Inline-skaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

G-sport

G-sport wordt door verenigingen en stichtingen georganiseerd voor de doelgroep mensen met een lichamelijke, visuele en/of verstandelijke handicap.

Als schaatsvereniging is het aanbieden van G-schaatsen en/of G-skeeleren een overweging om als vereniging een maatschappelijke bijdrage te leveren. Daarnaast is het vooral een erg leuke doelgroep om mee actief te zijn.

Agenda

HeerdeG-sport skatedag tijdens WK Inline-skaten – 2 juli 2018

Tijdens het WK Inline- & Freestyle-skaten wordt in Heerde op maandag 2 juli een speciaal G-skate onderdeel georganiseerd. Gedurende deze dag wordt er op het officiële WK terrein in Heerde een clinic verzorgd voor skateliefhebbers met een beperking.  Op de piste van Skeelerclub Oost-Veluwe wordt onder begeleiding van ervaren instructeurs en vrijwilligers vanuit deze vereniging een clinic gegeven. Bij slecht weer zal de clinic in de plaatselijke sporthal worden gegeven.
Deze middag staat open voor alle sporters met een beperking (geestelijk, fysiek, visueel).

Elke sporter mag ook twee vrienden/begeleiders meebrengen.
Wanneer je zelf niet over skatebeschermmaterialen beschikt, dan kun je deze lenen bij de organisatie. Geef dat even aan op je inschrijfformulier.
Verder zal er deze middag ook veel muziek te horen zijn.

Aansluitend op de clinic wordt er een wedstrijd verreden door een aantal G-skaters. Zowel de mannen als de vrouwen rijden over 500 meter. De deelnemers aan deze wedstrijd worden door Special Olympics uitgenodigd. Als de wedstrijd voor G-skaters erop zit, mogen alle deelnemers en hun begeleiders op de tribune plaatsnemen en de wedstrijden van de professionals bekijken.

Uitslag wedstrijden

Bekijk hier de foto’s gemaakt door Jurjen Engelsman Gelderse Sportfederatie

 

 

 

? – Special Olympics Nationaal Evenement shorttrack 2019

Special Olympics Nederland is nog op zoek naar een organiserende vereniging voor het nationaal evenement schaatsen (shorttrack), waar sporters met een verstandelijke beperking uit heel Nederland het tegen elkaar opnemen.
Er wordt gereden volgens de regels van de Special Olympics. ’s Ochtends zullen er divisioning wedstrijden (een vorm van series/voorrondes) worden verreden. Waarna ’s middags de finales zullen plaatsvinden.
Interesse in de organisatie? Neem dan contact op met Special Olympics Nederland.

 

Abu Dhabi – World Games 2019 – 14 tot en met 21 maart 2019

Van 14 t/m 21 maart 2019 strijden 7.000 sporters met een verstandelijke beperking uit meer dan 170 landen tegen elkaar tijdens de Special Olympics World Games 2019 in Abu Dhabi. Team NL doet met 65 sporters mee op dit wereldpodium, waar vele levens zullen veranderen en de sporters boven zichzelf uit zullen stijgen wat betreft sportprestaties maar vooral ook zelfstandigheid en zelfredzaamheid.
Samen met 2.500 coaches, 20.000 vrijwilligers en minstens 500.000 toeschouwers zijn de World Games ’s werelds grootste sportevenement in 2019! De 65 sporters van Team NL zijn actief in 13 takken van sport: atletiek, bowling, golf, gymnastiek, handbal, inline-skaten, judo, paardrijden, tennis, wielrennen, zeilen, zwemmen en open water zwemmen.
Voor Nederland gaan Marit, Sophie, René en Jarno deelnemen.

? – Special Olympics Nationaal Evenement Inline-skaten 2019

Op datum? 2019 zal het Special Olympics Nationaal Inline-skaten evenement worden georganiseerd, waar sporters met een verstandelijke beperking uit heel Nederland het tegen elkaar opnemen.
Er wordt gereden volgens de regels van de Special Olympics. ’s Ochtends zullen er divisioning wedstrijden (een vorm van series/voorrondes) worden verreden. Waarna ’s middags de finales zullen plaatsvinden.

