Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Vrijwilligers

‘Dankzij vernieuwde jury opleiding vind ik jureren nog leuker’

Scheidsrechters en juryleden spelen een essentiële rol bij schaatswedstrijden. Zonder deze groep vrijwilligers kunnen de schaatsers niet rijden. Ron Baas is als jurylid actief bij IJsbaan de Westfries in Hoorn. Hij rondde onlangs als eerste de vernieuwde basis jury opleiding langebaan af. “Ik ben fan van deze opleiding.”
Baas is al van jongs af aan schaatsfan. Maar het waren zijn twee schaatsende kinderen die hem naar de ijsbaan in Hoorn brachten. Om zijn kinderen te zien schaatsen en de schaatsvereniging te helpen, ging Baas aan de slag als jurylid. Toen hij een keer als kruisingcontroleur werd aangesteld en hem niet duidelijk was waar hij moest staan en wat hij moest doen, ondernam Baas actie. Hij nam zich voor de basis jury opleiding te gaan volgen. “Ik wilde graag meer weten van het schaatsen. Met behulp van de opleiding dacht ik meer inzicht in te krijgen in wat ik precies moest doen op de baan als jurylid. En die verwachting is uitgekomen. Nu ik meer kennis heb van de regels, vind ik het nog leuker om de wedstrijden te volgen. Het boeit nog meer.”

E-learning module in eigen tempo volgen

Baas was de eerste cursist die de vernieuwde basis jury opleiding met succes doorliep. In de nieuwe opzet kan er direct worden gestart met een E-learning module. Cursisten bepalen zelf hun startmoment en het tempo waarin ze de opleiding volgen. Baas: “Persoonlijk vind ik het fijn dat de opleiding vrijwel geheel online is. Op momenten die het mij goed uitkwam kon ik door het lesmateriaal gaan. Het eerste deel ging onder meer over de algemene regels en reglementen en veilig sportklimaat. Vervolgens maakte ik een aantal opdrachten en moest ik daadwerkelijk oefenen met een aantal situaties. Het was heel overzichtelijk, onder meer door de video’s met uitleg. Het is ook fijn dat je op elk gewenst moment kunt stoppen en daarna weer kunt verdergaan waar je gebleven was.”
Na de eerste module vindt er een online bijeenkomst plaats, waar cursisten uit verschillende regio’s bij elkaar komen. De opleiding wordt afgesloten met een fysieke bijeenkomst waar de cursisten op locatie aan het werk gaan. Volgens Baas had de interactie met andere cursisten veel meerwaarde. “Het is waardevol ervaringen met elkaar uit te wisselen en van gedachten te wisselen over bepaalde situaties. Ook de aanwezigheid van een internationale scheidsrechter bij zowel de video-meeting als de fysieke bijeenkomst vond ik van toegevoegde waarde. Zo’n persoon kent de regels door en door en kan mooi vertellen over zijn of haar ervaringen.”

Kennis toepassen bij wedstrijden

Baas kijkt met een goed gevoel terug op de opleiding. “In korte tijd leer je heel veel en je kunt de kennis meteen toepassen bij de wedstrijden. Waarom wordt iemand wel of niet gediskwalificeerd? Waarom heeft de buitenbaan altijd voorrang? Op dat soort vragen krijg je duidelijke antwoorden. Als ik nu als klokker langs de baan sta, het rondebord moet bedienen of de bel moet luiden, weet ik beter wat er van mij verwacht wordt en waar ik op moet letten. Ik jureerde altijd al met veel plezier en heb er nu nog meer lol in. Het is mooi zo een bijdrage te leveren aan een goed wedstrijdverloop. En het verrassende is dat ik ook als schaatsliefhebber veel aan de opleiding heb gehad. Je snapt beter wat er op de baan gebeurt en dat komt de beleving van de sport ten goede. Ik ben van fan de opleiding.” Heb je ook interesse om de basis jury opleiding te volgen? Bekijk meer informatie op de opleidingenpagina.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?