Hoe blijf je als vereniging aantrekkelijk en gezond? Als schaats-, inlineskate- of natuurijsclub sta je er niet alleen voor. Samen voor het schaatsen en skaten! luidt het KNSB-motto en wij doen dagelijks ons best om dat waar te maken.
De KNSB is de bond van schaats-, inlineskate- en ijsverenigingen. Als bond doen wij onze uiterste best om jullie, onze leden, zo goed mogelijk van dienst te zijn. Samen voor het schaatsen en inlineskaten is ons motto en dat proberen we dagelijks in de praktijk te brengen.
Voor praktische vragen kun je contact opnemen met het Servicecenter van de KNSB. Dat kan per e-mail: [email protected] of telefonisch: 088 – 489 2000 (zie deze pagina voor onze openingstijden).
Onze verenigingsadviseurs Henriët Wardenier, Martijn Hagens en Carl Mureau gaan graag met jullie in gesprek over alles wat nodig is om je vereniging optimaal te laten draaien. Heb je vragen aan de KNSB, neem contact met hen op! Zij hebben de gewesten van de KNSB onderling verdeeld, zodat elk gewest zijn eigen aanspreekpunt heeft.
Vanaf 22 april 2025 is er weer budget beschikbaar vanuit de landelijke subsidieregeling Sportakkoord. Na het succes in de jaren 2023 en 2024 hebben het kabinet en NOC*NSF de handen inééngeslagen om sportaanbieders (lees: o.a. de verenigingen) te blijven ondersteunen met de services vanuit het Sportakkoord II.
De drie ambities om de sport in Nederland te versterken, blijven staan: het fundament op orde, een groter bereik en meer (zichtbare) betekenis. Om dit te realiseren worden in gemeenten afspraken gemaakt via lokale Sportakkoorden. Sportclubs, gemeente en andere maatschappelijke organisaties zijn hierbij betrokken. Samen bepalen deze partijen de lokale ambities voor de sport aan de hand van zes thema’s:
Hoe vraag je de Sportakkoord-subsidie aan?
Nadat de subsidiepot eind 2024 uitgeput was, is er vanaf 22 april 2025 extra geld beschikbaar gekomen. Het aantal services waaruit je kunt kiezen is beperkter en de voorwaarden zijn uitgebreid, maar het blijft mogelijk om subsidies via het Sportakkoord aan te vragen. Dat kan voor een KNSB-opleiding voor trainers zijn, vraagstukken rondom vrijwilligers, ledenbinding, financiering of procesbegeleiding aan bestuursleden. Er gelden wel aanvullende voorwaarden, zie daarvoor de website van NOCNSF.
De aanvraagprocedure is onveranderd. Je kunt eerst met jouw KNSB verenigingsadviseur bespreken waar jouw club het meest baat bij heeft. De subsidieaanvraag loopt altijd via een lokale clubondersteuner: een buurtsportcoach of beleidsmedewerker sport van jouw gemeente. Weet je niet wie dit is? Neem dan contact met ons op via [email protected] of met Jeroen Straathof, verenigingsadviseur Sportakkoord van de KNSB: [email protected].
Veel schaats-, skateverenigingen en natuurijsclubs zien de waarde van nieuwe initiatieven om sport en bewegen te stimuleren of om kader op te leiden en willen, zeker als er financiële steun mogelijk is, daarvoor graag in actie komen. Maar waar begin je als vereniging en kun je aanspraak maken op subsidie? Het Sportakkoord II biedt volop kansen, zoals hierboven reeds beschreven. Hieronder schetsen we welke (lokale) subsidiemogelijkheden er nog meer zijn.
De hoeveelheid en verscheidenheid aan subsidies is groot en dat maakt de weg naar de voor jou geschikte subsidie niet altijd makkelijk. Hiervoor is het belangrijk om de juiste bronnen te raadplegen. Dat vraagt wat tijd en aandacht, maar hoeft niet heel ingewikkeld te zijn.
