Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Talentstatussen

Talentprofielen: belofte, nationaal en internationaal talent (NOC*NSF)

De KNSB hanteert samen met NOC*NSF criteria voor het aanmerken van talentvolle sporters. Hiervoor worden zogenaamde talentprofielen gebruikt die door NOC*NSF zijn vastgesteld.

Deze talentprofielen verschillen per discipline, bijvoorbeeld in het aantal sporters dat in aanmerking komen voor een status. Sinds september 2010 is een talentstatus een voorwaarde voor faciliteiten op één van de Topsport Talentscholen in Nederland.

De KNSB heeft niet de mogelijkheid om talentstatussen toe te kennen aan rijders voor de discipline Inlineskaten en Marathon. De reden hiervoor is omdat NOC*NSF deze sporten niet erkend als zogenoemde ‘focussport’.

Hoe gaat het toekennen van statussen in zijn werk?

Sporters die voldoen aan de criteria krijgen voor de duur van 1 jaar een desbetreffende status toegekend. Eenmaal per jaar worden deze statussen toegekend. Voor de disciplines shorttrack, langebaan en kunstrijden vernieuwt de KNSB elk jaar uiterlijk 1 mei de talentstatussen (belofte, nationaal en internationaal talent).

Hoe ouder de sporters, hoe strenger de criteria. Statussen kunnen zowel toegekend worden vanuit op basis van een prestatienorm of op basis van een programma-eis.

Voor de criteria op basis van een prestatie gelden de resultaten van het voorgaande seizoen. Als programma-eis dient de sporter deel uit te maken van een, door de KNSB, goedgekeurde KNSB Talent Team-selectie.

Sporters die een status toegewezen hebben gekregen, komen in aanmerking voor voorzieningen van de zeven Regionale Topsportorganisaties (RTO’s), de voormalige Olympisch netwerken. Bij de RTO’s zijn regionale organisaties aangesloten die talentvolle sporters kunnen ondersteunen in hun sportuitoefening. Je kunt echter ook zelf contact opnemen met een RTO en je status opvragen. Voor een overzicht van alle RTO’s kun je kijken op www.nocnsf.nl.

De KNSB informeert de sporters die een status krijgen in de maand april.

Voor de discipline shorttrack gelden de volgende prestatienormen of programma-eisen voor seizoen 2023-2024

Categorie in seizoen 2023-2024 Belofte  Nationaal talent  Internationaal talent  A/Selectie/HP status 
Neo senioren Rijders die voor een KTT*) zijn geselecteerd Top 8 NK Senioren EK top 8 en/of WK top 16 (indv.) Eisen NOC*NSF
Junioren A Rijders die voor een KTT*) zijn geselecteerd Deelnemer aan ISU Junior Challenge Final en/of WK junioren Top 8 (indv) of top 4 (relay) bij WK junioren deelnemer aan EK en/of WK senioren Eisen NOC*NSF
Junioren B Rijders die voor een KTT*) zijn geselecteerd Deelnemer aan ISU Junior Challenge Final, WK junioren en/of EYOF/YOG Top 4 WK junioren relay en/of top 16 individuele afstand n.v.t.
Top 8 individuele afstand NK Shorttrack
Junioren C Deelname NK Shorttrack Deelnemer aan Europa Cup Final, WK junioren en/of EYOF/YOG Top 4 WK junioren/YOG relay en/of top 20 individuele afstand n.v.t.
*)  KTT = KNSB Talent Team. Het betreft hier talenten waarvan hun deelname in een KNSB Talent Team door het betreffende KNSB Talent Team is afgestemd en goedgekeurd door de KNSB. Hieronder worden niet de mee trainers verstaan.

Algemene opmerkingen:

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?