Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Zoektocht naar nieuwe juryleden voor verjonging en vernieuwing.

Gepubliceerd vrijdag 15 februari 2019
De KNSB is dringend op zoek naar nieuwe juryleden voor verjonging en vernieuwing binnen het marathonschaatsen en biedt daarom de basiscursus juryopleiding gratis aan voor oud-rijders en juryleden die langer geleden een functie hebben uitgeoefend. Een mooie kans voor oud-rijders en juryleden om actief te blijven of opnieuw actief te worden in het marathonschaatsen.

Met #meermarathon heeft de KNSB  een succesvolle weg ingeslagen met meer marathons, meer marathonschaatsers en meer wedstrijdkilometer op landelijk niveau dan de afgelopen jaren. Maar ook meer zichtbaarheid, meer vernieuwing en meer kwaliteit. Het aantal juryleden dat deze wedstrijden mogelijk maakt dit seizoen is beperkt en daarom wordt er naarstig gezocht naar versterking.

Marathoncoördinator Willem Hut zegt dat er gericht wordt gezocht. “Niks ten nadele van het huidige jurycorps, want ik ben erg dankbaar dat deze personen zich hier zo vol overgave voor inzetten. Maar we willen graag een verjongingsslag en verbeteringsslag maken.

Wie beter dan oud-rijders kunnen hiervoor zorgen? Ex-marathonschaatsers hebben zelf actief in het peloton gereden en kunnen daarom vaak goed wedstrijdsituaties inschatten. Voeg daar theoretische kennis en proceskennis jureren bij en je kan al aan de slag binnen het marathonschaatsen.” Met enkele keren per seizoen jureren zijn we al gebaat en hou je ook voldoende feeling met het jureren.

Ook moeten we de huidige kennis op tijd overdragen zodat dit niet verloren gaat en we te laat zijn begonnen met het opleiden van nieuwe personen. Bedenk maar eens dat de huidige generatie juryleden nog veelal begonnen is zonder de hulpmiddelen die we nu hebben. Ik geef het je te doen om enkel met potlood en papier een uitslag op te maken van een pelotonsprint. Daar staat tegenover dat het voor hen niet altijd even ‘normaal’ is om te grijpen naar de nieuwste hulpmiddelen die we nu al hebben.”

Nieuwe cursus

Het jurycorps binnen de marathon bestaat uit juryleden, scheidsrechters, aankomstrechters, speakers en systeembeheerders en elke taak vergt zijn eigen vaardigheden. Tijdens twee bijeenkomsten wordt er gewerkt aan theoretische kennis. Deze kennis wordt aansluitend meteen in praktijk gebracht tijdens het 6-banentoernooi in Utrecht door opleiders Teun Breedijk en Antoinette van Rinsum.

Om te zorgen voor uitbreiding van het jurycorps biedt de sectie marathon deze cursus voor een selecte groep gratis aan. Hut: “We willen de marathonsport naar een nog hoger niveau brengen en de drempel voor potentiële nieuwe juryleden zo laag mogelijk maken. We hebben er dan ook voor gekozen om deze cursus zo aan het einde van het seizoen eenmalig gratis aan te bieden voor cursisten, de kosten van deze ronde worden gedragen vanuit het marathonbudget. Het uitbreiden van het jurycorps is zeer noodzakelijk om ook de toekomst van het huidige marathonschaatsen te kunnen waarborgen op zowel landelijk, regionaal als lokaal niveau.” Na afloop van deze cursus zal gekeken worden naar de mogelijkheden om te jureren nu of in de toekomst en of hier eventuele gespecialiseerde vervolgopleidingen uit voort komen.

Interesse in de cursus? De bijeenkomsten staan gepland op zondag 17 februari en woensdag 20 maart in Utrecht. Opgeven kan via deze link. 

Meer nieuws

Het is bijna zover, het WK Shorttrack in Rotterdam Ahoy

Irene Schouten: Een carrière vol memorabele momenten

Selectie TeamNL voor WK Inzell bekend

Joan Haanappel, stijlvol (kun)strijdster die haar droom zag uitkomen

Oud-kunstschaatsster Joan Haanappel (83) overleden

Vacature: Talentcoach Shorttrack Wadro KNSB Talent Team Noord

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?