Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Besturen

Clinic G-skaten is opmaat naar meer bij SKOV

In 2018 staat aangepast sporten in Gelderland in de schijnwerpers gedurende de campagne ‘Gelderland sport onbeperkt’!. Tijdens het WK Inline- & Freestyle-skaten wordt in Heerde op maandag 2 juli een speciaal G-skate onderdeel georganiseerd. Skeelerclub Oost-Veluwe is initiatiefnemer en organisator van het evenement. “Ons doel is in 2019 een G-trainingsteam op te zetten.”

Op 2 juli wordt er op het officiële WK terrein in Heerde een clinic verzorgd voor skateliefhebbers met een beperking. Op de piste van Skeelerclub Oost-Veluwe (SKOV) wordt onder begeleiding van ervaren instructeurs met ondersteuning van leden van de jeugdgroep uit deze vereniging een clinic gegeven aan een groep van maximaal 100 deelnemers. “Iedereen is welkom en kan kennismaken met de sport. Niets moet, alles mag. Het zal er ontspannen aan toegaan. We gaan er een mooi feestje van maken”, zegt Ada Stoel van SKOV.

Tijdens het EK inline-skaten in 2016 organiseerde de vereniging uit Heerde ook al een wedstrijd voor G-skaters. “Destijds was de opzet nog klein, maar het was wel succesvol. We wilden hier graag een vervolg aan geven en het WK was een mooie aanleiding opnieuw iets te organiseren.”

Verenigingen, scholen en particulieren werden aangeschreven om zoveel mogelijk deelnemers te enthousiasmeren. En een aantal professionele inline-skaters, onder wie Ingmar Bergsma, Kelly Schouten, Margo van de Merwe, Ruurd Dijkstra en Marthijn Mulder, assisteert tijdens de clinic. Stoel: “We zijn blij dat deze topsporters hun medewerking hebben toegezegd. Mogelijk is het een extra stimulans aan de clinic deel te nemen.”

Wedstrijd

Aansluitend op de clinic worden er wedstrijden verreden door uiterlijk twaalf G-skaters. Zowel de mannen als de vrouwen rijden over 1.000 meter. De deelnemers aan deze wedstrijd worden door Special Olympics uitgenodigd. Als de clinics voor de G-skaters erop zitten mogen alle deelnemers en hun begeleiders plaatsnemen op de voor hen gereserveerde tribune om de wedstrijden van de G-sporters en aansluitend het WK voor professionals te bekijken.

G-trainingsteam

Eén van de doelen van de clinic is skateliefhebbers met een beperking enthousiast te maken voor de sport, zodat SKOV in 2019 een G-trainingsteam kan oprichten. “In september willen we twee gratis trainingsavonden organiseren. Dat is hopelijk de opmaat naar een nieuwe trainingsgroep waar we na de winter mee willen beginnen”, zegt Stoel.

Met het trainingsteam hoopt SKOV G-skaters een duwtje in de rug te geven. “Het is prachtig iets te kunnen betekenen voor mensen met een beperking. Sporten is heel belangrijk. Zowel fysiek als mentaal brengt sporten enorm veel voordelen”, aldus Stoel. “Je wilt als vereniging een zo breed mogelijk aanbod hebben. Als wij skaters met een beperking door ons trainingsteam kunnen helpen is dat hartstikke mooi.”

Goede voorbeelden

Wil je meer lezen over het WK inline-skaten? Check dan eens deze verhalen. Het WK inline-skaten bij SKOV moet impuls geven aan sport en 10 clubs promoten inline-skaten met gezamenlijke toertocht.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?