SKATETIJD! in Gouda: lekker in de eigen gymzaal!

Donderdag 20 juni 2019
Ledenwerving en -behoud

“Het liep op rolletjes, die voorbereiding”, zegt Frans Spruijt van SC Gouda. “We kregen de mailing van de KNSB en binnen drie weken nadat we besloten hadden mee te doen, hadden we de clinics ook geregeld.” Het grote voordeel: contact met de basisschool was er al en toen SC Gouda voor een gesprek langsging en de gymzaal zag, werd meteen voorgesteld de clinic daar te doen.

Frans Spruijt is lid van de technische commissie bij SC Gouda en begeleider bij het jeugd skeeleren. Voor hem was de keuze voor de gymzaal van de school een heel logische. “We zitten met de club in de winter ook in een sporthal voor onze reguliere trainingen, dus we weten hoe goed dat werkt. En met ons voorstel om de gymzaal te gebruiken maakten we het ook mogelijk om de clinic tijdens de normale gymles van de kinderen te laten plaatsvinden. Daardoor was het vinden van een datum ook zo gepiept. De inspanningen die nodig waren om de skatekar op 27 mei ter plekke te krijgen waren denk ik nog het meeste regelwerk. En ook dat was goed te doen!”

Enthousiast

Het Schateiland is een basisschool waar veel aandacht is voor lichamelijke opvoeding. Eén docent is vrijgemaakt om alle gymlessen te verzorgen. Spruijt: “Dat zorgde niet alleen voor korte lijnen en weinig overleg nodig. Je kon ook goed merken dat de kinderen qua niveau zich allemaal goed konden bewegen. Dat hebben we bij andere kennismakingstrajecten ook al anders meegemaakt.”
Spruijt kijkt tevreden terug op de eerste clinic. “We hadden 110 kinderen, verdeeld over de groepen 4 tot en met 8. En natuurlijk gaat het bij de ene groep wat makkelijker dan bij de andere, maar de kinderen waren heel enthousiast.” Wat volgens hem nog beter kan? We waren met drie man vanuit de club, en dat was duidelijk te weinig bij de in- en uitgifte van de materialen. Daar heb je echt wat extra handjes nodig! Daar was één persoon doorlopend mee bezig. Want het waren prachtige sets, maar het is écht een opgave om die dan compleet te houden.”

Schoolplein

Er volgen nog twee clinics in de komende weken, ook weer op maandag. “Maar dan gaan we wel naar buiten, die doen we op het schoolplein. Doet iets meer zeer, als de kinderen dan vallen. Dus hockey en voetbal, zoals we dat in de gymzaal hebben gedaan, zullen we daar waarschijnlijk niet doen.”
Wat geeft Spruijt andere clubs als belangrijkste tip mee? “Zoek contact met een school en probeer aan te haken bij hun roosters. En als er een mogelijkheid is om binnen, in een gymzaal, de eerste clinic te verzorgen, dan zou ik zeggen: Doen!”

Middelbare schooljeugd

Soms hebben ook kinderen, die net iets ouder zijn, zin om te helpen bij het geven van de clinic. Spruijt vertelt hoe SC Gouda dat aanpakt: “We werken dan met een brief om vrij te vragen voor de clinic voor jeugd die op middelbare school zit. Volgende clinic hebben we er ook drie middelbare scholieren bij die ons ondersteunen bij de clinic.”