Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

EIJV rookvrije sportvereniging; besluit wordt breed gedragen

Gepubliceerd dinsdag 18 september 2018

Het aantal sportverenigingen dat geheel of gedeeltelijk rookvrij is, loopt snel op. Ook steeds meer schaats- en inlineskate clubs stellen een rookverbod in. Zo ook de Edese IJsvereniging, waar het besluit voor een rookvrije accommodatie werd genomen tijdens de Algemene ledenvergadering van 25 april 2018.

Uit de laatste cijfers van de Hartstichting blijkt dat er inmiddels 571 sportverenigingen geheel of gedeeltelijk rookvrij zijn. Een jaar geleden lag dit aantal nog op 151. Voorzitter Jan Vellinga van EIJV merkt ook dat het onderwerp meer leeft bij verenigingen. “Op een positieve manier verspreidt het zich als een olievlek. Dat vind ik persoonlijk een goede zaak.”

EIJV zelf is sinds dit voorjaar een rookvrije sportvereniging. “We hadden al enige jaren het beleid dat er niet gerookt mocht worden in onze kantine. Daarna is er in het bestuur wel gesproken over een algeheel rookverbod op het complex, maar het besluitvorming daartoe is even blijven liggen”, zegt Vellinga.

Gezondheidsaspect
Op de algemene ledenvergadering in april kwam het onderwerp weer ter sprake en toen besloot het bestuur van EIJV het meteen in stemming te brengen. “Tijdens de rondvraag vroeg een lid hoe het ervoor stond met de plannen voor een rookvrije accommodatie. We hebben het idee om een algeheel rookverbod in te voeren vrijwel meteen voorgelegd aan de ALV en alle aanwezige leden waren voor. Het was een unanieme beslissing. Het voordeel hiervan is dat je meteen weet dat het breed gedragen wordt binnen de vereniging omdat de leden erover gestemd hebben.”

Volgens Vellinga was het gezondheidsaspect de belangrijkste reden om verder te gaan als rookvrije sportclub. “Er schaatsen veel kinderen bij ons. Die wil je in een gezonde omgeving laten sporten. Daarnaast roken er steeds minder mensen en zijn de tijden veranderd.”

‘Gewoon doen’
Het schaatsseizoen moet nog beginnen, maar vooralsnog heeft Vellinga nog geen negatieve reacties gehad. “Het besluit is gecommuniceerd via de website en onze social media. Er is ook een aanduidingsbord bij de ingang van de accommodatie geplaatst om iedereen erop te attenderen. Pas als het gaat vriezen, zullen er duizenden mensen tegelijkertijd op ons complex zijn, maar ook dan verwacht ik dat iedereen het besluit begrijpt en respecteert.”

Als het aan Vellinga ligt, volgen schaats- en inlineskateverenigingen snel het voorbeeld van EIJV. “Het voordeel van ons is dat we over het algemeen een relatief kleine vereniging zijn. Dan is het redelijk overzichtelijk om de accommodatie rookvrij te maken. Je moet als vereniging niet te lang twijfelen; je moet het gewoon doen.”

Goede voorbeelden
Inspiratie opdoen op het gebied van accommodatie? Bezoek dan eens het KNSB.nl/kenniscentrum. Lees daar onder andere de succesverhalen van andere verenigingen.

Meer nieuws

Sinterklaas en Pieten op het ijs!

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

Jan Vonk benoemd tot nieuwe voorzitter sectie Inlineskaten

Veel schaatsers op shortlist Sportman en Sportvrouw van het jaar

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?