Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

WK inline-skaten bij SKOV moet impuls geven aan sport

Gepubliceerd woensdag 13 juni 2018

Na gastheer van onder meer 9 Europa Cups en 4 EK’s vond Skeelerclub Oost-Veluwe (SKOV) het tijd voor de volgende stap: een wereldkampioenschap inline-skaten organiseren. De vereniging slaagde in haar ambitieuze plan. Vanaf 1 juli rijdt de complete wereldtop op de 200 meter baan in Heerde. Bij SKOV hopen ze dat de WK een impuls geeft aan de sport in Nederland.

Uit liefde voor de sport startte SKOV negen jaar geleden samen met Univé een eigen wedstrijd. Wat nu de Holland Cup heet, was het begin van een droom. “Inline-skaten is een prachtige sport. Het is wereldwijd ook groter dan schaatsen, maar in Nederland is er weinig te aandacht voor. Door een eigen wedstrijd te organiseren en diverse evenementen naar Nederland te halen, proberen we het inline-skaten al jaren te promoten. Het zou mooi zijn als er na het WK meer clubs ontstaan en, net als bij het schaatsen, elk dorp of stad een eigen baan heeft”, zegt Jannes Wolff van SKOV.

Bij de vereniging uit Heerde hebben ze na vier EK’s, meerdere NK’s en diverse andere wedstrijden ruime ervaring met de organisatie van grote evenementen. “Na een EK is alleen het WK nog een stapje hoger. We hebben altijd goede contacten gehad met World Skate (de internationale skeelerbond red.) en ervoor gezorgd dat we aan alle randvoorwaarden voldeden om een WK te kunnen organiseren. De provincie Gelderland was ook enthousiast over ons plan en ondersteunt ons op financieel gebied.”

De WK inline-skaten worden na de opening op 30 juni van 1 tot en met 3 juli op de 200 meter baan in Heerde verreden. Na een rustdag verhuist het event naar Arnhem, waar van 5 tot en met 8 juli de rest van het WK plaatsvindt.

Grote groep vrijwilligers

SKOV kan tijdens de WK rekenen op de steun van enorm veel vrijwilligers; ongeveer 80 in totaal. Ondanks een drukke zomer bij de club stonden leden en andere betrokkenen bij wijze van spreken in de rij om te helpen. Wolff: “Met de Holland Cup, het NK en ook nog de AvondWandel4Daagse is het een enorm druk seizoen voor ons. Maar tegelijkertijd ook heel leuk. Onze vrijwilligers zijn heel enthousiast. Ze waren direct bereid te helpen toen we de organisatie van het WK toegewezen kregen. Een groot deel heeft voor de WK zelfs vrij genomen om te kunnen helpen.”

Ook in aanloop naar het WK ondernam SKOV al de nodige activiteiten. “Net als veel andere clubs in Gelderland geven ook wij clinics aan basisscholen in de regio. Daarnaast organiseren we een toertocht. Ook ontwikkelen we samen met de Gelderse Sport Federatie (GSF) en bedrijvenplatform Onze Veluwe een routenetwerk. Dat gaat ervoor zorgen dat er vele mooie, duurzame skeelerroutes bij komen.”

Aantrekkingskracht

De voorbereidingen voor het WK zijn inmiddels in volle gang. Wolff hoopt dat Nederland net zo geniet van de sport als hijzelf. “Het toernooi is geslaagd als we leuke wedstrijden zien en de mensen tevreden en voldaan naar huis gaan. Het weer is hierin natuurlijk wel een belangrijke factor, dus laten we hopen op een paar droge dagen begin juli. We verwachten zo’n 2000 tot 2500 toeschouwers per dag en ik weet zeker dat zij prachtige sport te zien krijgen. Als je een keer aanwezig bent geweest bij inline-skaten, dan voel je de aantrekkingskracht. Wij willen zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met de sport en het inline-skaten in Nederland een impuls geven.”

Goede voorbeelden

Inspiratie opdoen op het gebied van besturen? Lees dan eens de succesverhalen van andere verenigingen. Zo is ‘Familiebedrijf’ KSVH in drie jaar tijd gegroeid naar 120 leden en helpt Radboud mensen die tijdelijk buitenspel staan.

Meer nieuws

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

Jan Vonk benoemd tot nieuwe voorzitter sectie Inlineskaten

Veel schaatsers op shortlist Sportman en Sportvrouw van het jaar

Hallo, Koning Winter: Zeven kandidaten voor marathon op natuurijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?