Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

KNSB wil meer kunstijsbanen

Gepubliceerd donderdag 4 november 2010

Hoogland (KNSB) – De KNSB wil regering en gemeenten prikkelen om op een andere manier met subsidiestromen richting kunstijsbanen om te gaan. Dit naar aanleiding van een onderzoek van de NOS over de exploitatie tekorten bij de Nederlandse ijsbanen. “Er gaan jaarlijks tonnen subsidie naar de zwembaden, en daar hebben we er in Nederland ruim 500 honderd van”, stelt Victor van den Hoff, algemeen directeur van de KNSB. “Dat de Nederlander standaard leert schaatsen, is echter net zo vanzelfsprekend als leren zwemmen. Schaatsen zit immers in het dna van de Nederlander.”

De KNSB speelt daar zelf al op in door met een synthetische ijsbaan door het land te trekken. Elke week ligt de ijsbaan drie, vier dagen in een dorp of stad, waar de schoolkinderen schaatsles krijgen van oud-wereldkampioene Barbara de Loor en trainers van de plaatselijke ijsvereniging. Van den Hoff: “Op deze manier maken het komende jaar zo’n 30.000 kinderen kennis met de schaatssport. Ons uiteindelijke streven is dat kinderen die van de basisschool afkomen vijf tot zes schaatservaringen (schaatsen en skaten) hebben gehad.”

Om dit in de toekomst te realiseren is er echter een grote behoefte aan meer ijs. Van den Hoff: “We hebben slechts 24 kunstijsbanen. En als ik dan naar het aantal zwembaden kijk en daar dan de schaatsbeleving in ons land naast leg en onze landelijke ambitie Nederland Sportland, dan is het noodzakelijk dat er meer kunstijs komt.”

Hoeveel kunstijsbanen ons land nodig heeft om de doelgroep maximaal te kunnen bedienen, daar heeft de KNSB aan aantal jaar geleden onderzoek naar laten doen. “In dit zogenoemde “Witte Vlekkenplan” wordt een aantal van 40 ijsbanen genoemd. Rotterdam is er daar één van”, weet Van den Hoff. “Bovendien krijg je met meer ijsbanen een grotere basis en vervolgens weer een grotere kans op nieuwe schaatskampioenen en internationale successen.”

Natuurlijk beseft de KNSB dat de kunstijsbanen er niet alleen met gemeenschapsgeld gaan komen. Van den Hoff: “We willen als KNSB graag meedenken aan een verdienmodel, het moet uiteindelijk wel financieel te dragen zijn.”

Meer nieuws

KNSB start samen met MBO Rijnland in Leiden nieuwe opleiding voor Instructeur-2

''Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers?''

Sinterklaas en Pieten op het ijs!

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?