Begin bij het raadplegen van de website van jouw provincie of gemeente. Het lijkt een open deur, maar de meeste subsidies zijn online te vinden. Op de websites van de de meeste provincies kun je overzichtelijk zoeken naar beschikbare subsidies. Voor (veel) gemeenten geldt hetzelfde. Vermoedelijk is op de website van jouw gemeente op dezelfde wijze na te gaan welke subsidies beschikbaar zijn.
Heel bruikbaar is de Database Sportsubsidie, beschikbaar gesteld door het Kenniscentrum Sport en Bewegen, en te gebruiken na aanvraag van een login. Het grote voordeel van de database is dat het alleen subsidies en fondsen betreft binnen het domein sport, waardoor de relevantie van het gehele subsidie-aanbod een stuk groter is dan bij een willekeurige provincie of gemeente. Let wel op, de database bevat ook opties die vooral bestemd zijn voor gemeenten en minder voor sportclubs.
De Brede SPUK-regeling is voor alle gemeenten beschikbaar gesteld voor sport en bewegen, gezondheidsbevordering, cultuurparticipatie en de sociale basis. De stip op de horizon is een gezonde generatie in 2040. (SPUK staat voor specifieke uitkering).
Afspraken zijn vastgelegd in het Hoofdlijnen Sportakkoord II, het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en het Preventieakkoord.
Klik hier voor meer informatie over de hoofdthema's en onderdelen die vallen onder de SPUK-regeling. Of kijk op de website van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor meer informatie.
Heeft jullie vereniging een eigen accommodatie en ga je deze verbouwen? Of ga je een nieuwe accommodatie bouwen? Dan kun je BOSA-subsidie aanvragen, waarbij BOSA staat voor bouw en onderhoud sportaccommodaties.
Deze subsidieregeling is speciaal bedoeld voor amateursportorganisaties, dus ook schaats-, inlineskate- en natuurijsclubs. Je kunt subsidie aanvragen voor bouw- en onderhoudskosten en aanschaf van sportmaterialen. Meer informatie over de BOSA- regeling is te vinden op deze website.
Om verenigingen zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen op basis van feitelijke informatie organiseert de KNSB elke twee jaar de verenigingsmonitor. Deze is ontwikkeld door NOC*NSF in samenwerking met de KNSB en andere sportbonden. Ze brengt in kaart hoe verenigingen functioneren, ook in vergelijking met andere clubs, zowel in het schaatsen/inlineskaten als in andere sporten.
De basis van de Verenigingsmonitor is een vragenlijst die clubs invullen. Na het invullen hiervan krijgen verenigingen gratis toegang tot een benchmark dashboard. Hierin kun je als bestuurder je eigen vereniging op specifieke onderwerpen vergelijken met andere verenigingen, binnen de KNSB én in andere sporten.
Met het invullen krijg je als vereniging een goed beeld van hoe je club erbij staat op thema’s zoals bestuur, ledenbeleid, trainers, veilig sportklimaat, vrijwilligers en financiën. Met de resultaten hiervan voert de KNSB verenigingsgesprekken: wat gaat goed, wat kan beter en hoe kan de KNSB jouw club daarbij ondersteunen?
De Verenigingsmonitor 2025 is geopend sinds 20 maart. Invullen kan nog tot 22 juni. Wie meedoet, ontvangt sowieso een aardige attentie. Meer informatie daarover lees je in de uitnodigingsmail, die in maart is verstuurd. Hoe meer verenigingen meedoen, hoe beter inzicht we krijgen in de het reilen en zeilen van onze schaats- en inlineskateclubs. Doe mee, je krijgt er echt wat voor terug!
Als je de Verenigingsmonitor de eerste keer invult, kost het best wat tijd, want het zijn veel vragen. Besturen die de Verenigingsmonitor voor een tweede of derde keer hebben ingevuld, zijn minder tijd kwijt omdat een groot deel vooraf is ingevuld met de antwoorden van de laatste keer. Als je de monitor meerdere jaren achter elkaar invult, dan bouw je een overzichtelijke historie op en kun je ontwikkelingen goed volgen en als informatie gebruiken voor je eigen (meer)jaarplan.
