Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Wedstrijdpak langebaanschaatsers Winterspelen 2018 met nieuwe snufjes

Gepubliceerd donderdag 21 december 2017

Dit is hem dan, het wedstrijdpak dat de Nederlandse langebaanschaatsers in februari bij de Winterspelen in PyeongChang aan zullen hebben. Niet zoals in 2006, 2010 en 2014 oranje-zwart, maar oranje-blauw. Het schaatspak is een doorontwikkelde versie van het wedstrijdpak waarin de nationale ploeg van de KNSB al jaren rondrijdt en dat door Sportconfex BV voor FILA (kledingsponsor van de KNSB) wordt geproduceerd. Wat de nieuwe snufjes zijn, dat vertelt directeur Bert van der Tuuk echter niet: “We willen de concurrentie niet wijzer maken dan ze zijn”, klinkt hij geheimzinnig. “Maar het is opnieuw een ’snel’ pak’.”

Het bruineerstaafje, de zigzag strip, de wondersloffen, de FTN schaats, het snelste schaatspak; Nederland weet steeds weer te verrassen op de Winterspelen als het om iets nieuws en zeker het wedstrijdpak gaat. ”In Sotsji hadden we het snelste schaatspak”, benadrukt Bert van der Tuuk, directeur van Sportconfex BV uit Assen, die de schaatswedstrijdpakken voor FILA produceert. “Echt, zonder opscheppen”, al voegt Van der Tuuk er wel aan toe dat dit niet betekent dat we daardoor in 2014 zo veel medailles wonnen. “Zo’n wedstrijdpak maakt maar een paar procent verschil uit. Het echter toch het verschil maken, want niet zelden wordt een medaille gewonnen met een paar duizendste verschil.”

Maar Sportconfex stopt er wel heel veel tijd in om het wedstrijdpak van de langebaan- en shorttrackschaatsers te blijven door ontwikkelen. Want de concurrentie zit ook niet stil. “Van der Tuuk: ”We bezoeken constant beurzen over de hele wereld om te kijken of er nieuwe stoffen zijn die we kunnen gaan testen in de windtunnel, waardoor we het schaatspak nog sneller kunnen maken.”

Van der Tuuk legt uit hoe complex zo’n proces is: “Het snelste pak dat we hebben is uiteraard het uitgangspunt, en dan passen we constant kleine onderdelen van het pak aan. Vaak onderdeel na onderdeel en dan testen we of de luchtweerstand voordeel oplevert.”
De directeur van het bedrijf uit Assen beseft echter ook dat de ’luchtweerstandwinst’ steeds kleiner wordt. ”Je komt metertijd waarschijnlijk op het punt dat je weet: er is met nieuwe stoffen geen significante luchtweerstandwinst meer te halen en moet je het waarschijnlijk gaan zoeken in de houding van de sporter. Kijk naar de 500 meter: elke duizendste telt en dan kan een net even betere schaatshouding ook de doorslag geven.”

Voorlopig is Van der Tuuk nog niet ’uitgepuzzeld’. ”Ik denk dat we voor de Winterspelen in PyeongChang opnieuw een snel wedstrijdpak hebben. Maar na de Spelen gaat de RedRace met de schaatspakken gewoon door”, voorspelt hij.

Meer nieuws

KNSB start samen met MBO Rijnland in Leiden nieuwe opleiding voor Instructeur-2

''Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers?''

Sinterklaas en Pieten op het ijs!

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?