Per 1 september 2016 zijn deelnemers aan landelijke (top- en beloftedivisies) en internationale marathon- en mass start wedstrijden verplicht om in een volledig snijvast pak of pak met snijvast materiaal op vitale delen te rijden. Voor overige wedstrijden onder regelgeving van de KNSB geldt eveneens de helmplicht, snijvaste hand-, scheen- en enkelbescherming.
Wat zijn de regels als het gaat om uitrusting?
Deelnemers aan mass startwedstrijden:
- Een valhelm die voldoet aan de ISU regels (ASTM norm F1849; is norm voor shorttrack). De helm dient een regelmatige vorm te hebben zonder uitsteeksels.
- Snijvaste handbescherming;
- Snijvaste scheenbescherming;
- Snijvaste enkelbescherming;
- Gesloten kleding met lange mouwen en broekspijpen.
- Buizen van de schaatsen moeten gesloten zijn en de bladeinden moeten zijn afgerond met een straal van minimaal 1 cm (ronding 10 cent munt).
- Als door de wedstrijdorganisatie helmhoezen/caps met startnummers ter beschikking worden gesteld, ben je als deelnemers verplicht om deze te dragen.
Deelnemers aan landelijke (top- en beloftedivisies) en internationale marathon en mass-startwedstrijden dragen bovendien:
- Volledig snijvast pak of een pak met snijvast materiaal op de vitale delen.
De ISU heeft na de bekendmaking van de KNSB vorig jaar haar veiligheidsrichtlijnen voor mass start aangescherpt (ISU Communications 1957). Deze ISU aanscherping is nu ook per 1 september 2016 doorgevoerd op landelijk niveau.
Vervolgtraject
Samen met haar achterban en de ijsbanenexploitanten wil de KNSB de veiligheid verder bevorderen in de wedstrijd- en recreatieve schaatssport. Zo’n 90% van onze KNSB verenigingen geeft aan dat veiligheid een actueel thema is voor hen.
-
Vervolgstappen
- Scheen- en enkelbescherming
- Handbescherming
-
Veelgestelde vragen
- Is oogbescherming ook verplicht?
Oogbescherming is nu niet verplicht. Naast dat een bril kan bijdragen aan het voorkomen van uitdroging van je ogen, helpt een polycarbonaat bril ook om oogletsel te voorkomen. Wil je hier meer over lezen? http://www.sportzorg.nl/sportblessures/oogletsel
- Welke helm voldoet aan de shorttrack ASMT norm?
De meeste helmen die verkocht worden als shorttrack helm voldoen aan deze norm. Controleer dat altijd even zelf door navraag te doen bij leverancier of de specialist bij je (shorttrack)vereniging. De specifieke ASTM-norm voor een shorttrack helm is F1849.
- Mag mijn sponsor vermeld worden op de helmcap?
Wanneer de organisator een helmcap levert, dan ben je verplicht deze te dragen.
Levert de organisator geen helmcap, dan geldt de ISU regeling voor logo’s en sponsors: op de helmcap (=accessoire) mag één logo van de fabrikant worden geplakt.
- Waarom stelt de KNSB voor mass start wedstrijden de shorttrack helm verplicht?
De KNSB volgt hierin het internationale (ISU) reglement en heeft in haar reglement deze regel overgenomen. Het reglement waarin deze verplichting is opgenomen is op 18 juni 2015 vastgesteld door de Ledenraad van de KNSB. Zie ook het persbericht hierover.