippers. “We gaan nu niet als politieagenten over het complex lopen. Als we iemand zien roken, spreken we diegene daar op aan. Het is belangrijk iedereen te vriend te houden. Gelukkig staat het hele bestuur achter dit besluit, dus het wordt breed gedragen binnen de club.”

De ijsclub is de eerste sportvereniging in Doorn die rookvrij is. Als het aan Schippers ligt, volgen andere clubs snel. “Ik hoop dat er meer sportverenigingen in Doorn rookvrij gaan worden. We willen het breder gaan uitdragen in de regio en ik ga zeker proberen andere clubs ertoe aan te zetten zich bij ons aan te sluiten.”

Kijk voor meer informatie op www.hartstichting.nl/rookvrij.

Goede voorbeelden

Inspiratie opdoen op het gebied van besturen? Lees dan eens de succesverhalen van andere verenigingen. Zo helpt een toekomstplan op placemat-formaat SV Ballangrud Breda beter de doelen te behalen en greep Midlaren het 100-jarig jubileum aan om de sociale binding in het dorp te versterken.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?