Inline-skaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Wedstrijdlicentie

Met een KNSB-wedstrijdlicentie verkrijg je het recht om aan schaats- en skatewedstrijden deel te nemen.

Om te kunnen deelnemen aan schaats- of skatewedstrijden die onder regelgeving van de KNSB worden georganiseerd moet je in het bezit zijn van een KNSB-wedstrijdlicentie.

Voordeel voor jou:

Goed om te weten:

Wedstrijddaglicentie

Wil jij zelf kennismaken met de wedstrijdsport en het deelnemen aan een wedstrijd uitproberen? Of ben je gestopt met wedstrijdsport en kriebelt het toch bij die ene wedstrijd? Bij diverse wedstrijden door het gehele land wordt je de mogelijkheid geboden via een wedstrijddaglicentie deel te nemen. Het maakt hierbij niet uit of je lid bent van een vereniging. Iedereen kan het deelnemen aan een wedstrijd eens uitproberen.
Maak kennis met de wedstrijdsport via een wedstrijddaglicentie. Klik hier voor meer informatie

Weet je niet zeker of de wedstrijdlicentie of de wedstrijddaglicentie voor jou het meest van toepassing is? Lees dan, Welke licentie heb ik nodig?

 • Veelgestelde vragen
 • Ik kan niet inschrijven voor de wedstrijd. Ik krijg een melding: no specified venue. Wat nu?

  Neem contact op met de wedstrijdorganisatie (zie rechterbovenhoek van de inschrijfpagina). Waarschijnlijk is er een baankaart nodig en is deze door de wedstrijdorganisatie/baancommissie nog niet gekoppeld.

 • Ik kan niet inschrijven voor de wedstrijd. Ik krijg de melding 'The specified home venue is not allowed.' Wat nu?

  Ben je een nieuwe wedstrijdlicentiehouder. Dan moet er waarschijnlijk nog een baancode worden toegevoegd. Dat mag je niet zelf toevoegen. Laat het ons even weten via het hulpformulier, dan voegen wij de code handmatig toe.

 • Ik ben mijn inloggegevens kwijt. Wat moet ik doen?

  Maak gebruik van de functie ‘Wachtwoord vergeten’. Let op: er wordt een geautomatiseerde e-mail verzonden naar het in Mijn KNSB bekende e-mailadres.

 • Hoe weet ik dat ik mijn wedstrijdlicentie moet verlengen?

  Jij kunt dit zelf controleren via Mijn KNSB, menupagina: Mijn wedstrijdlicentie.

  Je ontvangt 1 maand voordat je wedstrijdlicentie afloopt een geautomatiseerde e-mail vanuit licentie@knsb.nl met informatie over het verlengen van je wedstrijdlicentie.

 • Ontvang ik nog een licentiepasje?

  Nee, je ontvangt geen fysiek pasje meer.
  Heb jij je wedstrijdlicentie online aangeschaft, dan vind je onder ‘mijn wedstrijdlicentie’ een pdf-file ‘licentiepas’ met daarin je wedstrijdlicentiegegevens. Je kunt deze pdf afdrukken en meebrengen naar de wedstrijd indien noodzakelijk of ter plekke tonen de pdf via bijvoorbeeld je telefoon of tablet tonen.

  Gebruik bij voorkeur Internet Explorer 10 of 11 bij het openen van je licentiepas.

 • Moet ik een wedstrijdlicentie kopen als ik geen wedstrijden rijd?

  In principe niet, Echter, het is mogelijk dat een gewest of baancommissie voorwaarden stelt voor bepaalde trainingsuren. Zo kan een gewest of baancommissie de voorwaarde stellen dat sporters op bepaalde trainingsuren in het bezit moeten zijn van een wedstrijdlicentie en een abonnement. Dit zien we vooral bij langebaan en marathon. Trainingsuren en de daarbij behorende voorwaarden worden vastgesteld door het gewest en/of de baancommissie. Het beste kun je dit bij jouw vereniging navragen.

 • Ik ken een buitenlandse sporter die in Nederland wel eens aan een schaatswedstrijd wil deelnemen. Kan dat?

  Ja, dat kan. Dit zijn de opties:

  Een buitenlandse sporter die wil deelnemen aan meerdere KNSB-wedstrijden kan:

  1. lid worden van een KNSB-vereniging en dan een wedstrijdlicentie aanschaffen (net zoals alle andere licentiehouders) of
  2. een kopie van zijn licentie/lidmaatschap van zijn eigen nationale bond inleveren bij licentie@knsb.nl en dan via de procedure beschreven op de pagina ‘race license‘  via Mijn KNSB een wedstrijdlicentie aanschaffen.

  Een buitenlandse sporter die wil deelnemen aan één reguliere (competitie)wedstrijd schaft een wedstrijddaglicentie voor die betreffende wedstrijd.

 • Wat zijn KNSB-wedstrijden?

  Wedstrijden die worden georganiseerd door de KNSB, (baan)commissie van een gewest of een KNSB-vereniging. Voor deze wedstrijden gelden de KNSB-reglementen. Bij deze wedstrijden wordt er gebruik gemaakt van KNSB-wedstrijdsystemen en juryleden.

 • Welke disciplines vallen onder de wedstrijdlicentie?

  Alle wedstrijddisciplines van de KNSB: Inline-skaten, Kunstrijden, Langebaan en Kortebaan, Marathon, Schoonrijden en Shorttrack.

 • Kan ik in één seizoen of jaar lid worden van een andere vereniging?

  Ja, dat kan. Je kunt lid zijn van meerdere verenigingen. In verschillende wedstrijddisciplines kun je per seizoen slechts voor één vereniging per discipline uitkomen (bijvoorbeeld Inline-skaten bij Inline-skating Radboud en Langebaan schaatsen bij STG Koggenland). Wil je als wedstrijdlicentiehouder in een seizoen voor een andere vereniging uitkomen binnen een discipline (bijvoorbeeld van Pirouette Enschede naar DIJC Kunstrijden Deventer), dan is dat mogelijk onder de volgende voorwaarde: indien beide verenigingen schriftelijk hebben ingestemd met de overgang onder gelijktijdige beëindiging van de wedstrijdlicentie door opgave van de oude vereniging en de aanvraag van een nieuwe wedstrijdlicentie via de nieuwe vereniging.

 • Hoe gaat het aanvragen van abonnementen, baankaarten en pasjes?

  Voor de aanvraag van abonnementen, baankaarten of toegangspasjes voor een trainingsuur kun je terecht bij jouw vereniging.  Voor informatie hierover verwijzen wij je naar jouw vereniging.

Heb je gevonden wat je zocht?