Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Acties tegen hoge energiekosten

De afgelopen periode is er veel aandacht geweest voor de problemen die kunstijsbanen ondervinden van de energiecrisis. Om te voorkomen dat de hoge energieprijzen tot sluiting leidt, heeft de KNSB samen met andere organisaties bij de rijksoverheid gepleit om ijsbanen financieel te compenseren voor de hoge prijzen. Al langere tijd is de KNSB ook actief om te stimuleren dat de kunstijsbanen versneld investeren in energiebesparing. Dat is nodig om het voortbestaan van de ijsbanen ook op lange termijn te borgen.

Compensatie hoge energieprijs
Maar niet alleen de ijsbanen hebben last van de hoge energieprijzen, dat geldt ook voor een deel van de schaatsverenigingen. Zeker verenigingen die een eigen accommodatie hebben kunnen voor fors hogere energiekosten komen te staan. Mede naar aanleiding van de lobby van de sportsector zijn er nu de volgende regelingen waar sportclubs met (te) hoge energielasten gebruik van kunnen maken. Een kort overzicht:

  1. het prijsplafond voor huishoudens: de overheid stelt vanaf 1 januari 2023 een prijsplafond in voor energietarieven voor de eerste 2900 kWh elektriciteit en 1200 m3 gas die wordt afgenomen. Dit plafond geldt in principe per aansluiting. Mogelijk kunnen kleine gebruikers onder verenigingen hiervan profiteren.
  2. De Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) biedt een tijdelijke tegemoetkoming (50 procent compensatie van de kostenstijgingen voor energieverbruik) voor ondernemers en verenigingen waarvan de energiekosten minimaal 7% uitmaken van de totale omzet. Meer info is te vinden op de website van RVO.
  3. Noodfonds amateursportverenigingen: de minister heeft een noodfonds van 6 miljoen euro voor amateursportverenigingen aangekondigd. Dit fonds is bedoeld voor verenigingen die buiten de bovenstaande regelingen vallen en daardoor continuïteitsproblemen krijgen. De voorwaarden voor het fonds moeten nog uitgewerkt worden.
  4. Naast de bovenstaande regelingen krijgen de gemeenten extra financiële armslag door een extra uitkering van 300 miljoen euro via het gemeentefonds. Gemeenten zijn vrij in hoe ze dit geld gaan besteden. In de praktijk zullen schaatsverenigingen en ijsbanen vooral langs deze weg, dus via de gemeente, een compensatie voor energiekosten moeten aanvragen.

De verschillende regelingen worden de komende tijd uitgewerkt en gaan naar verwachting – deels met terugwerkende kracht – in het tweede kwartaal van 2023 open. De looptijd van de regelingen is naar alle waarschijnlijkheid tot en met 2023.

Komt jouw vereniging in de problemen door de hoge energiekosten, ga dan snel met je gemeente in overleg!

Investeren in duurzaamheid
Behalve dat je als vereniging mogelijk een beroep kunt doen op één van de bovenstaande compensatieregelingen kun je je natuurlijk ook richten op verduurzaming van je accommodatie. De compensatie voor de hoge energieprijzen is eenmalig en slechts geldig tot en met 2023. Als je kunt zorgen dat je accommodatie minder energie verbruikt, dan profiteer je daar élk jaar van. En het mooie is, voor tal van maatregelen kun je ook subsidie krijgen. Speciaal voor sportverenigingen is Sport NL Groen opgericht om clubs te adviseren en helpen bij hun verduurzamingsplannen. In dit filmpje kun je zien hoe dat werkt. Sport NL Groen verduurzaamt de sport – YouTube

Via een online tool van Sport NL Groen kun je advies inwinnen over de te nemen maatregelen en krijg je inzicht in alle subsidies en de goedkoopste leningen. Na de eerste inzichten volgt een concreet plan, vaak opgesteld door een gratis energiecoach. Dit levert direct tastbaar voordeel op: zowel vermindering van CO2- uitstoot als ook direct financieel voordeel voor de club.

Wil jij ook aan de slag met het verlagen van de energierekening van jouw accommodatie? Ga dan naar Sport NL Groen en bekijk wat verduurzamen voor jouw accommodatie oplevert.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?