Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Besturen

Werkt jouw vereniging al samen met de buurtsportcoach?

Buurtsportcoaches zijn uitgegroeid tot dé spin in het sportieve web op lokaal niveau. De buurtsportcoach kan als geen ander de verbinder zijn tussen verschillende doelgroepen in de samenleving, de gemeente, instanties zoals scholen en zorginstellingen en sportverenigingen. Zo speelden buurtsportcoaches een belangrijke rol bij het scholenkampioenschap in Alkmaar.

Gemeenten beseffen steeds meer wat buurtsportcoaches voor hen kunnen betekenen. Uit een peiling van het Mulier Instituut uit 2019 blijkt dat 43 procent van de ondervraagde gemeenteambtenaren sport aangeeft dat ze in de toekomst meer fte buurtsportcoaches willen inzetten.

Buurtsportcoaches kunnen essentiële taken vervullen waar de huidige gemeenteambtenaren zelf geen tijd voor hebben, zo concluderen gemeenten. Van de gemeenten die meer fte zouden willen inzetten, zou 79 procent dat doen op een uitvoerende functie. Uit dezelfde peiling komt verder naar voren dat gemeenteambtenaren de buurtsportcoach in de toekomst zien ontwikkelen tot een duizendpoot die “het coördineren, verbinden, organiseren en uitvoeren kan combineren en/of als een generalist met een verbindende rol tussen partijen”.

De KNSB ziet de meerwaarde van buurtsportcoaches. Zij zijn de personen die in direct contact staan met (basis)scholen. Buurtsportcoaches kunnen scholen enthousiasmeren om schaatsen of inlineskaten een rol te geven in hun sportprogramma. Met behulp van buurtsportcoaches werd in maart 2020, nog voor de corona-uitbraak, voor de eerste keer een scholenkampioenschap georganiseerd in Alkmaar. Omdat er vrij weinig voorbereidingstijd was, werd de hulp van buurtsportcoaches ingeroepen om de basisscholen in de regio te benaderen. Met de activiteit hoopten de in totaal 18 clubs uit de regio Alkmaar nieuwe schaatsers naar de ijsbaan te trekken.

Meer buursportcoaches

Binnen het programma Sport en Bewegen in de buurt is het aantal buurtsportcoaches al toegenomen en heeft de inzet van buurtsportcoaches gezorgd voor meer mensen die zijn gaan sporten in de wijk, op de sportvereniging en op de scholen. Dit blijkt uit het Evaluatieonderzoek Buurtsportcoaches van het Mulier instituut (2017).

Zoek contact

De buurtsportcoach kan goud waard zijn voor de maatschappelijke betrokkenheid en betekenis van jouw sportclub en kan uiteindelijk ook veel betekenen voor de werving van leden en vrijwilligers. Ken jij de buurtsportcoaches in jouw regio of weet je hoe je met hen in contact kunt komen? Ga te rade bij de gemeente en zoek contact!

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?