Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Terugblik op opleidingsjaar 2016-2017: “Mooie resultaten bereikt”

Gepubliceerd woensdag 19 juli 2017

Het afgelopen seizoen hebben er weer honderden mensen deelgenomen aan de trainersopleidingen, de juryopleidingen en eendaagse cursussen van de KNSB. Wat waren de trends? Wat is er de afgelopen jaren veranderd? Hoe worden de opleidingen gewaardeerd? We vroegen het aan Marieke Jonker, medewerkster sportparticipatie van de KNSB.

Het opleidingsjaar 2016-2017 is achter de rug en inmiddels staat de KNSB Opleidingskalender 2017-2018 alweer online. Op deze kalender staat vermeld waar welke opleiding plaatsvindt. Cursisten kunnen zich via de KNSB Webshop aanmelden voor de gewenste opleiding. Marieke hoopt op net zoveel aanmeldingen als vorig seizoen. “Bij de trainersopleidingen (SB-1 t/m ST-4 opleiding) zijn er 112 cursisten gestart en bij de juryopleidingen (basis jury, starter, scheidsrechter) hebben 134 deelnemers de opleiding gevolgd.”

“Dan hebben we ook nog eendaagse cursussen zoals de applicatie speaker of de natuurijsmeestercursus. Daaraan hebben 230 personen deelgenomen. Met name voor de natuurijsmeestercursus hadden we het afgelopen seizoen erg veel aanmeldingen. Dit had onder andere te maken met de korte periode natuurijs.”

Opleiding op locatie

Een andere trend die Marieke constateert, is dat er ieder jaar veel interesse in zowel de trainersopleidingen als de verschillende juryopleidingen. “Het afgelopen jaar waren vooral de Schaatsleider niveau 2 opleiding en de Basis Jury opleiding in trek. Vanuit verenigingen maar ook baancommissies kwam de vraag of de KNSB deze twee opleidingen op locatie kon organiseren. En dat is mogelijk! Samen met bijvoorbeeld de baancommissie Twente en Deventer hebben we een succesvolle SL-2 opleiding kunnen draaien waar 14 van de 15 deelnemers binnen de gestelde termijn het diploma heeft behaald. Door de samenwerking met een baancommissie of vereniging merken we dat we sneller kunnen schakelen in verband met ijstoegang tijdens de bijeenkomsten, wat prettig werkt.”

“Maar we merken ook dat zij dichter bij de cursisten staan en dat de groep qua inschrijvingen sneller vol komt”, vervolgt Marieke. “We zien dat verenigingen ons beter kunnen vinden om zoiets te kunnen organiseren en dat is zeker een mooie ontwikkeling.”

Begin- en einddatum

Elk jaar probeert de KNSB de opleidingen en cursussen nog beter te laten aansluiten op de wensen van de cursisten. Zo zijn bijvoorbeeld binnen de trainersopleidingen de SL-2 en ST-3 opleiding qua opzet en inhoud verandert. Marieke: “Uit eerdere seizoenen hebben we gemerkt dat cursisten meer houvast hebben wanneer er een duidelijke begin- en einddatum in de planning wordt opgenomen. Dat hebben we sinds vorig seizoen ingevoerd en daarvan hebben we direct resultaat gezien. Meer cursisten ronden de opleiding binnen de vastgestelde termijn af, wat meer gediplomeerde trainers oplevert.”

Foto: Soenar Chamid

MJOP

Een andere belangrijke verandering is dat het Meerjarenopleidingsplan van de KNSB is geïntegreerd in de opleidingen. De trainersopleidingen op niveau 1 en 2 richten zich op de fases fundament en leren schaatsen (focus op de schaatstechniek en het lesgeven), de niveau 3 en 4 opleiding op de fases leren trainen en trainen trainen (focus op trainingsleer & inspanningsfysiologie). Deze verandering van inhoud heeft ook gevolgen voor de instroomvoorwaarden, zo legt Marieke uit. “Eerder kon iemand bijvoorbeeld direct beginnen met de ST-3 opleiding zonder een vooropleiding. Dat is nu veranderd. Doordat binnen de SL-2 opleiding de zwaarte ligt op het gebied van lesgeven en de schaatstechniek is deze opleiding een voorwaarde om te kunnen starten met de ST-3 opleiding. Een overzicht van de instroomvoorwaarden is te lezen op KNSB.nl.

Waardering

De veranderingen aan de opleidingen en cursussen komen voor een groot deel voort uit de feedback van de cursisten. “Via evaluaties die wij bij elke opleiding uitzetten komt altijd goede feedback van de cursisten. Daarmee gaan wij weer aan de slag om de opleidingen nog beter aan te bieden, zowel inhoudelijk als logistiek”, aldus Marieke.

“Het afgelopen seizoen zijn de trainersopleidingen gemiddeld gewaardeerd met een 8,0. Een mooi resultaat waarbij cursisten aan hebben gegeven het prettig te vinden om met een duidelijke begin- en einddatum te werken. De juryopleidingen zijn gemiddeld gewaardeerd met 8,0. Ook een heel mooi resultaat.”

Felicitaties

Op KNSB.nl is een overzicht te vinden van alle cursisten die zijn geslaagd voor een opleiding. De KNSB feliciteert iedereen die afgelopen seizoen een diploma of certificaat heeft behaald en we wensen hen veel succes met het uitvoeren van hun taken/werkzaamheden. En verenigingen, baancommissies of andere organisaties die bijvoorbeeld een opleiding op locatie aan willen bieden, kunnen de aanvraag indienen via [email protected] om de mogelijkheden te bespreken.

Meer nieuws

KNSB organiseert Daikin NK Inlineskaten 100 meter sprint in Vondelpark Amsterdam

Schoonrijders genieten op zomerijs: 'Sven Kramer zou een goede schoonrijder zijn

Internationale schaatskalender langebaan bekend

Schaatswereld neemt afscheid van Ger Boelsma sr

Ondernemend DDD werkt constant aan naamsbekendheid

Vacatures stageplekken afdeling Commercie, Marketing & Communicatie

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven

Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?