Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

De vaardigheidstesten

Testen

In totaal zijn er 32 testen die thematisch zijn onderverdeeld in zes niveaus, waarbij het ook mogelijk is om testen van verschillende niveaus in een volgorde naar eigen voorkeur (of voorkeur van begeleider/trainer) af te leggen. Op deze manier kan bij het jeugdschaatsen/-skaten nog beter worden ingespeeld op de vaardigheden die een kind al beheerst en aan de vaardigheden waar nog  extra aandacht moet worden besteed.

Video’s schaatsen en inlineskaten

Van iedere test bestaat een videofragment met een omschrijving van de test, de bijbehorende aandachtspunten en een voorbeeld van hoe de test uitgevoerd dient te worden. De video’s zijn toegankelijk voor iedereen.

Niveau 1

Deze bestaat uit een kennismakingsclinic op school, in de wijk, bij de schaatsvereniging of in een andere setting. Wanneer kinderen aan een door de KNSB erkende clinic hebben deelgenomen ontvangen zij een Preview van het vaardigheidspaspoort waarop niveau 1 wordt afgevinkt. Zowel de testen van het schaatsen als het inlineskaten zijn terug te vinden op het paspoort. Op deze manier wordt gestimuleerd kinderen enthousiast te krijgen om naast het schaatsen te gaan skaten en visa versa.
Meer informatie over de kennismaking en KPN Junior Schaatsclub

Niveau 2

Op dit niveau leer je balans te vinden op je schaatsen. Ook leer je starten, remmen en naar de zijkant afzetten. Ook leer je veilig vallen en opstaan. Bij het inlineskaten leer je zonder angst te rijden en zonder steun te rollen. Daarnaast leer je veilig vallen en opstaan, een goede basishouding, remmen en een zijwaartse afzet.
Download video schaatsen
Download video inlineskaten

Niveau 3

Op dit niveau ga je een stapje verder. Je leert glijden op één been en recht op je schaatsen staan. Je leer ook nog beter starten en remmen en afzetten. Op de inlineskates ga je op niveau 3 aan de slag met het rijden op één been en rechtstaan op je inlineskate. Net als op het ijs leer je op dit niveau ook beter starten en afzetten.
Download video schaatsen
Download video inlineskaten

Niveau 4

Op dit niveau ga je nog verder met wat je op niveau 3 geleerd hebt. Je leert nog beter op één been glijden en starten. Ook leer je een andere manier om te remmen. Ook op het rechte eind leer je nog meer techniek en je leert om door de bocht te gaan. Op de inlineskates leer je ook om verder te gaan met het rijden op één been. Daarnaast is er veel aandacht voor de start en het remmen. Ook ga je aan de slag met de afzet en het rijden van de bocht.
Download video schaatsen
Download video inlineskaten

Niveau 5

Op dit niveau ligt de nadruk op je houding. Dat geldt voor het schaatsen op één been, op het rechte eind en in de bocht. Bij het inlineskaten draait het om stabiliteit en balans. Je leert nog beter rijden op één been, je leert de zogenaamde lange stand. Daarnaast is er aandacht voor je houding, op de skates en in de bocht, en je afzet.
Download video schaatsen
Download video inlineskaten

Niveau 6

Op dit niveau ga je verder met wat je op niveau 5 hebt geleerd. Je leert bij het schaatsen een andere manier van remmen. Ook leer je overstappen in de bocht. Bij het inlineskaten ga je onder andere slalommen, op een andere manier remmen en leer je al een beetje hoe je moet overstappen in de bocht.
Download video schaatsen
Download video inlineskaten

Niveau 7

Na niveau 7 heb je een goede houding, goede afzet en een goede balans. Je leert bovendien nog beter de bocht te nemen en je leert een wedstrijdstart. Nog altijd is er bij het inlineskaten op dit niveau veel aandacht voor het rijden op één been. Daarnaast leer je hindernissen te nemen, je vebetert je remtechniek en je leert nog beter overstappen in de bocht.
Download video schaatsen
Download video inlineskaten

Reader

Er is een reader vaardigheidstesten schaatsen en inlineskaten beschikbaar met hierin alle uitgeschreven testen.

Voorbeeld administratie testen

Dit format kan worden gebruikt om op een eenvoudige manier de administratie van behaalde testen bij te houden.
Voorbeeld administratie testen schaatsen
Voorbeeld administratie testen inlineskaten

Extra info

Naast de testen die op het paspoort afgevinkt kunnen worden en de veiligheidsvoorschriften is er voor de vereniging of jeugdschaatscommissie tevens de ruimte om eigen informatie te plaatsen en behaalde resultaten van een afsluitend evenement, bijvoorbeeld van de Mini-marathon of de Elfstedentocht, weer te geven.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?