Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Hoe worden (sport)ouders de beste supporters?

Gepubliceerd dinsdag 17 april 2018

Lopen jullie er ook tegen aan dat er teveel gedoe is rondom ouders? Te vaak negatief gedrag langs de lijn, commentaar van ouders op coaches en kinderen? Te fanatiek gericht op winnen? Hoe fijn zou het zijn als op jouw vereniging de ouders bewuster zijn van hun rol en impact? En als het positiever en sportiever zou gaan? Dit alles zorgt voor soms te enthousiaste ouders, te fanatieke ouders en soms te mondige ouders.

Sport en emoties zijn nou eenmaal nauw met elkaar verbonden. Bovendien gaat het om het kind, wat daarmee gebeurt raakt de ouders snel en dat is niet gek. Voordat ouders het door hebben reageren ze heftiger of met meer emotie dan de bedoeling is.

Het gevolg

We zien teveel negativiteit rond sportende kinderen, met alle gevolgen van dien. Dat is niet goed voor de sportiviteit en het trekt ook een behoorlijke wissel op verenigingen en trainers en coaches. Want het is aan hen om het allemaal in goede banen te leiden. Het gedoe rond ouders haalt bij vrijwilligers, coaches, arbiters en bij de kinderen zelf soms het plezier weg. Hoe jammer is dat? Naast de vrijwilligers stoppen ook kinderen eerder met sporten als ze minder plezier beleven.

Workshop Lang Leve de Sportouder

NOC*NSF biedt speciaal hiervoor de workshop ‘Lang Leve de Sportouder’ aan. Deze sessie is voor de sportvereniging en ouders. In de workshop nodigt NOC*NSF (beginnende) sportouders op de vereniging uit. Ze gaan samen met de trainers en/of coaches en de bestuurders van de vereniging het gesprek aan over het vergroten van het sportplezier van de kinderen, welke rol ze daarin spelen en worden afspraken geformuleerd. De workshopleider zal dan ook niet vertellen wat goed of fout is. Het is aan de betrokkenen om daar afspraken met elkaar over te maken. Met de mening van de kinderen in het achterhoofd. Tijdens de workshop komen de volgende thema’s aan bod:

In de bovenstaande video zie je hoe Lang Leve de Sportouder werkt. Vanuit de NOC*NSF Academie voor Sportkader kan je het traject van 1 dagdeel aanvragen voor € 180,00. Hierin zijn alle kosten bij inbegrepen. Het traject kan bij jouw club georganiseerd worden. Wil je meer weten, of ‘Lang Leve de Sportouder’ op jouw club organiseren? Mail dan naar [email protected]. Lees hier hoe dit traject Wielervereniging De Volharding heeft geholpen.

Meer nieuws

KNSB start samen met MBO Rijnland in Leiden nieuwe opleiding voor Instructeur-2

''Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers?''

Sinterklaas en Pieten op het ijs!

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?