Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Modelstatuten

Wanneer je als vereniging of stichting lid bent van de KNSB, dan ben je als vereniging gebonden aan de statuten en reglementen van de KNSB.

Om verenigingen zo goed mogelijk te faciliteren bij het opstellen van statuten, heeft de KNSB modelstatuten ontworpen. Wij adviseren verenigingen gebruik te maken van deze modelstatuten. Hiermee zijn verenigingen verzekerd van up-to-date statuten die voldoen aan zowel alle wettelijke voorschriften als de eisen van de KNSB met betrekking tot statuten, reglementen en de Code “Goed Sportbestuur”.

Veranderingen in de modelstatuten

De laatste jaren is er nogal wat veranderd in de statuten. Om gezamenlijk in de schaats- en inlineskate sport te bevorderen, de omgangsnormen te bewaken en het belang van de leden te garanderen is het van belang dat een aantal punten uit de KNSB statuten en de Code Goed Sportbestuur ook verankerd zijn in de statuten van verenigingen.

Aandachtspunten hierin zijn bijvoorbeeld dat:

Daarnaast is de KNSB sinds 2018 lid van het Instituut Sportrechtspraak. Dit werkt ook door in de verenigingsstatuten.

Aanpassingen WBTR
De modelstatuten zijn aangepast aan de vereisten die de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR; ingangsdatum 1-7-2021) stelt. Deze aanpassingen zijn groen gearceerd.

De laatste versie van de modelstatuten betreft maart 2022.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?