Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Shorttrackers en kunstrijder naar Europees Jeugd Olympisch Festival

Gepubliceerd donderdag 31 januari 2019
Van 9 tot 16 februari 2019 vormt Sarajevo het decor van het EYOF. Het Europees Jeugd Olympisch Festival is een sportevenement voor jonge Europese sporters in de leeftijd tot en met 18 jaar dat om de twee jaar wordt gehouden. Talent TeamNL vaardigt zes sporters af, waaronder vier shorttrackers en één kunstschaatser.

Prestatiemanager van TeamNL Kayan Bool  is chef de mission van Talent TeamNL. “Ik ben trots op deze sporters en coaches, op dit team”, vertelt hij. “We gaan er met z’n allen iets moois van maken. Voor veel sporters is het EYOF het eerste grote multi-sportevenement dat ze meemaken en waarin zij zich kunnen meten met andere talentvolle sporters. Mochten ze ooit op de echte Olympische Spelen komen, dan kunnen ze de ervaringen vanuit dit evenement in hun rugzak meenemen.”

Zeno de Boer, 16 jaar, shorttracker:
Zeno komt van Schaats Vereniging Utrecht en traint onder olympisch shorttracker Niels Kerstholt bij RTC Midden Shorttrack op De Vechtsebanen. Zijn mooiste prestatie tot nu toe noemt hij de bronzen plak op de 500 meter bij het NK junioren in 2017.

Yaël Prenger, 16 jaar, shorttrackster:
Yaël schaatst zowel op de lange- als op de kortebaan. Het shorttrack doet ze nog maar een paar jaar. “De afwisseling gaat me steeds beter af”, zegt ze. “Shorttracken is wel veel technischer dan langebaanschaatsen. De bochten zijn krapper, je hebt meer druk op het ijs en je schaats klapt niet. Ik pak het shorttracken redelijk snel op, maar je ziet nog wel dat ik van de lange baan kom.”

Michelle Velzeboer, 15 jaar, shorttrackster:
Michelle komt uit een echte shorttrackfamilie. Haar vader Marc Velzeboer nam in 1992 deel aan de Olympische Spelen in Albertville, samen met Michelles tantes Monique en Simone. Samen met haar iets oudere zus Xandra pendelt ze tussen woonplaats Culemborg en de schaatsbaan van het RTC in Utrecht. Vorig seizoen werd ze – als Nederlands kampioene – derde op het EK bij de Junioren C.

Jesse Speijers, 16 jaar, shorttracker:
Jesse traint bij het RTC shorttrack in Dordrecht. Maar hij schaatst ook op de langebaan en doet op landelijk niveau aan wielrennen. “Met het RTC trainen wij negen keer per week waaronder krachttraining, droogtraining, fietstraining en schaatstraining. Ik ben dus voornamelijk op de ijsbaan te vinden. Mijn ambitie is om de sporten zo lang mogelijk te combineren.”

Caya Scheepens, 16 jaar, kunstrijdster:
De kleine Caya was verkocht toen ze op vierjarige leeftijd een kunstschaatsster zag. Dat wilde zij ook. Nu ze zestien jaar is, wil ze nog steeds niets liever. Als iets niet lukt, dan probeert ze het nog een keer en nog een keer. “Ik wil meer uren maken op het ijs dan er in een dag zitten. Zo kan ik nog beter worden en ervoor zorgen dat ik de top haal.”

Caya is tevens de vlaggendrager van TeamNL. Vanwege haar tak van sport, waar sporters al op jonge leeftijd doorstromen, zit zij het dichtst bij de overgang naar de senioren. Chef de mission Kayan Bool licht toe: “Ze is van dit team het verst in haar sportieve ontwikkeling. Voor Caya zal dit een van de laatste juniorenevenementen zijn, de seniorenevenementen lonken.”

“Daarbij: kunstschaatsen is wereldwijd enorm groot, maar in ons land is het een vrij kleine tak van sport. Ik wil behalve Caya, een meid die volgens mij sterk in haar schoenen staat, ook het kunstschaatsen in Nederland graag een podium geven. Want niet alleen Caya, ook deze mooie sport verdient dat!”

Meer informatie en nieuws over het evenement en de Nederlandse deelnemers is te vinden op: www.nocnsf.nl/sarajevo2019.

Meer nieuws

Koen Hakkenberg nieuwe coach Wadro KNSB Talent Team Noord shorttrack

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?