Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

G-sport archief

Hieronder vind je informatie over de evenementen die geweest zijn:

Special Olympics nationaal event Shorttrack
27 november 2022 Utrecht

Special Olympics Nationale Spelen (SONS 2022)
10-12 juni 2022- Enschede

Twente gaat van 10 tot en met 12 juni 2022 het grootste landelijke sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking organiseren; de Special Olympics Nationale Spelen. In de 14 Twentse gemeenten worden 25 sporttoernooien georganiseerd, een heus Olympics Dorp gaat herrijzen op de campus van University of Twente. Verder een grandioze openingsceremonie en atletenparade met duizenden sporters in het fameuze Fanny Blankers Koen Stadion. In Twente worden als sinds oktober 2021 activiteiten georganiseerd, ambassadeurs in het zonnetje gezet en verenigingen starten met initiatieven om sporters met een beperking ook te laten sporten.
Het skeeleren gaat plaatsvinden in Rijssen. Juni 2022 staat bij Schaats- en Skeelervereniging Rijssen volledig in het teken van de Nationale Spelen.

Datum: zaterdag 11 juni
Locatie: Schaats- en skeelervereniging Rijssen, Opbroekweg 42, 7461 PH Rijssen

Special Olympics Nationale Spelen  (SONS 2021)
11-13 juni 2021- Den Haag/Nootdorp

Tijdens de Special Olympics Nationale Spelen 2021 (SONS 2020) bezoeken ruim 2000 sporters en begeleiders Den Haag. Drie dagen lang worden wedstrijden in 16 takken van sport georganiseerd. Deze vinden plaats in de Sportcampus Zuiderpark, het Hofbad, Sporthal Ockenburgh en in andere Haagse sportaccommodaties. Daarnaast worden er in de stad ook side events georganiseerd, net als tijdens het WK Hockey, het WK Beachvolleybal en de Volvo Ocean Race. De gemeente Den Haag organiseert SONS 2021 in samenwerking met SGK, de Haagse stichting die sport en bewegen organiseert voor mensen met een verstandelijke en of andersoortige beperking en ruim veertig andere Haagse organisaties en sportclubs.
Het skeeleren vindt plaats op de skeelerbaan Nootdorp, Oudeweg 74, 2631 PB Nootdorp.

Nationaal Shorttrack evenement
29 maart 2020- Alkmaar – geannuleerd

Deze wedstrijd wordt georganiseerd door Shorttrack Alkmaar. De wedstrijd vindt plaats op de kunstijsbaan De Meent Bauerfeind, Terborchlaan 301, 1816 MH Alkmaar. Meer informatie op Special Olympics.

WK Studenten
13 maart 2020 – Amsterdam – geannuleerd

Het toernooi
Van 9-13 maart 2020 vindt in Amsterdam het WK Schaatsen voor Studenten plaats. In deze week strijden de beste studentenschaatsers ter wereld tegen elkaar om de wereldtitel op de Jaap Eden Baan. Tijdens dit toernooi is er ook aandacht voor het G-schaatsen! Op vrijdagmiddag 13 maart is er een wedstrijd voor G-schaatsers op de 400 meter baan.

KPN Schaatsvriendendag
geannuleerd- Flevonice

De schaatsvriendendag aanstaande zondag gaat niet door. Storm, wind en hoge temperaturen zorgen ervoor dat het ijs niet behouden kan worden, hierdoor is Flevonice niet open. Hopelijk kan volgend jaar de 11e editie wel doorgang vinden.

Proef de sfeer
Vorig jaar was Supporter van Sport aanwezig op de KPN Schaatsvriendendag om de sfeer van de dag in beeld te brengen. Bekijk hier de aftermovie.

Jubileum en Elfstedentocht Anton Huiskes stichting
20-2-2020 – Utrecht

Inmiddels bestaat de Stichting Anton Huiskes 40 jaar en dat wordt gevierd op 20 februari 2020 tijdens ons jaarlijkse evenement de Elfstedentocht waarmee hun schaatsseizoen wordt afgesloten. Burgemeester Jan van Zanen van de gemeente Utrecht zal om 10.50 uur het startschot lossen voor de start van de Elfstedentocht.

