Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Terugblik Schaatstrainerscongres 2022

Save the date Schaatstrainerscongres 2023: zaterdag 17 juni

“Het schaatstrainerscongres is ieder jaar weer een cadeautje voor iedere trainer!”
Deelnemer schaatstrainerscongres 2022

Op zaterdag 18 juni vond er bij tropische temperaturen het tiende Schaatstrainerscongres plaats op Papendal. Ruim 140 trainers uit de skeeler- en schaatssport waren naar het hart van de Nederlandse topsport afgereisd om de fijne kneepjes van het vak te leren. Eén van de sprekers was succescoach Johan de Wit.

Foto: Vincent Riemersma

Na een kort welkomstwoord door de voorzitter van de NSTV (Nederlandse Schaats Trainers Vereniging), Monique Vergeer, en Jurre Trouw, Manager Sportparticipatie bij de KNSB, werd het officiële programma afgetrapt door schaatscoach Johan de Wit. In een huiskamersetting werd hij op het hoofdpodium geïnterviewd. De bescheiden trainer was zeven jaar bondscoach van Japan en behaalde daar vele successen. Afgelopen week werd bekend dat hij wederom olympisch kampioene Miho Takagi gaat coachen. De Wit ging wat dieper in op dat nieuws en wat er op hem is afgekomen. 

Na het plenaire gedeelte werden de meest uiteenlopende workshops aangeboden. Van pedagogiek en motorische ontwikkelingen tot loopscholing en krachttrainingen in de praktijk. De sessies werden interactief ingestoken en er was ruimte voor discussie.

Foto: Vincent Riemersma

De workshop van bondscoach inlineskaten Frank Fiers kende een grote opkomst. Niet gek, want het thema dat de Vlaming aanhaalde, is momenteel nogal een precair onderwerp onder coaches en sporters. De vraag die in zijn sessie centraal stond: schaatsen en inlineskaten, latrelatie of gestroomlijnd huwelijk? Fiers: “Net als in een relatie kies je er zelf voor of je er volledig voor wilt gaan, inclusief alle moeilijkheden en mooie elementen die erbij komen kijken. Het kost veel tijd en energie. Bovendien moet je oppassen voor overbelasting. Mijn doel was vooral om mensen bewust te maken van dit vraagstuk en hen te triggeren. Het multidisciplinaire is heel complex, maar zeker mogelijk.”

Een ander actueel én gevoelig thema in de topsport is grensoverschrijdend gedrag. Ook hier werd tijdens het congres aandacht aan besteed met een workshop van Marit Gijsbers over integriteit in de (top)sport. Binnen NOC*NSF is zij verantwoordelijk voor dit thema en legt uit: “Mijn doelen voor vandaag waren: informeren, bewustwording creëren en inspireren. Het model dat we binnen TeamNL creëren is vooral om het thema integriteit wat beter te duiden en wat het allemaal omvat. Dat het niet alleen gaat over integriteitschendingen, maar dat het ook gewoon is: hoe gaan we met elkaar om? Integriteit is in de kern iets heel moois. Het is een omstandigheid waarin mensen eerlijk, verantwoord en op een positieve manier met elkaar omgaan. Dat kent ook een keerzijde wanneer de integriteit ontbreekt. Ik vind het belangrijk dat we het geheel zien.”

Een derde workshop die in de smaak viel, ging over motorische ontwikkeling en werd aangeboden door Germen van Heuvelen. Als bewegingswetenschapper en docent sportkunde aan de Fontys Sporthogescholen reikte hij de deelnemers ideeën aan hoe je op een leuke manier techniektraining kunt geven. Ook werd gedeeld hoe je hierbij het zelflerende vermogen van de sporter kunt benutten. Maarten van Erp, coach bij de Dodewaardse IJsclub, was als een van de deelnemers zeer te spreken over de sessie. “Wat me vooral is bijgebleven, is hetgeen je allemaal teweegbrengt met wat je doet en zegt als trainer. En dat dit soms anders uit kan pakken dan dat je denkt of hoopt. Ik weet dat Jac Orie eenzelfde insteek heeft: je kunt een hele hoop roepen naar je schaatsers, maar snappen zij ook wat ze moeten doen? Deze sessie was een verlengde hiervan en dat vond ik mooi.”

Het congres werd plenair afgesloten met een lezing van Erben Wennemars. Na een energiek betoog van de voormalig topschaatser en analist bij de NOS, konden de deelnemers alle opgedane kennis laten bezinken. Met de zes licentiepunten in de tas en een schat aan nieuwe kennis en ervaring, keerden de trainers na een geslaagde dag weer huiswaarts.

Artikel van Schaatsen.nl

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?