Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Anti-doping informatie voor sporters en begeleiders

De schaatssport is hofleverancier van vele successen en bezorgt heel Nederland schaatsplezier. De KNSB hecht waarde aan eerlijke, integere en gezonde sport. Preventie van doping staat voorop in het antidopingbeleid, door middel van voorlichting en controles in samenwerking met partners als NOC NSF, de Dopingautoriteit en de ISU. De KNSB hanteert het dopingreglement zoals opgesteld door de Dopingautoriteit.

De Dopingautoriteit is dè Nederlandse autoriteit op het gebied van dopingcontroles en dopingvoorlichting. Op 1 januari 2019 is Zelfstandig bestuursorgaan Dopingautoriteit opgericht. Dit gebeurde gelijktijdig met de invoering van de Wet uitvoering antidopingbeleid (Wuab). de Wuab geeft de Dopingautoriteit de wettelijke grondslag voor het uitvoeren van de taken. De missie van de Dopingautoriteit is het realiseren van dopingvrije sport in Nederland. Op www.dopingautoriteit.nl is veel informatie te vinden over de risico’s, de rechten en de plichten van sporters en begeleiders bij dopingcontroles. Een aantal belangrijke thema’s op een rij;

De dopinglijst
Een sporter is altijd zelf verantwoordelijk voor wat zich in zijn of haar lichaam bevindt. Het is daarom van belang altijd goed te controleren of middelen die gebruikt worden op de dopinglijst voorkomen. Of het nu gaat om iets dat door een arts wordt voorgeschreven of om een middel dat bij de drogist wordt gekocht: in beide kunnen dopinggeduide stoffen voorkomen.

Medicijngebruik en dopingcontroles
Komt het voor dat een sporter, vanwege een ziekte of aandoening, iets moet gebruiken wat op de dopinglijst staat, dan moet hiervoor dispensatie worden aangevraagd. Sporters die voornamelijk actief zijn op nationaal niveau, kunnen dit doen bij de Dopingautoriteit, via Geneesmiddelen Dispensatie Sporter (GDS). Sporters die internationaal actief zijn dienen dit meestal bij de Internationale Federatie af te handelen. Zie voor meer gerichte informatie: gds

Doping in je vitaminepil?
Uit onderzoek is gebleken dat 2% – 25% van alle voedingssupplementen vervuild zijn met dopinggeduide stoffen. Deze stoffen staan dus niet op het etiket vermeld, maar zitten er soms wel in. Sporters kunnen hierdoor onbewust positief testen en geschorst worden. Om de kans op zo’n onbedoelde positieve dopingcontrole te minimaliseren is het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT) ontwikkeld. Mocht je voedingssupplementen willen gebruiken gebruik dan alleen NZVT- goedgekeurde voedingssupplementen. Dan hou je het risico op een positieve controle minimaal.

Uitbreiding testing pools per 1 januari 2023
Per 1 januari 2023 breidt de Dopingautoriteit de hoeveelheid testing pools uit van één naar twee testing pools. Hierdoor kan de Dopingautoriteit sporters gerichter en efficiënter controleren. Sporters met een whereabouts verplichting zijn opgenomen in een testing pool van de Dopingautoriteit of de internationale federatie. De Dopingautoriteit hanteert vanaf 1 januari 2023 twee testing pools: de Registered Testing Pool (RTP) en de National Testing Pool (NTP).  Voorheen hanteerde de Dopingautoriteit alleen de RTP. Zie voor de volledige informatie Testingpools per 1 januari 2023 en de nieuwe Whereabouts bijlage 2023 (zie Downloads).

Nieuw Nationaal Doping Reglement (NDR) per 1 januari 2023
Mede naar aanleiding van de uitbreiding van de testing pools (zoals hiervoor aangegeven) geldt er vanaf januari 2023 een nieuw NDR. Daarin is ook nog een aantal andere wijzigingen opgenomen zoals de verduidelijking van de verschillende schikkingen die mogelijk zijn (met Dopingautoriteit en met Dopingautoriteit en WADA) en worden de regels met betrekking tot het doen van aangifte, het sepot en de ordemaatregel verduidelijkt.

Update: per 1 januari 2024 treedt de Dopinglijst 2024 in werking. De Dopinglijst 2024 bevat een aantal wijzigingen ten opzichte van de Dopinglijst 2023. De belangrijkste wijziging is dat de stof tramadol aan de lijst is toegevoegd. Sporters die tramadol gebruiken, dienen een dispensatie aan te vragen.

De dopingcontroleprocedure
Zorg dat je steeds goed op de hoogte bent van de rechten en plichten tijdens een dopingcontroleprocedure. Hierdoor kom je nooit voor verrassingen te staan, zie: dopingcontroles

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?