Noord-Hollands G-schaatsevent
9-2-2020 Haarlem

Schaatswedstrijd voor schaatsers met een beperking die trainen in Hoorn, Amsterdam, Alkmaar, Haarlem of Amsterdam.


NK G-marathonschaatsen – 8-2-2020 – Hoorn

Het allereerst NK G-Marathonschaatsen is zaterdag 8 februari gehouden op de kunstijsbaan De Westfries in Hoorn.
Kijk terug vanaf 4:49 👉schaatsen.nl/marathon.
👉 uitslagen

2 & 3 nov: Regionale Spelen in Almere – Special Olympics Nederland

Zaterdag: bocce, hockey en gymnastiek.
Zondag: atletiek, dans, dart (demosport), handbal en zwemmen.

Iedereen met een verstandelijke beperking kan in de pauze van 12.00-14.00 uur kennis maken met diverse (sport)activiteiten op de eerste etage van de Topsporthal, zoals darten, skeeleren, Race Runnen of een smoothie maken op een fiets of ga op de foto met Kees Konijn!

TeamNL Paralympische Talentdag – 20 oktober 2019 – Papendal

Wil jij voor Nederland medailles winnen tijdens de Paralympische Spelen van 2024, 2026 of 2028? Heb je sportervaring, heb je een lichamelijke of visuele beperking en ben je tussen de 12 en 35 jaar oud? Dan ben jij misschien wel degene die wij zoeken! Meld je aan voor de Paralympische Talentdag of een van de talentherkenningsavonden en wie weet zien wij jou in actie op het hoogste podium!

We zoeken mensen voor onderstaande sporten: boccia, rolstoelbasketbal, tafeltennis, schieten, triatlon, badminton, para-volleybal, handboogschieten, atletiek, zwemmen, badminton, wheelchairrugby, wielrennen, bankdrukken, roeien, rolstoeltennis, skiën, snowboarden
en judo

Voor deze sporten zoeken zij specifiek sporters met een van deze handicaps: verminderde spierkracht (dwarslaesie, spina bifida), beperking beweeglijkheid gewrichten, amputatie, significant beenlengteverschil, dwerggroei, hypertonie (CP of spasmen), ataxie (coördinatiestoornis), athetose (overbeweegelijkheid), visuele beperking of verstandelijke beperking (IQ <75).

Meer informatie: http://www.paralympisch.nl/talentdag

Medemblik – Nationale Event – 8 september 2019

Op 8 september organiseert Team Sportservice West-Friesland in samenwerking met Special Olympics Nederland: Special Olympics Nationaal Handbal en Inlineskate Evenement. Deze nationaal event staat open voor G-skeeleraars uit het gehele land. Uitslagen

Amsterdam – Multisportdag voor mensen met visuele beperking
Meer informatie: https://www.gehandicaptensport.nl/actueel/nieuws/1001/multisportdag-voor-mensen-met-een-visuele-beperking–kom-je-ook

Almere – 3e NK G-Inlineskaten 2019 – 22 juni 2019

Op 22 juni 2019 werd het NK Inlineskaten voor G-sporters georganiseerd, waar sporters met een verstandelijke beperking uit heel Nederland het tegen elkaar opnemen.
’s Ochtends werden er divisioning wedstrijden (een vorm van series/voorrondes) verreden. Waarna ’s middags de finales zullen plaatsvonden. Uitslagen

Noord-Holland – Kennismaken met G-skaten – juni 2019
Als G-sporter ben je van harte welkom om mee te doen of om te kijken.

