Inline-skaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Toerschaatsen
‹ terug

G-sport

G-sport wordt door verenigingen en stichtingen georganiseerd voor de doelgroep mensen met een lichamelijke, visuele en/of verstandelijke handicap.

Als schaatsvereniging is het aanbieden van G-schaatsen en/of G-skeeleren een overweging om als vereniging een maatschappelijke bijdrage te leveren. Daarnaast is het vooral een erg leuke doelgroep om mee actief te zijn.

Agenda

Enschede – Special Olympics nationaal evenement schaatsen – zaterdag 17 februari 2018

De internationale Special Olympics heeft schaatsen als een van haar sporten opgenomen. Echter, dit is niet ons traditionele langebaanschaatsen, maar het shorttracken! Op zaterdag 17 februari staan de G-schaatsers aan de start op ijsbaan Twente. Deze nationale wedstrijden staat open voor alle mensen met een verstandelijke beperking die ouder zijn dan acht jaar en die minimaal zes maanden hebben getraind.
Organisator: Hengelose IJsClub in samenwerking met Special Olympics Nederland

 

 

AchterhoekSpecial Olympics Nationale Spelen 2018 (SONS 2018) – 8 t/m 10 juni 2017

De Achterhoek is op 8, 9 en 10 juni 2018 de trotse gastheer van een bijzondere sportieve happening: Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018.
Op de Special Olympics Nationale Spelen 2018 zijn alle sporters met een verstandelijke beperking welkom, ongeacht niveau of eerdere prestaties. Ruim 2.500 deelnemers doen mee aan 21 verschillende takken van sport. Daarbij krijgen ze steun van heel veel vrijwilligers en coaches. Net als bij de Olympische Spelen is er een openingsceremonie. In het Special Olympics Dorp brandt drie dagen lang de Special Olympics vlam.

? – Special Olympics Nationaal Evenement Inline-skaten tevens 2e NK G-Inline-skaten – ? 2019

Den Haag – Special Olympics Nationale Spelen 2020 (SONS 2020)

Tijdens de Special Olympics Nationale Spelen 2020 (SONS 2020) bezoeken ruim 3000 sporters en begeleiders Den Haag. Drie dagen lang worden wedstrijden in 16 takken van sport georganiseerd. Deze vinden plaats in de Sportcampus Zuiderpark, het Hofbad, Sporthal Ockenburgh en in andere Haagse sportaccommodaties. Daarnaast worden er in de stad ook side events georganiseerd, net als tijdens het WK Hockey, het WK Beachvolleybal en de Volvo Ocean Race. De gemeente Den Haag organiseert SONS 2020 in samenwerking met SGK, de Haagse stichting die sport en bewegen organiseert voor mensen met een verstandelijke en of andersoortige beperking en ruim veertig andere Haagse organisaties en sportclubs.

Schaats- en skate-evenementen die geweest zijn

 

Regelmatig zijn er (lokale) kansen voor subsidies en evenementen waarop ingespeeld kan worden. Met de specifieke mogelijkheden en achtergronden is het wel aan te bevelen bij een andere vereniging de goede voorbeelden op te halen. Daarnaast zijn er vaak lokale (zorg/onderwijs)instellingen die mee willen denken.

In samenwerking met Gehandicaptensport Nederland heeft de KNSB een reader ontwikkeld met daarin een stappenplan voor het aanbieden van G-sport. Deze reader met een plan van aanpak biedt schaats- en inline-skate verenigingen een handleiding voor het opzetten van een G-afdeling binnen de vereniging.

 • Goede voorbeelden
 • ASV Almere - G-schaatsen

  Omschrijving
  Het aanbieden van gehandicaptensport

  Het succes van
  ASV Almere

  Het succes
  ASV Almere krijgt van het Oranje Fonds subsidie voor het project: super COOL!

  In samenwerking met Triade (een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking) die de deelnemers regelen en met VMCA (vrijwilligers/mantelzorg centrale) die de begeleiders regelen is het project tot stand gekomen.

  Bij super COOL! leren deelnemers met een beperking schaatsen of inline-skaten samen met een maatje. Dit maatje is een vrijwilliger of een stagiaire.

  Het maatje gaat samen met de deelnemer naar de lessen en ze gaan ook regelmatig als koppel samen iets anders doen. Bijvoorbeeld winkelen, koffie drinken, naar de bioscoop, knutselen, etc. Wat precies hangt van de wensen en leeftijd van de deelnemer af. Hoe vaak je afspreekt hangt af van de mogelijkheden van het maatje.

  Meer info
  ASV Almere

  ASV Almere - goed voorbeeld - Super Cool

 • Deventer - visueel

  Blind vertrouwen bij schaatsen voor slechtzienden

  g-sport slechtziend

  Foto: Auke Pluim

  Begin december 2015 organiseerde Lars Vogelenzang op de kunstijsbaan in Deventer de eerste van drie schaatslessen voor mensen met een visuele beperking. Onder andere waren er aanwezig Angelique (36) en Patricia (42) Bolink met een erfelijk bepaalde zichtbeperking. De zussen gaan geen enkele uitdaging uit de weg. Ook leren schaatsen is voor hen een mogelijkheid.

  Angelique en Patricia geven aan dat verenigingen en sportscholen voor slechtzienden vaak best ontoegankelijk zijn. Een kunstijsbaan heeft nog weer een extra beperking, doordat het ijs wit is, is er niet veel contrast en zien zij niet wat er om me heen gebeurt. Maar toch voelt het enorm bevrijdend om zélf te kunnen schaatsen.

  Lees het gehele artikel van Rudy Brouwer in de Deventer Post

  Dit is een samenvatting van het artikel van Rudy Brouwer – gepubliceerd in Deventer Post op 8 december 2015.

Heb je gevonden wat je zocht?