Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Wouter Olde Heuvel heeft ‘veel gehad’ aan ST-3 opleiding

Gepubliceerd donderdag 20 oktober 2016
Wouter Olde Heuvel was vorig jaar één van de cursisten voor de schaatstrainer-coach niveau 3 opleiding in Haarlem. De voormalig topschaatser heeft er veel geleerd en is erg te spreken over de opzet, waarin de cursisten veel moeten samenwerken met elkaar en de docenten gericht helpen bepaalde punten te verbeteren. “Het is een goede basis.”

Olde Heuvel was vorig jaar één van de ST-3 cursisten en de meervoudig Nederlands kampioen is erg enthousiast over de opleiding. “Ik heb er heel veel aan gehad. Mijn kennis is weer opgefrist en ik heb bijvoorbeeld geleerd hoe je bepaalde zaken het beste kunt overbrengen aan kinderen. Didactiek is daarin erg belangrijk.”

Andere opzet

De ST-3 opleiding in Haarlem kent sinds vorig seizoen een andere opzet. De workshops en opdrachten worden in blokvorm aangeboden en de docent van de opleiding geeft directe sturing. Daarnaast vormen de meerjarenopleidingsplannen van de KNSB de leidraad voor de inhoud van de opleiding. De vernieuwde aanpak aanpak lijkt goed te werken. “Ik vond het leuk om de opleiding te volgen. De lessen werden op een leuke manier gegeven. De docenten vragen veel aan je en helpen je gericht bepaalde punten te verbeteren. Het ging echt in samenspraak”, zegt Olde Heuvel.

“Je moest elkaar dingen leren en veel samenwerken met de andere cursisten. Het was niet zo dat een docent de hele tijd aan het woord was en bijvoorbeeld een Powerpoint-presentatie oplas. Dit was zeker de beste manier voor mij.”

Andere kijk op schaatsen

Olde Heuvel vond de niveau 3 opleiding een mooi niveau om mee te beginnen. “Ik heb vanwege mijn carrière tien jaar vrijwel niet hoeven studeren. Het was daarom weer een beetje wennen en de ST-3 opleiding is een goede mogelijkheid om in te stappen. Als sporter ben je toch met andere dingen bezig dan als trainer. Zo vertrouw je voor je trainingsprogramma op je trainer. Als cursist zit je aan de andere kant van de tafel en krijg je een andere kijk op het schaatsen.”

Olde Heuvel heeft vooral veel geleerd over hoe je mensen het beste kunt benaderen als je een boodschap wilt overbrengen. “In de opleiding richtten we ons vooral op het trainen van kinderen. Ik heb geleed dat didactiek erg belangrijk is. Je kunt kinderen het beste spelenderwijs dingen aanleren. Dat is heel anders dan hoe je volwassenen benaderd.”

Olde Heuvel, die inmiddels al aan de ST-4 opleiding is begonnen, wil zich graag verder ontwikkelen als schaatscoach. “Ik zou de ST-3 opleiding zeker aanraden. Het is een goede basis. Ik ben al assistent van coach Rutger Tijssen bij Team JustLease.nl en ook daar leer ik heel veel. Ik wil graag verder in het trainersvak en op termijn wil ik misschien zelfstandig schaatscoach worden.”

Lijkt het jou ook leuk om een KNSB opleiding te volgen? Kijk dan hier voor welke opleidingen worden aangeboden en schrijf je direct in.

Meer nieuws

KNSB organiseert Daikin NK Inlineskaten 100 meter sprint in Vondelpark Amsterdam

Schoonrijders genieten op zomerijs: 'Sven Kramer zou een goede schoonrijder zijn

Internationale schaatskalender langebaan bekend

Schaatswereld neemt afscheid van Ger Boelsma sr

Ondernemend DDD werkt constant aan naamsbekendheid

Vacatures stageplekken afdeling Commercie, Marketing & Communicatie

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven

Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?