Deze video biedt meer inzicht in wat je als club aan de Verenigingsmonitor hebt: https://youtu.be/om_rIVHeFco
Heb je vragen over de Verenigingsmonitor, neem dan contact met ons op via [email protected].
Het is voor ieder KNSB-jeugdlid en -trainer mogelijk om gratis gebruik te maken van het KNSB vaardigheidsconcept. Dit is opgenomen in het lidmaatschap voor de actieve sporter. Op deze pagina wordt alle praktische informatie over het vaardigheidsconcept weergegeven.
Wat houdt het KNSB vaardigheidsconcept in?
Het KNSB vaardigheidsconcept is een methodiek waarmee kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar de basis schaats- en/of skatetechniek aangeleerd kunnen krijgen. De methode bestaat uit 32 vaardigheidstesten die zijn onderverdeeld in 6 niveaus. In de testen zit een methodische opbouw van eenvoudig naar complex, van deelbeweging naar totaalbeweging en van langzaam naar steeds sneller. Met het vaardigheidsconcept kan elk KNSB jeugdlid goed leren schaatsen of skaten op zijn/haar niveau. De behaalde resultaten kunnen worden afgevinkt in het paspoort.
Wat krijgt een jeugdlid?
Wat krijgt een trainer?
Praktische informatie
Algemeen:
Schaatsen:
Inlineskaten:
Kunstrijden:
Hoe aan te vragen?
Willen jullie als vereniging gebruik maken van de vaardigheidspaspoorten of -bandjes? De secretaris of penningmeester kan de KNSB Vaardigheidspaspoorten en/of -bandjes aanvragen via dit formulier. Wanneer je dit formulier online ingevuld en verzonden hebt, ontvang je een e-mail met de kopie van je bestelling. De vaardigheidsbandjes kosten 0,50 cent per stuk (minimale afname van 25 stuks).
In de strategische koers van de KNSB voor 2021 - 2028 hebben we de volgende ambities uitgesproken:
De KNSB wil als belangenbehartiger van de schaats- en skatesport dé gesprekspartner zijn voor bereikbare, duurzame schaats- en skate-accommodaties. Als het aan de KNSB ligt, krijgen meer gemeenten vanaf 100.000 inwoners een laagdrempelige schaats- en skate-accommodatie.
We hebben via de Taskforce verduurzaming Kunstijsbanen het voortouw genomen om het netwerk van 22 kunstijsbanen energiezuinig en klimaatneutraal te maken, zodat ze klaar zijn voor een duurzame toekomst.
We willen het mogelijk maken dat, dankzij innovatie en slimme technologie, reeds bij minimale vorst geschaatst kan worden op natuurijs. De combi/sproeibaan van Winterswijk, waarop ook het hele jaar door kan worden geskeelerd, dient als een van de voorbeelden.
Hoewel steeds vaker wordt gestreefd naar de aanleg van multifunctionele accommodaties, meestal in combinatie met een skatebaan, telt Nederland nog erg veel pure natuurijsbanen. Soms in een vennetje of (semi)open water, maar vaak zijn dit weilanden die in wintertijd onder 30 tot 50 cm water gezet worden.
Het komt voor dat een ijsbaan, al dan niet gedwongen, gaat veranderen van locatie. Dit is vaak een mooie kans om er een nieuwe, betere locatie voor terug te krijgen via gemeente of woningbouwcorporatie. Het is wel zaak om goed te bekijken welke voor- en nadelen aan een nieuwe locatie zitten en hoe een nieuwe natuurijsbaan aangelegd moet worden.
De KNSB wil de verenigingen die plannen hebben met hun accommodaties graag ondersteunen met kennis en advies. Daartoe is een Expertgroep ingesteld met deskundigen op diverse vakgebieden. Kennis- en adviesvragen van verenigingen worden aan deze experts voorgelegd en door hen behandeld. Dat kan bijvoorbeeld gaan over technische of financiële vragen die verenigingen tegenkomen bij planvorming, ontwikkeling en aanleg van natuurijsbanen, skatebanen of combinaties daarvan.
