Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Q&A Verklaring Omtrent Gedrag

Waarom een VOG? 

Vrijwilligers verplichten een VOG te tonen is één van de maatregelen die het bestuur van een sportvereniging kan nemen om de kans op grensoverschrijdend gedrag binnen de club te verkleinen. Het vermindert de kans dat personen, die eerder in de fout zijn gegaan, een functie bij de sportvereniging kunnen uitoefenen. Het biedt geen garanties, maar op deze wijze laat je wel zien dat je de veiligheid van je leden, vrijwilligers en bezoekers serieus neemt. Het is verstandig deze iedere drie jaar te herhalen. 

Hoe vraag ik gratis VOG’s aan? 

Het aanvragen van een gratis VOG is simpel. Maar voordat je je vereniging gaat aanmelden op https://www.gratisvog.nl/ moet je er eerst voor zorgen dat je vereniging voldoet aan de voorwaarden. 

Welke codes moet ik aanvragen?

Je dient in de aanvraag het juiste screeningsprofiel aan te vinken. Voor VOG’s van begeleiders of vrijwilligers in de sport is het vooral noodzakelijk om het risicogebied 8. Personen aan te vinken, gevolgd door nummer 84 (Belast met de zorg voor minderjarigen) en 85 (Belast met de zorg voor (hulpbehoevende) personen.

Aanvraag geweigerd bij een nieuw beoogde vrijwilliger? 

Justis geeft alleen een VOG af als blijkt dat de aanvrager GEEN strafbare feiten op zijn of haar naam heeft staan ten aanzien van het doel waarvoor de VOG is aangevraagd óf als betrokkene in politieonderzoeken wordt genoemd. Als er sprake is van strafbare feiten of als iemand “gevlagd staat” dan beoordeelt Justis aan de hand van een screeningsprofiel of deze strafbare feiten een belemmering (kunnen) vormen voor de afgifte van de VOG in de specifieke context waarin hij wordt aangevraagd. Zo zal een aanvraag voor een beoogd penningmeester afgewezen worden als deze voorheen fraude heeft gepleegd. Maar een vrijwilliger, waarvan het de bedoeling is dat die trainingen zal gaan geven, wordt daar niet op afgewezen. Die wordt alleen afgewezen op zaken uit het verleden die de veiligheid in gevaar kunnen brengen voor de mensen waar hij/zij mee omgaat tijdens het trainen. U kunt dan denken aan geweldpleging of seksueel misbruik. Als het om een strafbaar feit van lang geleden of betrokkenheid in politieonderzoeken gaat, dan kan Justis besluiten de VOG wel af te geven, maar als het korter geleden is, of als het om een ernstig vergrijp gaat, dan wordt de VOG niet afgegeven. Ons inziens is de risicoanalyse door Justis dus bepalend voor het wel of niet inzetten van de vrijwilliger.  

Wat is het advies als de VOG niet wordt verstrekt? 

Wij raden af om deze persoon als vrijwilliger aan te nemen, omdat:  
– er een verhoogd risico voor uw vereniging aanwezig is;  
– op deze wijze bij uw vereniging sprake is van een consistent beleid;  
– u aan de leden een signaal afgeeft waaruit blijkt dat uw vereniging streeft naar een veilig sportklimaat voor iedereen;  
– het weren van bepaalde personen uit de gehele sport een preventieve werking heeft. Dat is in het belang van zowel de sport als de maatschappij. 

Vanaf welke leeftijd vraag je een VOG aan?

NOC*NSF adviseert verenigingen om voor iedereen die zelfstandig training geeft een VOG aan te vragen. Voor assistenten het advies om vanaf 16 jaar een VOG aan te vragen.

Hoe bewaar en registreer je een VOG?

Om de procedure netjes af te ronden leg je de naam van de vrijwilliger in kwestie vast, noteer je daarbij op welke datum de VOG door Justis (overheidsinstantie die VOG uitgeeft) is verstrekt en wanneer het origineel op echtheid is gecontroleerd. De originele VOG blijft van degene om wie het gaat. Het is niet nodig en zelfs af te raden een scan of kopie te maken voor dossiervorming, omdat je volgens de AVG moet aantonen dat die (gevoelige) gegevens nodig zijn. Een overzicht in excel of een ander eenvoudige registratie voldoet prima.

Hoe controleer je een VOG?

Helaas is gebleken dat er inmiddels ook valse VOG’s in omloop zijn. Daar willen we bestuurders alert op maken. Zorg ervoor dat de VOG altijd wordt gecontroleerd. Niet via de digitale weg, maar controle van het originele papieren document. Er zijn een aantal kenmerken waaraan je een echte VOG kunt herkennen.Het papier is voorzien van een raster en het blauwe Rijkslogo.
– Het papier bevat een karakteristiek golvend watermerk.
– Onder een UV-lamp blijft het papier donker en lichten kleine vezels in het papier en een beeldmerk rechtsonder op.
– Onder een UV-lamp licht een rechthoek op om het blauwe N-nummer in de rechterbovenhoek.
– In het papier is een hologram zichtbaar.
Klik hier voor een voorbeeld van een VOG. 

Kunnen er meerdere VOG’s per persoon worden aangevraagd?

Ja, dat kan. Wanneer iemand voor meerdere organisaties een functie uitoefent waarvoor een VOG
wordt verlangd, dan kan hij/zij voor ieder van deze organisaties/ functies een nieuwe VOG
aanvragen. Een VOG wordt immers altijd voor een specifieke functie aangevraagd en verliest als
kopie ook zijn waarde.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?