Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Ledenwerving en -behoud

Clinics ASV De Poelster brengen 1400 kinderen in aanraking met schaatssport

Voor het tweede jaar op rij organiseerde ASV De Poelster dit jaar schaatsclinics tijdens de gymlessen voor basisschoolleerlingen. Ondanks het coronavirus verdubbelde het aantal deelnemers aan de daaropvolgende gratis kennismakingsles. De schaatsvereniging noemt het gezien de lastige tijden waarin sportclubs zich bevinden een ‘onverwacht succes’ en hoopt de clinics de komende jaren te kunnen voortzetten.

Als relatief kleine vereniging in de grote gemeente Amstelveen werd het voor ASV De Poelster de afgelopen jaren steeds moeilijker om kinderen te bereiken en hen te overtuigen voor de schaatssport te kiezen. Om toch in contact te komen met deze jonge doelgroep werd een samenwerking gestart met Amstelveen Sport. “In een plaats als Amstelveen met 90.000 inwoners, kan het als sportvereniging lastig zijn in contact te komen met basisscholen. Daarom hebben we Amstelveen Sport gevraagd ons hierbij te helpen. Zij bieden de mogelijkheid clinics te geven op basisscholen. Daar zijn we vorig jaar mee begonnen en dat ging eigenlijk meteen goed”, blikt Jan Bolt, secretaris bij ASV De Poelster, terug.

De schaatsclinics vinden plaats tijdens de reguliere gymlessen op basisscholen. In de les worden onderdelen geïntegreerd die een link hebben met schaatsen, zoals glijden op een schaatsplank of spelletjes waarbij evenwicht bewaren een rol speelt. De clinics worden gegeven door studenten van de ALO of mensen die in het onderwijs werkzaam zijn (geweest). Deze keuze is volgens Bolt een van de succesfactoren van de clinics. “Het is voor het succes van de clinics belangrijk dat je weet hoe je kinderen drie kwartier bezig kunt houden en een leuke gymles kunt neerzetten. De vakleerkrachten zijn enorm positief over onze manier van werken en dat straalt af op de kinderen, die zich in grote getalen aanmelden voor de kennismakingsles.”

Drempel lager

Na de clinics biedt ASV De Poelster de mogelijkheid één gratis proefles te volgen. Daarna kunnen de kinderen zich aanmelden voor drie kennismakingslessen tegen een gereduceerd tarief. In 2019 kwamen er 40 kinderen op de proefles af, waarvan er 10 lid zijn geworden. Dit jaar was de animo een stuk hoger; de inschrijving moest worden gestopt toen zich 70 kinderen hadden aangemeld. Zij stonden eind november en begin december op het ijs van de Jaap Edenbaan, begeleid door achttien vrijwilligers van ASV De Poelster. “Door deze manier van werken kunnen kinderen eerst een paar keer schaatsen en kijken of ze het leuk vinden, zonder meteen een heel seizoen vast te zitten aan een lidmaatschap. Als de kinderen al een aantal keer geschaatst hebben, is de drempel om lid te worden een stuk lager”, aldus Bolt.

Het coronavirus zorgde dit jaar logischerwijs voor uitdagingen, maar met de nodige voorzorgsmaatregelen lukte het ASV De Poelster om 65 verschillende klassen clinics te geven en de lessen conform alle maatregelen te organiseren. Bolt: “Er zijn toch ongeveer 1400 kinderen in contact gekomen met de schaatssport door ons initiatief. Voor de proef- en kennismakingslessen hebben we protocollen opgesteld, waar iedereen zich goed aan heeft gehouden. Het vergde een flinke inpassing, maar dat is het waard.”

IJSTIJD! Stimuleringsfonds

Voor de organisatie van de clinics maakte ASV De Poelster gebruik van het IJSTIJD! Stimuleringsfonds, dat verenigingen financieel een steuntje in de rug geeft bij activiteiten om jeugd te enthousiasmeren voor de schaatssport. De ondersteuning hielp volgens Bolt om ook in moeilijke tijden de clinics te blijven organiseren. “Het IJSTIJD! Stimuleringsfonds is een mooi initiatief. Als vereniging maken wij kosten voor de clinics en de kennismakingsles. Dan is het mooi als je een beroep kunt doen op fondsen of subsidies, zoals die van de KNSB en ook van Amstelveen Sport. Het succes van de clinics valt of staat met kundige mensen en mede dankzij het financiële steuntje in de rug was er voldoende budget om hen te betalen. We hopen de komende jaren door te kunnen gaan met de clinics. Dit jaar was voor ons een onverwacht succes en hopelijk kunnen we dat in de toekomst voortzetten.”

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?