Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Terpstra blijft ook komende drie jaar voorzitter KNSB

Gepubliceerd zaterdag 30 juni 2012
’Zorgen omzetten in uitdagingen’


Doekle Terpstra blijft ook de komende drie jaar voorzitter van de KNSB. De 56-jarige Leerdammer werd tijdens de 5e Ledenraadvergadering van de schaatsbond in Biddinghuizen unaniem voor een tweede termijn van drie jaar herbenoemd. Terpstra, die in de media nadrukkelijk wordt genoemd als kandidaat minister mocht het CDA dit najaar in de regering komen, liet in de Flevopolder weten kennis genomen te hebben van de verhalen daarover. “Ik heb die berichten ook gelezen. Maar ik ben bij de KNSB en bij Inholland verplichtingen aangegaan en die zet ik niet zo maar opzij.”

Na een korte videoterugblik op het achterliggende, succesvolle schaats- en skateseizoen opende Terpstra de 5e Ledenraad, oftewel de 136e Algemene Vergadering.

“Onze ambities zijn torenhoog”, benadrukte Doekle Terptra in Biddinghuizen. “Echter het economische klimaat en de opbrengstverwachtingen dwingen ons keuzes te maken of te temporiseren. Keuzes die lastig zijn en soms pijn doen. Aan de andere kant willen we de zorgen die er zijn omzetten in uitdagingen. Zo zullen we de komende tijd moeten nadenken over andere verdienmodellen. Daarnaast ligt er een maatschappelijke taak en wordt er een procesdocument voorbereid om met een extern bureau het huidige bestuursmodel van de KNSB te evalueren. Want ook daar kunnen we slagen maken.”

Natuurlijk werd ook even stilgestaan bij de diverse ijsbaanplannen her en der in Nederland. Genoemd werden Heerenveen, Almere, Zoetermeer, Rotterdam en Goes. “We houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten”, aldus directeur sport Arie Koops. “We zitten regelmatig bij gesprekken, maar zitten er neutraal in. Waar het de KNSB in eerste instantie om gaat is dat we meer ijs willen, terwijl we daarnaast kijken welk plan het beste aansluit bij onze topsportambities.”

Wat meer ijs betreft, dat past helemaal bij de ambities die de KNSB uitspreekt in het jaarplan 2012-2013 op het gebied van sportparticipatie. Afgeleid van de strategienota ’De KNSB op weg naar 2020’ streeft de KNSB er naar dat de deelname aan de schaats- en inline-skatesport fors groeit. De KNSB hanteert daarbij de strategie kennis maken – boeien en binden, waarbij de sportbond de drempels om kennis te maken met de schaats- en skatesport zo laag mogelijk wil houden.

Ook de fanbeleving heeft de aandacht. Heel Nederland plezier laten beleven bij het volgen van de schaats- en skatesport. Hetzij bij evenementen, hetzij via schaatsen.nl (site, magazine, mobiele applicaties, facebook, hyves, twitter, YouTube). Een van de speerpunten voor het komende jaar is het vergroten van de belevingswaarde van de grote publieksevenementen.

Ambities zijn er uiteraard ook volop voor wat betreft de topsport. Om die topsportambities te kunnen realiseren dienen sporters te beschikken over optimale trainingsfaciliteiten en kwalitatief hoogwaardige begeleiding. Naast dit speerpunt ligt de focus het komende jaar ook op het ontwikkelen van een nieuw schaatspak voor de Olympische Spelen in 2014 en het optimaliseren van de Ploegenachtervolging.

Kunstrijden zal zich komend seizoen vooral richten op de herinrichting van de topsportstructuur.

Een punt van zorg is de beheersing van de financiën. De KNSB sloot het afgelopen boekjaar af met een verlies. Een meer bedrijfsmatige aansturing en tussentijdse rapportages aangepast op die sturing moeten er voor zorgen dat de schaatsbond het komende boekjaar de begroting wel haalt.

Meer nieuws

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

Jarige Bornse Schaats- en Skeelervereniging schaatst voor hartekind Lois

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?