Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Vrijwilliger Rein Zwart koninklijk onderscheiden

Gepubliceerd zondag 7 maart 2010

Heerenveen (KNSB) – De 73-jarige Rein Zwart uit Heerenveen is zaterdag koninklijk onderscheiden. Hij mag zich Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen vanwege zijn verdiensten voor de wieler-, skeeler- en schaatssport. Bestuurlijk was Zwart jarenlang op vele fronten actief, onder andere bij de KNSB en wielervereniging Olympia uit Heerenveen. Bezoekers van ijsstation Thialf zullen hem wellicht beter kennen als coördinator parkeren, een functie die hij nog altijd vervult.  

Alle kampioenschappen vanaf 1970, met als eerste Europees kampioene Nina Statkevitsj (URS), tot en met dit seizoen heeft Zwart al meegemaakt. Hij geniet er telkens weer van dat de mensen hem na al die jaren nog kennen. Van Eric Heiden, Jan Bols tot Eddy Verheijen, ze schudden hem altijd even de hand wanneer ze elkaar treffen. Wat begon met 25 vrijwilligers is in de loop der jaren uitgegroeid tot een groep van 60 enthousiastelingen. Gelukkig weet Zwart telkens weer voldoende mensen op de been te brengen, iets wat in andere geledingen van de sport niet altijd makkelijk is. Ook deze ‘bezige bij’ beseft dat het vrijwilligerskorps, bijvoorbeeld in de marathon, aan verjonging toe is. “Ik hoop dat wat oude marathonschaatsers, die gestopt zijn, de sport eens willen helpen.”

Ondanks zijn jarenlange ervaring en zijn leeftijd ziet Rein Zwart zichzelf nog altijd als één van de velen. “We staan allemaal op één grote rij naast elkaar. Ik ben niet te beroerd om een dranghek weg te zetten of een bak te legen. Ik doe wat minder dan voorheen, maar ik ben nog wel druk.” Dat hij voorgedragen is voor een koninklijke onderscheiding en de daarbij behorende versierselen kreeg opgespeld door burgemeester Peter de Jonge van Heerenveen stemt Zwart tevreden. “Het is toch een bepaalde vorm van waardering en dat vind ik heel leuk.”

Meer nieuws

Lara van Ruijven krijgt postuum gouden speld KNSB

Daikin NK Inlineskaten 2023 komen er aan!

Campagne KNSB en VeiligheidNL: Lekker inlineskaten, ga goed voorbereid op pad!

Daikin NK G-Inlineskaten van start

Suzanne Schulting kiest voor aangepaste voorbereiding op nieuwe seizoen

Tilburg vanaf 2024 gaststad voor internationale shorttrackwedstrijden

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven

Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?