AvondLocatieAdresgegevens
Woensdagavond 5 juni
19:00 – 20:30 uur
Medemblik,
Radboud Inline Skating
Theo Koomenlaan 3, 1693 MA Wervershoof
Vrijdagavond 7 juni
19:00 – 20:30 uur
Opmeer,
sporthal de Weyver
De Weyver 6, 1718 MS Hoogwoud
Woensdagavond 12 juni
19:00 – 20:30 uur
Enkhuizen,
sporthal de Drecht
Boendersveld 1, 1602 DK Enkhuizen
Vrijdagavond 14 juni
19:00 – 20:30 uur
Drechterland,
sporthal de Sluis
Sluisweg 2, 1616 RT Hoogkarspel
Woensdagavond 19 juni
19:00 – 20:30 uur
Stede Broec,
sporthal de Kloet
Raadhuislaan 8, 1613 KR Grootebroek

Enschede – skeelerwedstrijd – 11 mei 2019

Op zaterdag 11 mei is er gelegenheid voor sporters met een beperking om deel te nemen aan een skeelerwedstrijd.

Abu Dhabi – World Games 2019 – 14 tot en met 21 maart 2019

Van 14 t/m 21 maart 2019 strijden 7.000 sporters met een verstandelijke beperking uit meer dan 170 landen tegen elkaar tijdens de Special Olympics World Games 2019 in Abu Dhabi. Team NL doet met 65 sporters mee op dit wereldpodium, waar vele levens zullen veranderen en de sporters boven zichzelf uit zullen stijgen wat betreft sportprestaties maar vooral ook zelfstandigheid en zelfredzaamheid.
Samen met 2.500 coaches, 20.000 vrijwilligers en minstens 500.000 toeschouwers zijn de World Games ’s werelds grootste sportevenement in 2019! De 65 sporters van Team NL zijn actief in 13 takken van sport: atletiek, bowling, golf, gymnastiek, handbal, inlineskaten, judo, paardrijden, tennis, wielrennen, zeilen, zwemmen en open water zwemmen.
Voor Nederland gaan Marit, Sophie, René en Jarno deelnemen.
Wij zullen hier en op social media berichten over de sporters in Abu Dhabi plaatsen.

Blog van Special Olympics Nederland

Donderdag 14 maart

https://www.schaatsen.nl/nieuws/2019/maart/vier-inlineskaters-starten-op-special-olympics-world-games/

Schaatsvriendendag – Flevonice -zondag 17 februari 2019

Op zondag 17 februari is het zover.. de KPN Schaatsvriendendag zal dan plaatsvinden. Dit jaar is er weer een mooie locatie gevonden namelijk: Flevonice. Op deze mooie dag is alles is mogelijk, met je rolstoel het ijs op, schaatsles van professionele schaatsers, curling, je kunt het zo gek niet bedenken! Uiteraard is er ook het nodige vermaak op het podium en dus genoeg gezelligheid voor ouders en begeleiders.

Het programma

09.30 – 10.15 uur parkeren en ontvangst
10.15 – 10.30 uur officiële opening
10.30 – 12.30 uur clinics en vrij schaatsen
12.30 uur afsluiting

HeerdeG-sport skatedag tijdens WK Inlineskaten – 2 juli 2018
Tijdens het WK Inline- & Freestyleskaten wordt in Heerde op maandag 2 juli een speciaal G-skate onderdeel georganiseerd. Gedurende deze dag wordt er op het officiële WK terrein in Heerde een clinic verzorgd voor skateliefhebbers met een beperking.  Op de piste van Skeelerclub Oost-Veluwe wordt onder begeleiding van ervaren instructeurs en vrijwilligers vanuit deze vereniging een clinic gegeven. Bij slecht weer zal de clinic in de plaatselijke sporthal worden gegeven.
Deze middag staat open voor alle sporters met een beperking (geestelijk, fysiek, visueel).

Elke sporter mag ook twee vrienden/begeleiders meebrengen.
Wanneer je zelf niet over skatebeschermmaterialen beschikt, dan kun je deze lenen bij de organisatie. Geef dat even aan op je inschrijfformulier.
Verder zal er deze middag ook veel muziek te horen zijn.

Aansluitend op de clinic wordt er een wedstrijd verreden door een aantal G-skaters. Zowel de mannen als de vrouwen rijden over 500 meter. De deelnemers aan deze wedstrijd worden door Special Olympics uitgenodigd. Als de wedstrijd voor G-skaters erop zit, mogen alle deelnemers en hun begeleiders op de tribune plaatsnemen en de wedstrijden van de professionals bekijken.