Verenigingen kunnen hiervoor terecht bij de Coördinatie Commissie Accommodaties: [email protected]. Deze commissie zet de vragen door naar de Expertgroep en coördineert de afhandeling. Ook zorgt de commissie voor documentatie van de verzamelde kennis en expertise en organiseert sessies met de expertgroep en/of verenigingen om kennis en ervaringen te delen.
Afhankelijk van de situatie worden adviezen per mail of telefoon gegeven, of wordt een fysieke afspraak, eventueel op locatie, gemaakt.
De wedstrijdbaan in het Inlineskaten wordt tegenwoordig aangelegd volgens de vereisten van World Skate en World Skate Europe. Dit is inmiddels ook steeds meer de standaard voor wedstrijden in Nederland. Belangrijkste kenmerk is de lengte van 200 meter met oplopende bochten. De KNSB heeft een uitgebreid advies beschikbaar ter ondersteuning aan planvorming en ontwikkeling van skatebanen. Daarnaast kan KNSB suggesties doen voor het verkrijgen van subsidies.
Voor vragen of advies bij de ontwikkeling of renovatie van inlineskatebanen kan ook contact worden opgenomen met de Coördinatie Commissie Accommodaties: [email protected].
Verenigingen met een eigen accommodatie voor natuurijs of inlineskaten, of die plannen hebben op dat vlak, kunnen contact opnemen met de Coördinatie Commissie Accommodaties (CCA) voor vragen of advies. Bijvoorbeeld als de vereniging ideeën of al gevorderde plannen heeft voor de realisatie van een combibaan of inlineskatepiste, voor een renovatie van de accommodatie staat, of andere vragen heeft. De CCA beantwoordt de vragen zelf of speelt deze door naar een deskundige op het betreffende onderwerp.
Voor contact met het CCA, mail naar [email protected] of neem contact op met onze verenigingsadviseur in jouw gewest.
Wil je aan de slag om jeugd en volwassenen enthousiast te krijgen voor jullie sport? Dan zijn clinics, kennismakingsdagen, proeflessen of bijv. een vriendjes/vriendinnetjes-dag goede activiteiten om personen met jullie vereniging kennis te laten maken. Wil je hier mee aan de slag, dan kun je gebruik maken van onderstaande diensten:
Let op: Ga je bijv. als school aan de slag met het organiseren van skateclinics controleer dan vooraf of je als organisatie verzekerd bent voor eventuele ongevallen en aansprakelijkheid. Leden van de KNSB zijn hiervoor automatisch verzekerd via hun KNSB-lidmaatschap.
Voorop staat dat je alle deelnemende inlineskaters een plezierige dag wilt bezorgen, waarin zij zichzelf sportief kunnen uitdagen langs een afwisselende, uitdagende route. Als organisatie heb je de plicht om voor een optimale veiligheid te zorgen.
Er geldt geen minimumlengte voor een skatetoertocht. Geef deelnemers bij voorkeur de keuze uit verschillende afstanden (bijvoorbeeld 5, 10, 20 en 40 km), zodat je verschillende doelgroepen een interessante route kunt bieden.
Laat alle deelnemers zich inschrijven met vermelding van, naam, adres, postcode, woonplaats, geboortedatum en eventuele KNSB-lidnummer. Registratie is nuttig, onder meer vanwege de verzekering bij een onverhoopt ongeval. Meer informatie over verzekeringstechnische vragen, vind je hier.
Veiligheid en parkoers
Van jou als organisatie wordt verwacht dat je maatregelen neemt die in het belang zijn van de veiligheid van de deelnemers en andere weggebruikers. Je dient jouw skatetoertocht zo veilig mogelijk te organiseren.
Het is verstandig om mogelijke veiligheidsrisico’s vooraf in kaart te brengen. Belangrijke factoren die een rol kunnen spelen zijn: hoeveel deelnemers worden verwacht, zijn er dreigingen in verband met de weersomstandigheden, is de route zwaar en/of gevaarlijk? Op basis hiervan tref je voorzorgsmaatregelen.
