Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Hoe kan ik geselecteerd worden voor KNSB Talent Team?

Het doel van een KNSB Talent Team is het opleiden van talenten. Talenten die trainen bij een KNSB TT worden ‘kansrijk’ geacht om in de toekomst in aanmerking te komen voor podiumplaatsen bij mondiale toernooien voor senioren. Via een KNSB Talent Team kan een talent zich verder ontwikkelen richting de (inter)nationale seniorentop, via de Nationale trainingsselectie (NTS) van de KNSB (shorttrack) of een erkend Topteam (langebaan).

De talentenprogramma’s voor het kunstrijden die geaccrediteerd zijn door de KNSB worden verenigingen talentontwikkeling (VTO’s) genoemd. Voor de VTO’s gelden dezelfde selectieprocedures als voor de KNSB Talent Teams.

Werkgebieden KNSB Talent Teams
Ieder KNSB Talent Team heeft een eigen ‘werkgebied’, zodat reistijden zoveel mogelijk beperkt kunnen worden en ieder KNSB Talent Team de focus legt op het ontwikkelen van talent in de eigen regio. Per discipline zijn aparte werkgebieden vastgesteld. Hier vind je de lijst met alle KNSB Talenteams.

Talentidentificatie
Zowel de KNSB als de Talentcoaches observeren en analyseren gedurende een seizoen verschillende sporters. Op grond van deze observaties en aan de hand van talentprofielen wordt bepaald of een sporter talent heeft en mogelijk geselecteerd kan worden voor een KNSB Talent Team.

Bij het identificeren van talenten wordt naar meerdere kenmerken van een sporter gekeken en worden meerdere factoren meegewogen:

Selectieproces
De KNSB zal voorafgaand aan de start van een nieuw seizoen, samen met de KNSB Talent Team-coaches, talenten selecteren via een zogenaamd scoutingsgesprek. In samenspraak met de KNSB kan indien hier aanleiding voor is in een later stadium van het seizoen besloten worden nieuwe talenten te selecteren.

Zodra de selecties per KNSB Talent Team/VTO zijn bepaald zal het betreffende KNSB Talent Team/VTO de geselecteerde talenten schriftelijk uitnodigen. Vervolgens zal er een bijeenkomst worden georganiseerd voor de uitgenodigde talenten en hun ouders of verzorgers, door het KNSB Talent Team of VTO, zodat zij goed geïnformeerd zijn over deze volgende stap in de ontwikkeling.

Transities
Indien zich de bijzondere situatie voordoet dat een geselecteerd talent zich wil aansluiten bij een ander KNSB Talent Team dan waar hij of zij voor geselecteerd is dan geldt het volgende proces.

  1. Het talent informeert schriftelijk de Talentcoach van het KNSB Talent Team waarvoor het talent is geselecteerd, inclusief de onderliggende motivatie;
  2. De Talentcoach informeert schriftelijk de selectiecommissie (KNSB) en het bestuur van betreffende KNSB Talent Team;
  3. De Talentcoach bepaalt samen met de selectiecommissie en de coach van het KNSB Talent Team waarvoor de aanvraag is ingediend of een verzoek gehonoreerd wordt;
  4. Dit besluit wordt schriftelijk meegedeeld aan het talent;
  5. De KNSB stemt vervolgens af met externe partners en intern.

N.B. na de definitieve vaststelling van de selecties is het niet mogelijk om een aanvraag te doen voor een mogelijke transitie naar een ander KNSB Talent Team dan het KNSB Talent Team waar het betreffende talent voor geselecteerd is.

Uitstroom KNSB Talent Teams
Mocht de Talentcoach in samenspraak met de KNSB van mening zijn dat een sporter niet meer voldoet aan de minimale selectievoorwaarden dan zal een sporter niet meer geselecteerd worden voor een KNSB Talent Team selectie. De sporter zal hierover worden geïnformeerd aan het einde van het wedstrijdseizoen door de Talentcoach.

Contact:
Freek van der Wart – Disciplinemanager Langebaan
[email protected]

Marcel Scheperkamp – Disciplinemanager Inlineskaten
[email protected]

Karen Venhuizen – Disciplinemanager Kunstrijden
[email protected]

Wilf O’Reilly – Disciplinemanager Shorttrack
[email protected]

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven

Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?