Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Focus talentontwikkeling regio noord op samenwerking

Gepubliceerd donderdag 21 september 2017

Stichting Topschaatsen Fryslân is door de KNSB geaccrediteerd als regionaal talentencentrum (RTC) voor zowel een langebaan- als shorttrackprogramma. Daarnaast is de accreditatie van het RTC programma langebaan in Groningen verlengd. Hiermee zijn in Noord-Nederland twee RTC afdelingen langebaan. De focus van de langebaanprogramma’s in Heerenveen en Groningen ligt op samenwerking, zo is een start gemaakt met gedeeltelijk gezamenlijk trainen.

Talentontwikkeling is in regio noord volop in ontwikkeling. Sinds drie jaar was Stichting RTC Noord, met als uitvoeringsorganisatie iSkate uit Groningen, geaccrediteerd als RTC Noord langebaan. Dit opleidingsprogramma brengt goede talenten voort zoals Chris Huizinga, Marwin Talsma en Marcel Bosker. Ook in Heerenveen staan goede opleidingsprogramma’s voor langebaan en shorttrack met talenten als Michelle de Jong, Femke Beuling en Tjerk de Boer. Verder is in Heerenveen het programma inline-skaten volop in ontwikkeling.

Zowel Stichting RTC Noord als Stichting Topschaatsen Fryslân voldoen aan de kwaliteitseisen van de KNSB. Dit zijn sporttechnische eisen zoals een fulltime opleidingsprogramma met kwalitatief goede en fulltime talentencoaches; maar ook financiële eisen en andere randvoorwaarden. De nieuwe accreditatie van de afdeling in Friesland geldt voor de duur van twee jaar. Beide RTC programma’s langebaan in het Noorden verdelen de financiële bijdrage van de KNSB.

De accreditatie van de KNSB brengt bepaalde rechten met zich mee, ook blijkt dat er in de regio subsidies en initiatieven op gang komen waar partijen van kunnen profiteren. De samenwerking tussen beide RTC’s werkt toe naar een gezamenlijk RTC programma. De KNSB wil hiermee bereiken dat de beste talenten een optimale leeromgeving hebben in hun eigen regio en elkaar sterker maken. Zo trainen de langebaantalenten uit beide programma’s al gedeeltelijk samen.

Emiel Kluin, programmamanager RTC van de KNSB: “Het is mooi om te zien hoe talentontwikkeling in de regio noord zich heeft ontwikkeld. We waarderen enorm dat deze partijen de handen ineenslaan in het belang van de talentontwikkeling in regio noord.” 

Bart Jonkers, bestuurder RTC Noord: “We gaan ons best doen om twee talentontwikkelingsprogramma’s met veel potentie door meer samenwerking sterker te maken.”

Jacob Reitsma, voorzitter Stichting Topschaatsen Fryslân: “Stichting topschaatsen Fryslân ziet de RTC status als een erkenning van de werkwijze van het gewest Fryslân in de afgelopen jaren, waar de sporter centraal staat en die hiermee nu en in de toekomst nog betere faciliteiten wordt geboden.”

Over talentontwikkeling bij de KNSB
Regionale talentencentra (RTCs) zijn locaties waar de beste talenten uit de regio een consistent en hoogwaardig opleidingstraject wordt geboden in zowel de atletische als niet-atletische context. Binnen een professionele omgeving wordt dagelijks getraind en er is een sterke combinatie met onderwijs. Er vindt samenwerking plaats met enerzijds selecties van banen en verenigingen en anderzijds de Nationale Teams/topteams. Het streven is dat talenten soepel doorstromen naar dit hoogste niveau. In 2016 is de doelstelling om zes RTC’s Langebaan te accrediteren, gerealiseerd. Daarnaast zijn er drie RTC’s shorttrack en twee parttime RTC programma’s inline-skaten gerealiseerd. Tevens zijn er twee VTO’s (vereniging talentontwikkeling) voor kunstrijtalenten geaccrediteerd. VTO’s mogen gezien worden als sterke verenigingen die als voorloper gelden voor toekomstige RTC’s kunstrijden. Meer informatie

 

Meer nieuws

Het is bijna zover, het WK Shorttrack in Rotterdam Ahoy

Irene Schouten: Een carrière vol memorabele momenten

Selectie TeamNL voor WK Inzell bekend

Joan Haanappel, stijlvol (kun)strijdster die haar droom zag uitkomen

Oud-kunstschaatsster Joan Haanappel (83) overleden

Vacature: Talentcoach Shorttrack Wadro KNSB Talent Team Noord

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?