Belangrijk is dat de deelnemers (vooraf) geïnformeerd worden over eventuele risico’s en dat zij weten hoe te handelen bij calamiteiten. Ook moet je als organisatie de deelnemers wijzen op mogelijke ‘sancties’ wanneer de veiligheidsvoorschriften niet opgevolgd worden.
Maatregelen vooraf
Maatregelen op de dag van het evenement
Route en vergunningen
Gemeente en Rijkswaterstaat
Extreme warmte
Het is op basis van de temperatuur moeilijk om te bepalen waar de grens ligt van het al dan niet laten doorgaan van een recreatief skatesportevenement. Neem in de risicoanalyse naast de temperatuur ook de volgende factoren mee: vochtigheidsgraad, de verkoelende factor bij het skaten, tijdstip van de dag, lengte tocht, zwaarte tocht, pauzeplaatsen en doelgroepen (kinderen en ouderen).
Kort samengevat gelden de volgende tips:
Afgelasting
Zet bij plotselinge afgelasting van een toertocht, bijvoorbeeld vanwege extreme hitte of regenval, zo spoedig mogelijk hierover een bericht op de eigen website.
Veel succes en plezier! Heb je na het lezen van deze informatie toch nog vragen over de organisatie van een skatetoertocht, neem dan contact op met een van onze verenigingsadviseurs.
Trainen op een afgesloten parkoers is veilig, want je hebt geen last van het verkeer. Voor de afwisseling is het leuk om de openbare weg op te zoeken. Waar moet je op letten als je zo'n buitenrit organiseert?
Voorop staat dat je alle leden een plezierige training wilt bezorgen, waarin zij zichzelf sportief kunnen uitdagen langs een afwisselende, uitdagende route. Als organisatie heb je de plicht om voor een optimale veiligheid te zorgen.
Ga je vanuit de club op pad? Publiceer de datum. De buitenrit is hiermee een clubactiviteit.
Met je trainingsgroep op pad? Meld de datum van de buitenrit bij het bestuur.
Vooraf organiseren
Stel een aanspreekpunt aan. Dit zal meestal de trainer zijn. Degene die het aanspreekpunt is beschikt over alle namen en telefoonnummers, zodat bij calamiteiten het bestuur en het thuisfront geïnformeerd kunnen worden.
Ga het liefst met twee begeleiders op pad. Een van hen rijdt altijd bij de laatste deelnemers en geeft een seintje door naar voren mocht er iets aan de hand zijn of wanneer het tempo iets naar beneden moet.
Zorg dat er iemand meegaat of beschikbaar is op verschillende punten langs de route met EHBO-spullen.
Zorg dat er iemand meegaat of deelneemt met minimaal BHV.
Zorg dat er iemand beschikbaar is om een deelnemer die niet meer op skates verder kan, op te halen en terug te brengen naar het verzamelpunt.
Route
Stem je buitenrit af op de vaardigheden en fitheid van je deelnemers.
Laat de route zoveel mogelijk rechtsom lopen. Dat is veiliger op de kruisingen. Denk ook aan de ondergrond, ga bij voorkeur over goed asfalt of betonpaden.
Rijd je route kort van tevoren zelf om te controleren op bijzonderheden, denk aan modder op de weg door tractors en machines die het land bewerken, omleiding, verzakkingen, aanpassingen zoals aanleg vee-roosters.
Informeer je deelnemers over de route door bijv. een routekaartje te maken en toe te sturen.
Informeer je deelnemers goed over het verzamel- en/of startpunt.
Doorspreken met de deelnemers
Adviseer over welke kleding te dragen tijdens de buitenrit. Denk aan een thermoshirtje, meebrengen van een jasje voor na afloop.
Adviseer over wat mee te nemen onderweg: bidon, banaantje, wel/niet iedereen een mobiel bij zich. Soms is het handig dat een fietser meegaat met fietstassen, daar kunnen dan de spullen in.
Bespreek met de deelnemers wat de regels zijn bij het rijden in een groep op de openbare weg.
Bespreek de tekens die onderweg in de groep kunnen worden gegeven, zodat iedereen weet wat te roepen en wat aan te geven.
