
De rol van Vertrouwenscontactpersoon (VCP) is in het leven geroepen om binnen een vereniging of bond een eerste aanspreekpunt voor grensoverschrijdend gedrag te hebben. De VCP is op de hoogte van de mogelijkheden om hulp te krijgen. Daarnaast adviseert en stimuleert hij of zij de vereniging of bond om preventieve maatregelen te nemen. VCP-ers hebben een dubbele taak: de weg wijzen wanneer er vragen zijn en meedenken over preventie. Zij fungeren als eerste opvang voor leden met een klacht.
NOC*NSF heeft voor vrijwilligers van verenigingen een scholing die met het certificaat Vertrouwenscontactpersoon afgesloten wordt. De scholing ‘Vertrouwenscontactpersoon’ bestaat uit een voorbereidende online module en twee bijeenkomsten van een dagdeel.
Tijdens deze scholing:
- leer je meer over de rol die een vertrouwenscontactpersoon vervult binnen een vereniging;
- besteden we aandacht aan de positie die de vertrouwenscontactpersoon inneemt wanneer er sprake is van ongewenst gedrag;
- krijg je handvatten om als vertrouwenscontactpersoon vertrouwelijke gesprekken te voeren, te reflecteren, om te gaan met de emoties van de diverse betrokkenen en hoe je binnen het beleid kan functioneren;
- en krijg je inzicht in de verwijzingen die mogelijk zijn bij een melding.
Naast de materie van de VCP is er ook aandacht voor de achtergronden en structuur van de sport. Hierin zit een belangrijke meerwaarde, ook voor VCP’s die eerder een opleiding buiten de sport hebben gevolgd.
De KNSB adviseert verenigingen nadrukkelijk om elke VCP deze opleiding te latenvolgen. Opgeven kan via Sportopleidingen.nl. De kosten zijn €200. Check binnen je gemeente of de opleiding binnen het Sportakkoord valt, zodat je deze kosten als vereniging kunt declareren.