Uitslag wedstrijden

Bekijk hier de foto’s gemaakt door Jurjen Engelsman Gelderse Sportfederatie

AchterhoekSpecial Olympics Nationale Spelen 2018 (SONS 2018) – 8 t/m 10 juni 2018
De Achterhoek is op 8, 9 en 10 juni 2018 de trotse gastheer van een bijzondere sportieve happening: Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018.
Op de Special Olympics Nationale Spelen 2018 zijn alle sporters met een verstandelijke beperking welkom, ongeacht niveau of eerdere prestaties. Ruim 2.500 deelnemers doen mee aan 21 verschillende takken van sport. Daarbij krijgen ze steun van heel veel vrijwilligers en coaches. Net als bij de Olympische Spelen is er een openingsceremonie. In het Special Olympics Dorp brandt drie dagen lang de Special Olympics vlam.
Inlineskaters in actie op Nationale Spelen 2018 in Doetichem

Bekijk hier foto’s van het evenement (bron SON)
Dit enthousiasme moeten we vasthouden, zeggen organisatoren (bron Omroep Gelderland)
Ook de NOS besteedde een item aan de Nationale Spelen (bron NOS)
Filmpje van Henk Jan Kerhoff (speaker): https://youtu.be/6Gn6GDrGPlI

Almere2e NK G-Inlineskaten – 19 mei 2018
Op zaterdag 19 mei 201 zal het voor de 2e keer de Nationale Kampioenschappen G-Inlineskaten worden georganiseerd, waar sporters met een verstandelijke beperking uit heel Nederland het tegen elkaar opnemen.
Er wordt gereden volgens de regels van de Special Olympics. ’s Ochtends zullen er divisioning wedstrijden (een vorm van series/voorrondes) worden verreden. Waarna ’s middags de finales zullen plaatsvinden.

De rijders in de hoogste divisie strijden tevens voor het allereerst om de afstandstitels Nederlands Kampioen! De afstanden die verreden worden (dames, heren) zijn: 100m, 300m, 500m en 1000m. Klik hier voor meer informatie en het inschrijfformulier.

Dit evenement is vrij toegankelijk.

Amsterdam KPN Schaatsvriendendag  – zondag 25 februari 2018

De negende editie van de KPN Schaatsvriendendag is een groot succes geworden. Mensen met een lichamelijke, zintuiglijke of verstandelijke handicap hebben samen met vrienden gratis kunnen genieten op De Coolste Baan van Nederland in Amsterdam.

Zo’n 750 mensen hebben genoten van een mooie schaatsdag met veel zon en een aangename temperatuur. Een kwart van deze deelnemers heeft een lichamelijke, zintuiglijke of verstandelijke beperking. Pieter Clausing, manager Sportparticipatie van de KNSB, is erg enthousiast over het evenement.

Rintje Ritsma

“Plezier in de sport voor iedereen staat bij de KNSB voorop, we zijn daarom vol lof over het initiatief van KPN die dag ieder jaar opnieuw organiseert. Daar leveren we dus graag een bijdrage aan”, aldus Clausing. Mark Versteegen, directeur Sponsoring van de KPN, heeft ook genoten. “We zijn al jaren de trotse hoofdsponsor van de KPN Schaatsvriendendag en we vinden het fantastisch om te zien dat kinderen met een beperking een mooie dag op het ijs hebben beleefd met hun vriendjes en familie.”

KPN organiseert samen met de KNSB, het Fonds Gehandicaptensport, Univé en IceWorld dit gratis sportieve en gezellige evenement. De Schaatsvriendendag is een bijzondere dag bedoeld om iedereen, ongeacht de handicap, te laten genieten van verschillende takken van de schaatssport en te laten ervaren wat de sport kan betekenen.

