Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Ledenwerving en -behoud » Praktijkvoorbeelden Ledenbehoud

Bijscholing leden moet leiden tot meer wedstrijden

STV Lekstreek wil naast sprint-, langebaan- en marathonactiviteiten ook de inline-sport meer stimuleren. Daarvoor heeft het onder meer ook juryleden nodig. Daarom nam de vereniging het initiatief een Basis Jury opleiding inline-skaten te organiseren. “We vergroten zo onze kansen op toewijzing van wedstrijden.”

STV Lekstreek is een schaatstrainingsvereniging in de Krimpenerwaard. De leden komen uit diverse plaatsen in de regio en de vereniging heeft een groot aantal succesvolle schaatsers grootgebracht.

Sinds enkele jaren is er binnen STV Lekstreek ook een inline-commissie actief en is er een samenwerking ontstaan met IJsclub Vooruitgang uit Ammerstol en IJsvereniging Lekkerkerk. “We hebben prachtige banen in onze regio. Ammerstol wil niet voor niets het Inzell van de Krimpenerwaard genoemd. We willen het gebruik van de banen graag intensiveren”, legt Ton Mensch van de schaats- en skeelervereniging uit.

Om het inline-skaten meer te stimuleren heeft STV de Lekstreek het initiatief genomen een Basis Jury opleiding inline-skaten te organiseren. “Je hebt naast goed opgeleide trainers en begeleiders ook juryleden nodig om je leden optimaal te kunnen faciliteren”, zegt Mensch. “Het achterliggende doel van de opleiding is meer inline wedstrijden te organiseren.”

Zodoende werden wederom de handen ineen geslagen, werden IJsclub Vooruitgang en IJsvereniging Lekkerkerk erbij betrokken en ging in mei 2017 de Basis Jury opleiding inline-skaten van start.

Kansen vergroten

In totaal volgen vijftien mensen deze opleiding. Een groot aantal van de deelnemers is al in het bezit van het certificaat Basis Jury langebaan en wil zich laten bijscholen naar de discipline inline-skaten, om zo de clubs te helpen.

“Vanuit alle drie de verenigingen hebben we deelnemers geleverd voor de opleiding. Op deze manier toon je aan bereid te zijn te assisteren bij wedstrijden en vergroot je de kansen op toewijzing van races”, zegt Mensch.

Gratis

De aspirant juryleden dienen naast de beheersing van het theoretische gedeelte ook praktijkervaring op te doen. Daarvoor lopen zij stage bij wedstrijden van Stichting Inline-Skaten Midden Nederland, de Ooms-cup en de Dave van Dam cup.

STV Lekstreek biedt de cursus gratis aan haar leden aan. De beide ijsclubs, Vooruitgang uit Ammerstol en IJsvereniging Lekkerkerk, doen dat eveneens voor hun deelnemers. “Er was een grote bereidwilligheid bij de drie clubs om deel te nemen aan de opleiding. Maar als je voldoende deelnemers wilt hebben, moet je het wel aantrekkelijk maken. Vandaar dat wij het merendeel van de kosten op ons nemen. Het is een geste naar de leden.”

Investering in de toekomst

Het opleiden van nieuwe juryleden is een investering in de toekomst voor STV Lekstreek. “Zoals gezegd willen we graag meer wedstrijden naar deze regio halen. Dat is goed voor de uitstraling van de clubs én de regio Krimpenerwaard.”

Goede voorbeelden

Inspiratie opdoen op het gebied van besturen? Lees dan eens de succesverhalen van andere verenigingen. Zo wil de Doornsche IJsclub het goede voorbeeld geven met een rookverbod en helpt een toekomstplan op placemat-formaat SV Ballangrud Breda beter de doelen te behalen.

Foto: Stephan Tellier

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?