Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Ledenwerving en -behoud

Creativiteit helpt De IJsster door moeilijke periode

Hoewel een maand later dan gepland, is schaats- en skeelervereniging De IJsster blij dat het inlineskateseizoen eindelijk is gestart. De club uit Sneek is hard geraakt door de coronacrisis, maar doet er alles aan deze periode zo goed mogelijk door te komen. Zo nodigt De IJsster niet-leden uit te komen trainen en gaat het creatief om met de mogelijkheden die er wel zijn.

De coronacrisis heeft logischerwijs een grote impact op de sport. Ook De IJsster moest improviseren toen halverwege maart heel Nederland te maken kreeg met de ‘intelligente lockdown’. “Het begon met het abrupte einde van het schaatsseizoen. Normaal sluiten we dat af met een feestelijke avond”, zegt bestuurslid Hessel Steegstra. “Verder moesten we ons inlineskateprogramma helemaal omgooien. Vorig seizoen hebben we het inlineskaten nieuw leven ingeblazen. Het doel voor dit seizoen was aan de ene kant in te zetten op ledenwerving, en aan de andere kant te investeren in de kwaliteit van de trainers. Helaas kunnen we door het coronavirus vooralsnog geen uitbreiding geven aan het inlineskaten bij de vereniging, hoewel we hopen dat de trainerscursus op een later moment nog kan doorgaan.”

Ook financieel wordt De IJsster hard geraakt, zo geeft Steegstra aan. “Vanwege de coronacrisis gaat de overeenkomst met onze nieuwe hoofdsponsor voorlopig niet door. We denken na over hoe we dit verlies kunnen opvangen, maar dat het gevolgen heeft is logisch. We zijn met de gemeente in gesprek over subsidiemogelijkheden en mogelijke compensatie voor de kosten aan huur van onze baan. Alle mogelijkheden worden onderzocht.”

Online trainingsprogramma’s

De ontstane situatie vanwege het coronavirus noopte de vereniging creatief te zijn en nieuwe ideeën te bedenken. “Toen er niet op de club gesport mocht worden, hebben onze jeugdtrainers individuele trainingsprogramma’s gemaakt. Dat hebben we heel snel op poten gezet. Online kregen de pupillen tot 12 jaar en de junioren tot 18 jaar hulp en ondersteuning bij hun trainingen. Zo probeer je de leden toch betrokken te houden en hen te ondersteunen”, zegt Steegstra.

Toen vanuit de overheid het sein op groen ging voor de jeugd om weer buiten te sporten, werd er bij De IJsster direct van alles in gang gezet. “Er zijn onder meer trainingsprogramma’s gemaakt voor de jeugd. In lijn met de oproep van de overheid om de club open te stellen voor niet-leden, hebben we in de meivakantie twee instuiftrainingen georganiseerd, zodat iedereen kon kennismaken met de sport. Op de eerste training kwamen 20 niet-leden af. Daar zijn we erg blij mee. Ook de rest van het zomerseizoen blijven we actief trainingsmogelijkheden voor niet-leden aanbieden.”

De IJsster liet daarnaast een personal trainer vier trainingen geven en voor de oudere jeugd is er een speciale fietstraining georganiseerd. “In de media lees je dat de inlineskateverkoop de pan uitrijst. Daar spelen we op in met ons trainingsaanbod, en hopelijk zien we daar ook resultaten van”, aldus Steegstra.

Ondernemend

Er is nog veel onduidelijkheid over het vervolg van het inlineskateseizoen, en zelfs de periode daarna. Desondanks zet men bij De IJsster samen de schouders eronder. Steegstra: “We weten niet of er nog wedstrijden kunnen plaatsvinden en hoe het schaatsseizoen er straks uit gaat zien. Tot er een vaccin is, moeten we creatief zijn. Die creativiteit zie je in het bedrijfsleven ontstaan en dat geldt net zo goed voor de sport. We gaan op zoek naar alternatieven voor wedstrijden en we proberen onze leden, en niet-leden, zo goed mogelijk te bedienen. Door ondernemend te zijn komen we ook deze periode door.”

Sinds 29 april zijn bij veel verenigingen de (jeugd)trainingen weer van start gegaan. Bekijk ons overzicht van clubs waar er weer getraind worden.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?