Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Talentencentra officieel gecertificeerd door KNSB

Gepubliceerd vrijdag 28 november 2014

RTC Noord en RTC Noord-West als Talentencentra officieel gecertificeerd door de KNSB

Na de succesvolle pilot in Dordrecht werd vanmiddag met handtekeningen van Arie Koops (directeur sport KNSB), Boris Kusmirak (iSkate) en Jaap Kiel (Schaatsacademie Haarlem) de definitieve samenwerkingsovereenkomst tussen de KNSB en de Regionale Talentencentra Noord (Groningen) en Noord-West (Haarlem) bekrachtigd. E.e.a. gebeurde tijdens een informele persbijeenkomst op De Vechtsebanen in Utrecht, waar de schaatsbond haar domicilie heeft.

Eerder dit jaar werden Groningen en Haarlem door de KNSB als voorlopige locaties aangewezen voor de eerste twee van in totaal vijf à zes Regionale Talentencentra (RTC’s) voor langebaan, shorttrack en inline-skaten. De term voorlopig had te maken met de implementatiefase, waarin de rechten, plichten en verwachtingen met elkaar werden besproken.

Zowel RTC Noord als RTC Noord-West reageert opgetogen over de definitieve certificering.
Boris Kusmirak: “Op deze manier bundelen wij op een fantastische manier de kwaliteit en expertise van iSkate, de gewesten Groningen en Drenthe en de KNSB, waardoor we een mooi multidisciplinair opleidingstraject kunnen aanbieden voor het schaats- en skatetalent uit de regio.”

Jaap Kiel: “Deze aanwijzing is in feite het ’dak’ op ons al uitstekend draaiende opleidingstraject. Nu kunnen we vanuit onze C- en B-selectie nog beter doorbouwen naar de A-junioren en neo’s.”

Arie Koops: “Voor het waarborgen en ontwikkelen van topprestaties zijn talentherkenning en -ontwikkeling van groot belang. De KNSB heeft in haar strategisch plan richting 2020 ervoor gekozen om in samenwerking met onder andere atleten, coaches, gewesten en commerciële en maatschappelijke partners een nieuwe structuur te realiseren voor talentontwikkeling. De Regionale Talentencentra vormen een belangrijk onderdeel hiervan. De KNSB kijkt er naar uit om samen met deze RTC’s meer talenten nog beter op te leiden.”

Wat is een RTC?

Een Regionaal Talentencentrum is een multidisciplinaire locatie, waar de beste talenten uit de langebaan, shorttrack en inline-skaten uit een regio een uniform opleidingstraject wordt geboden op zowel sportief als maatschappelijk vlak. Binnen een professionele omgeving met full time coaches en (para)medische begeleiding trainen talenten dagelijks dicht bij huis en is er een sterke combinatie met onderwijs. De KNSB stimuleert RTC’s samen te werken met enerzijds baanselecties en verenigingen en anderzijds de Nationale Teams/topteams. Het uiteindelijke streven is dat talenten soepel doorstromen naar dit hoogste niveau. De huidige Jong Oranje-ploegen zullen gefaseerd worden afgebouwd. De visie van de KNSB op talentontwikkeling sluit aan op de visie van NOC*NSF.

Voordelen regionale aanpak

Het voordeel van de regionale aanpak is dat talenten zich vanuit hun eigen regio kunnen ontwikkelen; dicht bij huis en met veel aandacht voor onderwijs. Dit maakt het mogelijk om meer talenten beter op te leiden. Verder wordt er in alle RTC’s vanuit één visie gewerkt waardoor al vanaf iets jongere leeftijd dan in Jong Oranje een gedegen opleidingstraject wordt geboden. De RTCs zijn verplicht om drie disciplines op te pakken, wat bijdraagt aan de multidisciplinaire aanpak die de KNSB graag ziet. Tenslotte behouden we de kracht op lokaal niveau; de grootste talenten blijven in hun regio trainen en inspireren andere schaatsers.

Waar de overige drie à vier RTC’s komen wordt in de komende anderhalf jaar ingevuld.

Meer nieuws

Koen Hakkenberg nieuwe coach Wadro KNSB Talent Team Noord shorttrack

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?