Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Meldplicht

Bestuurders, trainers en begeleiders van sportverenigingen zijn verplicht om vermoedens van seksuele intimidatie te melden aan hun eigen sportbond of het Centrum Veilige Sport (CVSN). De sportvereniging, en met name de begeleiders, zijn van grote waarde aangezien zij sporters regelmatig zien. Coaches en trainers worden specifiek gevraagd hun zorgen te delen met de vertrouwenscontactpersoon (VCP) en het bestuurslid van de vereniging. Of contact op te nemen met de vertrouwens(contact)persoon van de sportbond of het Centrum Veilige Sport Nederland.

Wie kunnen erbij betrokken zijn?
Melder: iedereen kan een melder zijn. Sporters, ouders, omstanders, bestuursleden, trainers, coaches, begeleiders, barmedewerkers, artsen, schoonmakers etc. Iedereen die iets waarneemt of ergens wetenschap van heeft kan melden. Een melder is dus niet persé ook het slachtoffer of de beschuldigde.

Slachtoffer: diegene die zich aangetast voelt in de eigenwaarde, dit kan subjectief zijn en kan voor iedereen een andere eigen grens aangeven.

Beschuldigde: diegene die door een melder aangewezen wordt als veroorzaker van grensoverschrijdend gedrag.

Dader of pleger: omdat een beschuldiging niet meteen een veroordeling is spreken we pas over een dader of pleger als er een straf- of tuchtrechtelijke veroordeling heeft plaatsgevonden.

Betrokkenen: in een incident kunnen er meerdere mensen betrokken zijn. Niet alleen meerdere slachtoffers of meerdere beschuldigden, maar ook meerdere toeschouwers of getuigen.

Hoe werkt de meldplicht?

Bestuursleden, VCP’s, coaches, trainers etc. in de sport hebben geen hulpverlenende rol. Zij kunnen (moeten) echter wel hulp organiseren rondom een sporter of melder. Hiervoor kan een beroep gedaan worden op samenwerkingspartners van het NOC*NSF en het landelijk netwerk.

Belang Meldplicht
NOC*NSF en de KNSB onderstrepen het belang van deze meldplicht en roept je op deze meldplicht bekend te maken bij jouw collega bestuurders, en ook bij de begeleiders binnen jouw vereniging. Bekijk deze infographic waarin handvatten zijn opgenomen over het melden en hoe dat proces in zijn werk gaat. Het melden van een incident door de bestuurder ontslaat hem of haar niet van correct afhandelen van het incident.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?