Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

SWS borgt leningen t/m 75.000 euro volledig

Gepubliceerd donderdag 27 december 2018

De Stichting Waarborgfonds Sport (SWS) heeft per 1 januari 2019 haar toekenningsvoorwaarden en aanvraagprocedure aangepast om sportorganisaties makkelijk en voordelig te kunnen laten lenen. Dit betekent dat SWS bancaire leningen tot en met 75.000 euro volledig kan borgen zonder dat aanvullende gemeentegarantie nodig is.

De introductie van de Subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA) per 1 januari 2019, betekent voor nagenoeg iedere sportorganisatie een ‘extra stap’ in het financieringstraject om investeringen in de accommodatie te kunnen realiseren. De 20% tot 35% subsidiebijdrage is uiteraard een welkome aanvulling in het financieringsplaatje, maar de aanvraagprocedure betekent wel een extra te nemen stap die ook weer de nodige tijd zal vragen van de vrijwilligers binnen de sportorganisatie die bij de bouw en financiering betrokken zijn.

Door de komst van deze nieuwe regeling wordt vervroegd afscheid genomen van de Subsidieregeling Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties (EDS). Subsidie voor dergelijke investeringen is nog steeds mogelijk, maar wordt als een toeslag (15%) opgenomen in de nieuwe regeling.

Bovenstaande wijzigingen zijn voor SWS reden geweest om haar voorwaarden en aanvraagprocedure te herzien. Zo wordt er vanaf 1 januari 2019 geen onderscheid meer gemaakt tussen ‘reguliere’ investeringen (vervangen veld, renovatie kleedkamers etc) en ‘duurzame’ investeringen (zonnepanelen, LED-verlichting etc). Voor iedere investering kan gebruik worden gemaakt van hetzelfde aanvraagformulier en gelden dezelfde voorwaarden.

Leningen tot 75.000 euro volledig borgen

De SWS stelt als opschortende voorwaarde voor het verstrekken van een borgstelling wel dat de gemeente een passende garantie verstrekt. Met veruit de meeste gemeenten in Nederland heeft SWS deze vorm van samenwerking in de loop der jaren opgebouwd.

In de afgelopen jaren heeft SWS ervaring opgedaan met het 100% borgen van duurzame investeringen. In de praktijk is gebleken dat het financieringstraject hierdoor sneller kan verlopen. Met instemming van de banken en andere stakeholders is er daarom voor gekozen om per 1 januari 2019 leningen tot en met 75.000 euro volledig te borgen. Een aanvullende gemeentegarantie is dan niet noodzakelijk. Dit geldt niet wanneer een sportorganisatie al een lening heeft afgesloten die volledig door SWS wordt geborgd en waarbij de nieuwe lening ervoor zorgt dat de grens van 75.000 euro wordt overschreden.

Een borgstelling aanvragen

Heb je plannen om te investeren in jouw sportaccommodatie? Bekijk dan alle informatie over borgstellingen van SWS.

Dit artikel verscheen eerder op voorclubs.sport.nl.

Meer nieuws

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

Jarige Bornse Schaats- en Skeelervereniging schaatst voor hartekind Lois

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?