Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Wat is Schoonrijden?

Natuurijs. Nostalgie. Tijd om de licht gebogen brede ijzers onder te binden en met een partner het ijs op te gaan voor een stukje ouderwets zwieren. Afwisselend rijden op de buitenkant en op de binnenkant van de schaats, soms met een stok, soms hand in hand of in een groep. Heerlijk ontspannen schoonrijden, een lust voor het oog!

Sierlijkheid van het schaatsen

Schoonrijden is ontstaan rond 1875 en is één van de oudste schaatsvormen in ons land. Kunstrijden en langebaanschaatsen zijn afgeleid van het schoonrijden. Schoonrijden is vooral bekend vanwege de sierlijke beweging, snelheid is niet van belang. Door de ongedwongen wijze van rijden is schoonrijden een goede basis voor andere schaatsdisciplines. Tijdens de wintermaanden wordt er wekelijks gewerkt aan techniek en balans tijdens de trainingen. Zodat iedereen de perfecte schaatsslag, afwisselend gereden op de buiten- en de binnenkant van een “schoonrij”-schaats” beheerst.

Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed

Sinds november 2013 staat schoonrijden op de schaats op de Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Door het plaatsen van schoonrijden op de Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed is sectie Schoonrijden verplicht tot het levend houden van de sport in Nederland voor de toekomst. De sectie, in samenwerking met de trainingsgroepen, doen dit door een aanbod van presentaties, proeflessen en demonstraties aan ijsclubs, schaatsverenigingen en andere geïnteresseerde organisaties.

Proefles volgen?

Nieuwsgierig om zelf een keer te schoonrijden? Neem dan contact op sectie Schoonrijden of met één van de trainingsgroepen voor twee gratis proeflessen en ervaar hoe het is om met een sierlijke beweging over het ijs te gaan. Goed om te weten, voor de proefles zijn ook schoonrijdschaatsen beschikbaar.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?