Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

Starter niveau 2 en niveau 3

Voor wie?

Starter zijn kun je leren! Kun je focus houden en zelfstandig te werk gaan? Vind je het daarnaast leuk om op het startblok rijders weg te ‘schieten’? Dan kies je natuurlijk voor de starteropleiding. Iedereen die de basis juryopleiding heeft afgerond kan doorstromen naar de opleiding tot starter. De opleiding is er voor langebaanschaatsen, shorttrack en inlineskaten.

Toelatingsvoorwaarden

  • Je bent tenminste 18 jaar of ouder.
  • Je bent in het bezit van het certificaat basis jury.

Wat is het?

Als starter regionaal start je zelfstandig wedstrijden op regionaal-gewestelijk niveau. Een goede starter hanteert de regels voor de start op de juiste wijze en zet zich in om de wedstrijd zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Hoe werkt het?

De opleiding bestaat uit twee fases die je volledig doorloopt. Voor starters die in het verleden al een baan-club kwalificatie hebben behaald, kunnen direct starten met de starter niveau 3.

Starter niveau 2 (clubniveau)

De niveau 2 fase bestaat uit:

  • Bijeenkomsten
    • De bijeenkomsten volg je met een vaste groep medecursisten. Op het programma staat tenminste één theoretische bijeenkomst en één praktijkbijeenkomst waar je gaat oefenen onder begeleiding van een docent.
  • Stageperiode
    • Om starter te kunnen worden is het uitvoeren van zoveel mogelijk starts het allerbelangrijkste. Tijdens je stageperiode ga je dit oefenen onder begeleiding van een gekwalificeerde starter die jou van tips en feedback voorziet. Deze gekwalificeerde starter geeft dan uiteindelijk een signaal aan de KNSB of je voldoende bagage hebt om de eindbeoordeling uit te voeren.
  • Eindbeoordeling
    • De eindbeoordeling van de niveau 2 fase bestaat uit een praktijkbeoordeling.

Starter niveau 3 (regionaal niveau)

Bij een positieve eindbeoordeling in de niveau 2 fase, mag je beginnen met niveau 3. Het advies is echter om eerst een jaar praktijkerving op te doen, voordat je start met de niveau 3. De niveau 3 fase bestaat uit:

  • Bijeenkomsten
    • De opleiding bestaat uit een aantal bijeenkomsten waarin onderwerpen behandeld worden die je als starter nodig hebt om zelfstandig de startprocedure tijdens een regionale wedstrijd uit te voeren. Thema’s als ‘het vak starter’, ‘veilig sportklimaat’, ‘communicatie’ en een ‘praktijkdag’ komen voorbij. Deze bijeenkomsten volg je met medecursisten.
  • Stageperiode
    • Om starter te kunnen worden is het uitvoeren van zoveel mogelijk starts het allerbelangrijkste. Tijdens je stageperiode bij regionale wedstrijden ga je dit oefenen onder begeleiding van een gekwalificeerde starter die jou van tips en feedback voorziet. Deze gekwalificeerde starter geeft dan uiteindelijk een signaal aan de KNSB of je voldoende bagage hebt om de eindbeoordeling uit te voeren.
  • Eindbeoordeling
    • De eindbeoordeling van de niveau 3 fase bestaat uit: portfoliobeoordeling, praktijkbeoordeling en beoordelingsgesprek.

Wat kost het?

Onderstaande tarieven zijn van toepassing voor seizoen 2023-2024. De tarieven worden jaarlijks per 1 juli aangepast.

·        Starter niveau 2 : € 276,-

·        Starter niveau 3: € 468,-

Het is mogelijk om met korting deze opleiding te volgen als er door jouw (baan)vereniging een Sportakkoord.

Waar en wanneer?

Deze opleiding wordt in seizoen 2023-2024 aangeboden op:

Niveau en discipline Locatie Startdatum Infosheet Inschrijflink
Starter niveau 2 langebaan Utrecht za 4 nov ’23 Meer info niet meer mogelijk. 
Starter niveau 3 langebaan Utrecht za 16 dec ’23 Meer info niet meer mogelijk

Alle geplande opleidingen staan weergeven op www.mijn.knsb.nl/agenda. Staat de opleiding er niet tussen? Geef je interesse dan door via Mijn KNSB. Onder ‘Mijn gegevens’ en ‘Mijn voorkeuren’ kun je doorgeven voor welke opleiding je interesse hebt. Je ontvangt dan een e-mail op het moment dat de inschrijving voor de opleiding open gaat

Sportakkoord subsidie voor starter opleiding

Het is mogelijk om subsidie te krijgen vanuit het Sportakkoord II voor deze opleiding. Dit houdt in dat je vanuit jouw (baan)vereniging via een lokale clubondersteuner bij de gemeente een subsidie kan aanvragen voor deze opleiding.

    • Je hebt minimaal 5 en maximaal 9 deelnemende starters nodig om een subsidie voor de starter niveau 2 opleiding aan te vragen. Indien de subsidie wordt toegekend kunnen maximaal 9 starters korting krijgen op deze opleiding. De korting is afhankelijk van het aantal deelnemende starters.
    • Je hebt minimaal 3 en maximaal 5 deelnemende starters nodig om een subsidie voor de starter niveau 3 opleiding aan te vragen. Indien de subsidie wordt toegekend kunnen maximaal 5 starters korting krijgen op deze opleiding. De korting is afhankelijk van het aantal deelnemende starters.

      Meer informatie over het aanvragen van een Sportakkoord subsidie vind je hier. Voor vragen kun je contact opnemen met: [email protected].

      —————————————————————————————————-

      NB. kijk hier voor het kwalificatieprofiel (niveau 2 | niveau 3), toetsplan (niveau 2 | niveau 3) en de algemene voorwaarden voor opleidingen.

      Niks missen?

      Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
      Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

      Volg je ons al?

      Vragen?

      088 489 20 00

      [email protected]

      Alle contactgegevens >>

      Heb je gevonden wat je zocht?