Het doel van het Fonds Gehandicaptensport is dat sporten voor iedereen met een handicap structureel mogelijk wordt. Tijdens de KPN Schaatsvriendendag worden alle barrières waar mensen met een lichamelijke, auditieve of visuele handicap bij het sporten tegenaan lopen, weggenomen. De dag bewijst daarmee welke impact sport kan hebben, het geeft zelfvertrouwen en draagt bij aan de zelfredzaamheid.(Artikel www.Schaatsen.nl)
KPN Schaatsvriendendag – Aftermovie

KPN Schaatsvriendendag met vlogger Dacil

Enschede Special Olympics nationaal evenement schaatsen – zaterdag 17 februari 2018
De internationale Special Olympics heeft schaatsen als een van haar sporten opgenomen. Echter, dit is niet ons traditionele langebaanschaatsen, maar het shorttracken! Op zaterdag 17 februari staan de G-schaatsers aan de start op ijsbaan Twente. Deze nationale wedstrijden staat open voor alle mensen met een verstandelijke beperking die ouder zijn dan acht jaar en die minimaal zes maanden hebben getraind.
Organisator: Hengelose IJsClub in samenwerking met Special Olympics Nederland

AlmereSpecial Olympics Nationaal Evenement Inlineskaten tevens 1e NK G-Inlineskaten – 10 juni 2017 

Op zaterdag 10 juni werd het Special Olympics Nationaal Inlineskaten evenement worden georganiseerd, waar sporters met een verstandelijke beperking uit heel Nederland het tegen elkaar opnemen. Er werd gereden volgens de regels van de Special Olympics. ’s Ochtends werden er divisioning wedstrijden (een vorm van series/voorrondes) verreden. Waarna ’s middags de finales plaatsvonden. De rijders in de hoogste divisie streden tevens voor het allereerst om de afstandstitels Nederlands Kampioen!
Nieuwsbericht Schaatsen.nl
Foto’s

Graz (Oostenrijk) Special Olympics World Games (SOWWG2017) – 14-25 maart 2017
Zie de speciale pagina:

Haarlem –  5e G-schaatskampioenschap gewest Noord-Holland/Utrecht – 25 maart 2017
G-schaatsers met een verstandelijke beperking rijden daar de 100, 300 en/of 500 meter. De wedstrijd wordt afgesloten met twee mini-marathons voor de deelnemers. Deelnemende verenigingen zijn Jeugdschaatsen uit Hoorn, Zoeff uit Alkmaar, Stichting Aangepast Schaatsen Kennemerland uit Haarlem, Jaap Eden uit Amsterdam en Schaatsclub Nooitgedacht uit Wilnis. Aanvang: 17:00 uur; Einde: 20:00 uur

Flevonice8e Schaatsvriendendag – 26 februari 2017
De KPN Schaatsvriendendag was op zondag 26 februari! Op Facebook en op Twitter vkun je alles nalezen. Tijdens de 8e editie van de KPN Schaatsvriendendag hadden 1.700 deelnemers samen plezier op het ijs van Flevonice in Biddinghuizen.
Nieuwsbericht: Groot succes | Foto’s editie 2017 |  Video’s editie 2017
Nieuwsbericht site Plantina

Weissensee (Oostenrijk) – Alternatieve Elfstedentocht 24 jan – 3 feb 2017
Vanuit Jeugdschaatsen Hoorn, Aangepast Schaatsen Kennemerland en ASC Jaap Eden gaan 10 sporters deelnemen aan de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in januari. Lize, Michelle, Mats, Gerben, Nico, Jasper, Rick, René, Sophie en Jelle zijn hiervoor in training samen met hun begeleiders. Zij worden gesponsord door ABvakwerk met kleding, maar zoeken nog andere sponsors om reis- en verblijf mogelijk te maken. https://www.facebook.com/GschaatseventWeissensee/

DeventerJeugdtoernooi – 28 januari 2017
SportiefOost.nl organiseert op 28 januari een schaatswedstrijd voor pupillen B, pupillen A en junioren C 17:30 – 21:00 uur. Tijdens deze reguliere wedstrijd is er ruimte voor 40 rijders met een beperking. Deelnemers rijden bij voorkeur zonder rekje; meeschaatsende coaches toegestaan. Afstanden 100-100m, 100-300m of 100-500m afhankelijk van je snelheid.

