Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Accommodatie

Hattem open club om toekomst te verzekeren

Om het bestaansrecht voor nu en de toekomst te verzekeren gaat IJsclub Hattem de uitdaging aan een open club te worden. Onlangs werd een nieuwe multifunctionele accommodatie gerealiseerd in het landschapspark ‘Assenrade’ naast de Hanzelijn in Hattem. De vereniging gaat actief op zoek naar nieuwe samenwerkingsverbanden. IJsclub Hattem is op weg een duurzame vereniging te worden.

Voorzitter Bé Dekker is één van de drijvende krachten achter de transitie van IJsclub Hattem naar een open club. “IJsclubs hebben in mijn ogen geen bestaansrecht meer. Als er in de winter geen ijs ligt, kun je als club niet veel doen. En het komt steeds vaker voor dat het niet meer vriest. Als wij alleen een ijsbaan hebben, redden wij het niet. We verliezen leden en hebben daardoor te weinig inkomsten. Er moest dus iets gebeuren. We wisten al een tijdje dat we de plek waar onze oude ijsvereniging was gevestigd, moesten verlaten. Toen kwam het idee om een open club te worden.”

IJsclub Hattem wil letterlijk de hekken openen voor andere organisaties, ondernemingen en particuliere initiatieven. De open club-ontwikkeling wordt gestimuleerd door NOC*NSF. “We willen in de toekomst een duurzame vereniging worden”, legt Dekker uit. “We hebben een moderne 400 meter natuurijsbaan aangelegd met op het middenterrein een 200 meter geasfalteerde skeelerpiste. Daarnaast beschikken we over onder meer LED-verlichting. Onze ijsbaan is onderdeel van een landschapspark en zowel de gemeente als Provincie Gelderland heeft ons geholpen bij de transitie naar een open club.”

Extra inkomsten

Dekker schetst hoe zijn ideaalbeeld er in de toekomst uitziet. We willen zoveel mogelijk samenwerken met andere partijen. Dat kunnen andere (sport)verenigingen zijn, maar ook onderwijsinstellingen, maatschappelijke organisaties, ondernemers en bewoners in de wijk. Iedereen mag initiatieven aandragen. Andere clubs kunnen bijvoorbeeld een deel van ons terrein huren. Het gaat bij ons om ontmoeten en binden.”

Volgens Dekker zitten er veel voordelen aan een multifunctionele accommodatie: “Zo kunnen we het werk verdelen onder meer mensen als andere partijen ook gebruikmaken van ons terrein. Nieuwkomers kunnen bijvoorbeeld klusjes doen. Er komt minder op de schouders van de leden van de ijsvereniging terecht. Daarnaast kunnen we extra inkomsten genereren als andere clubs van ons terrein gebruikmaken. Zo maakt bijvoorbeeld een loopgroep al gebruik van onze accommodatie.”

Een open club zorgt daarnaast voor meer betrokkenheid van en een betere relatie met de eigen leden, betrokkenen (ouders, toeschouwers, vrijwilligers), buurt, gemeente en andere stakeholders. Dit leidt tot ledenbinding (behoud/groei), meer reuring op de club en continuïteit van het bestaansrecht.

Sociale cohesie bevorderen

Bij de ijsvereniging merken ze dat de tijden zijn veranderd. Het aantal leden bij Hattem loopt al jaren terug en van alleen contributie kon de club niet meer leven. “Mensen willen niet altijd gebonden zijn aan een club. Ze komen gewoon om een uurtje te sporten. Wat er bij ons gebeurt, is een beweging van ‘onderaf’, waarbij de club actief op zoek gaat naar nieuwe samenwerkingsverbanden om de sociale cohesie te bevorderen. Het idee is dat het balletje op een gegeven moment gaat rollen.”

Het terrein van IJsclub Hattem is bijna klaar voor gebruik. Alleen het overzetten van het clubhuis heeft enige vertraging opgelopen. Dekker heeft vertrouwen in een goede afloop.

“We zitten op een mooie plek, waar veel mogelijk is. Op het Hanzepark kunnen bijvoorbeeld ook evenementen georganiseerd worden. Het beheer wordt op termijn symbolisch overgedragen aan een stichting en de ijsvereniging huurt de faciliteiten dan weer van de stichting. NOC*NSF en de Provincie Gelderland zijn heel positief over dit project. Het wordt heel laagdrempelig. Nu is het alleen nog wachten op vorst.”

Wil je meer weten over accommodaties? Kijk dan in het Kenniscentrum bij het thema accommodatie.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?