Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Onderscheiding KNSB voor 75-jarige schaatstrainer

Gepubliceerd zondag 5 februari 2012
Blijk van erkenning’ voor Floor van Leeuwen

Floor van Leeuwen is tijdens het KPN NK Allround in Heerenveen door de KNSB in het zonnetje gezet voor zijn enorme verdienste voor de schaatssport. In het KPN Clubhuis ontving de 75-jarige assistent-coach, regelneef en praatpaal van Team Liga uit handen van KNSB-bestuurslid Tjaart Kloosterboer de ‘Blijk van erkenning’, een onderscheiding voor personen die zich, in welke vorm ook, verdienstelijk hebben gemaakt voor de schaatssport. En dat heeft Van Leeuwen als weinig anderen. Op 31-jarige leeftijd begonnen als trainer van Schaatsvereniging Utrecht is de inwoner van Nieuwegein 45 jaar later nog altijd niet van het ijs weg te slaan.

Van clubtrainer werd Floor van Leeuwen trainer van het gewest Noord-Holland/Utrecht. Daarna volgde de sprintkernploeg en de SpaarSelect ploeg met Gianni Romme en Bob de Jong.

Vanwege zijn jarenlange ervaring en waardering vanuit de sporters is hij meerdere keren gevraagd om trainer van de KNSB kernploeg te worden. Deze verzoeken heeft hij altijd naast zich neergelegd. Hij voelde zich prettiger in de luwte, als assistent-trainer van Jac Orie bijvoorbeeld.

De naam Orie loopt ook als een rode draad door het laatste decennium van de loopbaan van Floor van Leeuwen, die na de Spelen in Nagano betrokken raakte in de wereld van de commerciële schaatsteams. Met Orie heeft Van Leeuwen ook de mooiste jaren beleefd, maar ook de meest hectische. Miskleunen, olympische medailles, valpartijen, prachtige prijzen met Wennemars en Timmer, maar ook sponsors die naar de knoppen gingen (DSB, Spaar Select).

Op zondag 14 maart 2010, de laatste dag van de Essent ISU World Cup-finale, nam Floor van Leeuwen op het middenterrein in Thialf afscheid als trainer. Eindelijk vakantie, dacht Floor, en ging met zijn vrouw eens lekker naar de Italiaanse Riviera. Wordt hij gebeld door Marianne Timmer. Of hij de lijnen uit wil zetten bij Team Liga. En natuurlijk zei hij meteen “JA”. Bij die ploeg is hij nog altijd actief.

Floor van Leeuwen is een man van de praktijk, niet van de boeken. Zijn ervaring is zijn grootste bagage. Hij zag de schaatsers 45 jaar lang vaker dan zijn vrouw. Vooral de laatste tien jaar was Floor 200 tot 250 dagen per jaar onderweg.

Voor zijn verdiensten werd hij in april 2007 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De ‘Blijk van erkenning’ van de KNSB is daar vandaag terecht bij gekomen.

Meer nieuws

KNSB start samen met MBO Rijnland in Leiden nieuwe opleiding voor Instructeur-2

''Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers?''

Sinterklaas en Pieten op het ijs!

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?