Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Materiaal voor schoonrijden

Schoonrijschaatsen wijken af van andere schaatsen. Zij zijn een tussenvorm van de kunstrijschaats, met een sterke ronding, en de langebaan schaats, met een veel kleinere ronding. Schoonrijschaatsen zijn iets aan de voor- en achterkant verlengd. Door dat ze geslepen worden met een straal van twaalf tot veertien meter ontstaat de juiste ronding in de lengterichting van het ijzer. Hierdoor kan de schaatser goed kantwisselingen maken.

Twee soorten schoonrijschaatsen

Voor het schoonrijden zijn er verschillende soorten schaatsen beschikbaar. De klassieke schaatsen met een zwarte kunstrijschoen en daaronder schaatsijzers die speciaal voor het schoonrijden zijn ontworpen. Vaak zijn het Hoekstra ijzers geslepen met een sterke ronding. Of de moderne klapschaats, een langlaufschoen met een binding waarmee je de ijzers onder de schoen kunt klikken. Ook deze ijzers zijn met een scherpe ronding geslepen.

Klassieke schoonrijschaatsen

Veel hangt af van de schaatser aan welke soort de voorkeur wordt gegeven. Ga je voor de stevigheid die een leren schaatsschoen biedt, dan is er vaak de voorkeur voor de klassieke schoonrijdschaatsen.
Wil je een meer eigentijdse schaats en ga je voor het gebruiksgemak, dan zal de klapschaats met een langlaufschoen de voorkeur hebben. Je loopt met je schoenen naar het ijs waar je pas de ijzers eronder klikt.

Wil je eerst de verschillende soorten schaatsen uitproberen, dan is dat altijd, uit te proberen tijdens een reguliere training of een clinic.

Het verzorgen (slijpen) van de schoonrijdschaatsen vergt specifieke kennis en aandacht. Heb je hier geen ervaring mee maar wil je wel de schaatsen laten slijpen? Neem dan contact op met één van trainingsgroepen.

Meer informatie over schoonrijschaatsen is te vinden op deze website.

Schoonrijschaatsen huren?

Wil je aan de slag met schoonrijden? Of wil een clinic (laten) organiseren over schoonrijden? maar beschik je niet over voldoende schoonrijschaatsen? Dan heeft de sectie Schoonrijden, in de persoon van Mart Kuiper de oplossing. Mart Kuiper heeft een aanhanger vol met schoonrijschaatsen die ingezet kunnen worden voor clinics, proeftrainingen etc. Interesse? Neem contact op met sectiebestuur.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?