Mochten er meerdere groepen zijn, bespreek goed wie in welke groep mee gaat rijden. Tel het aantal rijders in je groep voordat je vertrekt.
Met het educatieve materiaal IJSTIJD! / SKATETIJD! van de KNSB komen kinderen in het basis- en in het speciaal onderwijs meer te weten over (schaatsen en) inlineskaten.
In het lesboekje voor het speciaal onderwijs komt de veelzijdigheid van het inlineskaten aan bod met onderwerpen als veiligheid en hoe je moet skaten. Alles om ervoor te zorgen dat de leerlingen goed voorbereid ‘de weg’ op gaan.
In de werkboekjes voor het basisonderwijs (groep 3/4, 5/6 en 7/8) komt de veelzijdigheid van het schaatsen en skaten aan bod, met onderwerpen als het langebaanschaatsen, shorttrack, kunstschaatsen en inlineskaten. Leerlingen leren over veiligheid op de schaatsbaan en doen oefeningen, alles om ervoor te zorgen dat de ze straks goed voorbereid op het ijs of asfalt staan.
Het lesboekje of het lespakket wordt kosteloos aangeboden, je betaalt slechts de verzendkosten. Na bestelling worden de lesboekjes of lespakketten binnen een week verstuurd naar het opgegeven adres.
Bestellen
Ben je op zoek naar schaatsen of inlineskates voor het geven van een clinic? Bij de KNSB kun je deze huren.
Shorttrack
Op aanvraag kan een aanhangwagen met materiaal worden gehuurd. De aanhangwagen bevat shorttrackschaatsen in diverse maten, een koffer met bescherming, een doos haarnetjes en 35 helmen.
Inlineskaten
Op aanvraag kun je gebruikmaken van een aanhanger met inlineskate-materiaal, bestaande uit: 70 paar skates (variërend in de maten 28 t/m 40 + een paar grotere maten), helmen en bescherming (knie, pols, elleboog).
Naast de KNSB skate-karren zijn er verenigingen die eigen skate-karren in beheer hebben. Ook daar is het mogelijk om een skatekar te huren. Neem hiervoor contact op met onderstaande contactpersonen voor meer informatie:
Kunstrijden
Op aanvraag kan een aanhangwagen met kunstschaatsen worden gehuurd. De set bestaat uit 30 paar.
Schoonrijden
Wil je een schoonrij-clinic (laten) organiseren, maar beschik je niet over (voldoende) schoonrijschaatsen? Mart Kuiper heeft een aanhanger met schoonrijdmateriaal, die gehuurd kan worden, voor clinics, proeftrainingen et cetera. Interesse? Neem contact op via [email protected].
Kosten
Per dag hanteren we verschillende tarieven voor KNSB-verenigingen en organisaties die geen KNSB-lid zijn, waarbij het weekend wordt gezien als één dag. De tarieven vind je terug in het aanvraagformulier.
Aanvragen?
Vul dan een aanvraagformulier in. Vervolgens wordt de aanvraag behandeld en neemt een KNSB-medewerker contact met je op om af te spreken wanneer jij de aanhangwagen ophaalt en terugbrengt. Stuur je het aanvraagformulier in, dan ga je akkoord met de daarin gestelde voorwaarden huur materiaal.
Op zoek naar een trainer of instructeur?
Is er geen geschikt kader aanwezig binnen jullie vereniging of vormen jullie helemaal geen (schaats)vereniging. Ook dan is het mogelijk deze materialen te huren. Zoek dan wel een trainer bij een vereniging in de buurt.
Iedereen verdient een club. Het kan soms wel ingewikkeld zijn het sportaanbod binnen jouw schaats- of skatevereniging toegankelijk te maken zodat iedereen hieraan kan deelnemen.
Als club wil je misschien meerdere doelgroepen bereiken, maar zie je soms drempels. Om de clubs te helpen bij een succesvol inclusiever aanbod adviseren we clubs om gebruik te maken van
In het document Inclusiever maken van je aanbod 'Creëren van een plek voor kinderen met ander gedrag' vind je bovenstaande hulpmiddelen terug.