Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Schaatstrainer- en begeleider

Liefhebber van schaatsen en interesse in een opleiding tot trainer? De KNSB verzorgt al vele jaren opleidingen voor alle disciplines van de sport. Langebaan, Marathon, Shorttrack, Kunstrijden of Inlineskaten; wie als trainer aan de slag wil, kan bij de KNSB terecht.

De KNSB biedt opleidingen vanaf niveau 1 tot en met niveau 4. In alle trainersopleidingen staat het
KNSB Meerjarenopleidingsplan centraal. Hieronder wordt per opleiding een korte beschrijving weergegeven.

Schaatstrainer niveau 1
In de niveau 1 opleiding word je opgeleid tot beginnend trainer binnen de vereniging. Je leert hoe je op een leuke en speelse manier (FUN) kunt assisteren bij trainingen & activiteiten waardoor kinderen plezier krijgen in het schaatsen en inlineskaten.

Deze opleiding wordt momenteel volledig online aangeboden. Wil je meer weten over de inhoud en opzet van de opleiding? Download hier dan de folder.

Quote cursist:
“Prima opleiding voor ouders die als vrijwilliger de vereniging ondersteunen tijdens de schaatslessen. Laagdrempelig en prima te volgen.”

Schaatsleider niveau 2
Beginnende trainers starten met een opleiding op niveau 2. Deze opleiding heb je ook nodig om door te stromen naar een vervolgopleiding.

In deze opleiding leer je hoe je verantwoord en zelfstandig training kan geven aan jeugd en recreatieve schaatsers en hoe je andere verenigingsactiviteiten op een veilige manier kunt begeleiden. Jouw rol is om enthousiaste schaatsers de basisvaardigheden aan te leren en te verbeteren. Om dit te kunnen doen, wordt in de opleiding veel aandacht besteed aan de schaatstechnieken vanuit het KNSB Vaardigheidsconcept. Je leert hoe je deze op een positieve, leuke en goede manier over kan brengen.

Deze opleiding wordt momenteel volledig online aangeboden. Wil je meer weten over de inhoud en opzet van de opleiding? Download hier dan de folder.

Quote cursisten:
“Erg leuke opleiding, behapbaar om ernaast te doen (naast werk en studie).”
“Leuke opleiding! Leuk dat er zo veel praktijk is.”

Schaatstrainer-coach niveau 3
Na het volgen van de opleiding schaatsleider niveau 2 kun je doorstromen naar de opleiding schaatstrainer-coach niveau 3. In deze opleiding leer je om zelfstandig training te kunnen geven, jaarplannen te kunnen schrijven voor trainingsgroepen, sporters te begeleiden bij wedstrijden en andere verenigingsactiviteiten op te pakken. Daarnaast stuur je schaatsbegeleiders en schaatsleiders aan. Je bent verantwoordelijk voor een sfeer die sporters ruimte biedt voor een sportieve ontplooiing. Je werkt bij het organiseren van activiteiten samen met andere collega trainers en hebt contact met het bestuur over de voortgang.

Wil je meer weten over de inhoud en opzet van de opleiding? Download hier dan de folder.

Quote cursist:
“Ik herinner mij de eerste les nog als de dag van gisteren. Ik ging op een stoel zitten met de gedachte: dit wordt toch niks. Maar na vijf minuten veranderde dat beeld volledig. Ik dacht: dit is gaaf, dit is leuk. Ik ging direct rechtop zitten en heb de rest van de les aandachtig zitten luisteren naar wat ze mij te vertellen hadden. De eerste keer dat ik weer op het ijs stapte, kreeg ik zo’n speciaal gevoel. Onbeschrijfelijk.”

Schaatstrainer-coach niveau 4
Werk je of wil je werken met getalenteerde, geselecteerde sporters (jeugdigen of volwassenen) die in de top van het Nederlandse schaatsen of inlineskaten actief zijn? Dan is de trainer-coach niveau 4 opleiding iets voor jou!

Als niveau 4 trainer-coach sta je voor de uitdaging om ‘maatwerk’ te leveren. De begeleiding en het programma moeten afgestemd zijn op de specifieke mogelijkheden van de topsporters. Jouw doel is om op termijn te komen tot maximale training- en wedstrijdprestaties.

Tijdens de opleiding leer je in een inspirerende setting met collega trainers uit de schaatssport en trainers uit andere sporten om doelen op korte en middellange termijn te gaan realiseren. Door analyse, planning, uitvoering en evaluatie (op wedstrijden en trainingen) streef je op planmatige wijze de doelstellingen na.

Kwalificatieprofielen en Toetsplannen per opleidingsniveau
Schaatstrainer niveau 1 Langebaan, inlineskaten

en kunstrijden

Kwalificatieprofiel

niveau 1

Toetsplan niveau 1
Schaatsleider niveau 2 Langebaan, inlineskaten,

shorttrack en kunstrijden

Kwalificatieprofiel

niveau 2

Toetsplan niveau 2
Schaatstrainer-coach niveau 3 Langebaan, inlineskaten,

shorttrack en kunstrijden

Kwalificatieprofiel

niveau 3

Toetsplan niveau 3
Schaatstrainer-coach niveau 4 Langebaan, inlineskaten

en shorttrack

Kwalificatieprofiel

niveau 4

Toetsplan niveau 4

Kwalificatiestructuur Sport (KSS)
De trainersopleidingen niveau 2, 3 en 4 van de KNSB voldoen aan de eisen van de Kwalificatiestructuur Sport van NOC*NSF. De laatste versie van 2012 is van toepassing.

Wat is de kwalificatiestructuur Sport
In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is in 2003, onder regie van NOC*NSF, een kwalificatiestructuur voor sportopleiders ontwikkeld. Het formuleren van zo’n structuur biedt de mogelijkheid om sportopleidingen in Nederland op efficiëntere wijze te organiseren en samenwerking tussen opleidingsinstituten eenvoudiger te maken. Duidelijkheid voor zowel deelnemers als voor verenigingen als het gaat om niveau en kwaliteit van sportopleidingen.

Waarom werkt de KNSB met de Kwalificatiestructuur Sport?
De Nederlandse sport drijft op voldoende, goed en gekwalificeerd sporttechnisch kader. Er is echter een tekort aan trainer-coaches, zowel in aantal als in kwaliteit. Een goede opleidingsinfrastructuur op het terrein van sportopleidingen levert een belangrijke bijdrage aan gegarandeerde kwaliteit van trainer-coaches in Nederland. Die kwaliteit is nodig voor gezonde en verantwoorde sportbeoefening.

Meer informatie
Heb je de informatie over de verschillende opleidingen gelezen maar wil je toch nog meer weten? Neem dan contact op met de afdeling opleidingen van de KNSB via [email protected].

Belangstelling om een opleiding te starten?
Klik op de vervolgstap ‘KNSB Opleidingskalender’ en bekijk of de opleiding van jouw keuze binnenkort gaat starten.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven

Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?