DordrechtNationaal Schaatsevenement Special Olympics – 26 november 2016
Op zaterdag 26 november 2016 wordt samen met de IJsvereniging Alblasserwaard een Special Olympics Nationaal Shorttrack evenement georganiseerd in Dordrecht. Op deze dag zal de sportboulevard in Dordrecht het strijdtoneel zijn voor sporters met een verstandelijke handicap.Bij dit Special Olympics Nationaal Evenement staat het programma geheel in het teken van de sporttak Shorttrack.

Heerde Inlineskatewedstrijd – 28 juli 2016
Tijdens de Europese Kampioenschappen Inlineskaten in Heerde, kunnen de G-sporters op donderdagmiddag 28 juli op hetzelfde parkoers (wegparkoers van ongeveer 500m) onderling strijden. De geplande afstanden zijn 100m en 500m. Meer informatie en inschrijven op www.skeelerhuus.nl. De wedstrijd gaat door bij 20 deelnemers of meer!

NijmegenSpecial Olympics – 1,2 en 3 juli 2016
In Nederland worden om het jaar de Nationale Spelen georganiseerd. Special Olympics activiteiten vinden zowel lokaal, regionaal, nationaal als internationaal plaats. Special Olympics wedstrijden staan open voor alle mensen met een verstandelijke beperking die ouder zijn dan acht jaar en die minimaal zes maanden hebben getraind in de betreffende tak van sport. Special Olympics kent 30 officiële takken van sport, waarvoor Special Olympics sportreglementen zijn opgesteld.
Als vereniging of stichting kan je ook zelf organisator zijn van een Special Olympics evenement. Meer informatie op de site van Special Olympics.

UtrechtNationaal Shorttrack Evenement Special Olympics – 6 maart 2016
De internationale Special Olympics heeft schaatsen als een van haar sporten opgenomen. Echter, dit is niet ons traditionele langebaanschaatsen, maar het shorttracken! Op zondag 6 maart staan de G-schaatsers aan de start. Deze nationale wedstrijden staat open voor alle mensen met een verstandelijke beperking die ouder zijn dan acht jaar en die minimaal zes maanden hebben getraind.

Flevonice7e Schaatsvriendendag – 28 februari 2016
De KPN Schaatsvriendendag is een unieke schaatsbeleving voor mensen met een handicap én hun vrienden en wordt georganiseerd door Fonds Gehandicaptensport in samenwerking met 1% FairShare partners KPN en Univé, Flevonice, de KNSB en Ice-World. Het is een feestelijke dag vol schaatsplezier. Klik hier voor de speciale pagina met video’s, foto’s en verslagen van deze dag.

Amsterdam4e G-schaatskampioenschap gewest Noord-Holland/Utrecht – 31 januari 2016
G-schaatsers met een verstandelijke of lichamelijke beperking rijden daar de 100, 300 en/of 500 meter. De wedstrijd wordt afgesloten met een mini-marathon voor alle deelnemers. Deelnemende verenigingen zijn Jeugdschaatsen uit Hoorn, Zoeff uit Alkmaar, Stichting Aangepast Schaatsen Kennemerland uit Haarlem, Jaap Eden uit Amsterdam en Schaatsclub Nooitgedacht uit Wilnis.
Artikel AD Groene Hart

Deventer – schaatsles voor mensen met visuele beperking: 30 januari en 27 februari 2016
Meer info: [email protected]  en artikel 

Graz (Oostenrijk) – Special Olympics Pre-Games – 10-15 januari 2016
De Pre-Games waren de test-games voor de World Games die in 2017 in Oostenrijk gaan plaatsvinden. Vier shorttrackers uit Utrecht en Zuid-Holland mochten Nederland vertegenwoordigen in Oostenrijk: Laura, Marit, Joost, Nils en hun drie coaches Jacob, Christel en Patricia.
Speed skating: Fotoreeks 1Fotoreeks 2 en Fotoreeks 3 op officiële site.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?