 

Den Haag – Special Olympics Nationale Spelen 2020 (SONS 2020)

Tijdens de Special Olympics Nationale Spelen 2020 (SONS 2020) bezoeken ruim 3000 sporters en begeleiders Den Haag. Drie dagen lang worden wedstrijden in 16 takken van sport georganiseerd. Deze vinden plaats in de Sportcampus Zuiderpark, het Hofbad, Sporthal Ockenburgh en in andere Haagse sportaccommodaties. Daarnaast worden er in de stad ook side events georganiseerd, net als tijdens het WK Hockey, het WK Beachvolleybal en de Volvo Ocean Race. De gemeente Den Haag organiseert SONS 2020 in samenwerking met SGK, de Haagse stichting die sport en bewegen organiseert voor mensen met een verstandelijke en of andersoortige beperking en ruim veertig andere Haagse organisaties en sportclubs.

Lees hier meer over schaats- en skate-evenementen die geweest zijn

 

Regelmatig zijn er (lokale) kansen voor subsidies en evenementen waarop ingespeeld kan worden. Met de specifieke mogelijkheden en achtergronden is het wel aan te bevelen bij een andere vereniging de goede voorbeelden op te halen. Daarnaast zijn er vaak lokale (zorg/onderwijs)instellingen die mee willen denken.

In samenwerking met Gehandicaptensport Nederland heeft de KNSB een reader ontwikkeld met daarin een stappenplan voor het aanbieden van G-sport. Deze reader met een plan van aanpak biedt schaats- en inline-skate verenigingen een handleiding voor het opzetten van een G-afdeling binnen de vereniging.

 • Goede voorbeelden
 • ASV Almere - G-schaatsen

  Omschrijving
  Het aanbieden van gehandicaptensport

  Het succes van
  ASV Almere

  Het succes
  ASV Almere krijgt van het Oranje Fonds subsidie voor het project: super COOL!

  In samenwerking met Triade (een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking) die de deelnemers regelen en met VMCA (vrijwilligers/mantelzorg centrale) die de begeleiders regelen is het project tot stand gekomen.

  Bij super COOL! leren deelnemers met een beperking schaatsen of inline-skaten samen met een maatje. Dit maatje is een vrijwilliger of een stagiaire.

  Het maatje gaat samen met de deelnemer naar de lessen en ze gaan ook regelmatig als koppel samen iets anders doen. Bijvoorbeeld winkelen, koffie drinken, naar de bioscoop, knutselen, etc. Wat precies hangt van de wensen en leeftijd van de deelnemer af. Hoe vaak je afspreekt hangt af van de mogelijkheden van het maatje.

  Meer info
  ASV Almere

   

 • Deventer - visueel

  Blind vertrouwen bij schaatsen voor slechtzienden

  Begin december 2015 organiseerde Lars Vogelenzang op de kunstijsbaan in Deventer de eerste van drie schaatslessen voor mensen met een visuele beperking. Onder andere waren er aanwezig Angelique (36) en Patricia (42) Bolink met een erfelijk bepaalde zichtbeperking. De zussen gaan geen enkele uitdaging uit de weg. Ook leren schaatsen is voor hen een mogelijkheid.

  Angelique en Patricia geven aan dat verenigingen en sportscholen voor slechtzienden vaak best ontoegankelijk zijn. Een kunstijsbaan heeft nog weer een extra beperking, doordat het ijs wit is, is er niet veel contrast en zien zij niet wat er om me heen gebeurt. Maar toch voelt het enorm bevrijdend om zélf te kunnen schaatsen.

  Lees het gehele artikel van Rudy Brouwer in de Deventer Post

  Dit is een samenvatting van het artikel van Rudy Brouwer – gepubliceerd in Deventer Post op 8 december 2015.

Heb je gevonden wat je zocht?