Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Streef naar betere trainers en saamhorigheid met Coach de Coach

Gepubliceerd woensdag 31 oktober 2018

Trainersbegeleiding speelt bij steeds meer sportverenigingen in Nederland een cruciale rol. In het sportakkoord is zelfs het opleiden van trainers opgenomen onder de pijler ‘vitale sportaanbieders’. De Academie voor Sportkader wil met een verenigingstraject en een magazine bestuurders verleiden de volgende stap te zetten op het gebied van begeleiding. Ook de KNSB vindt het belangrijk dat trainers zichzelf blijven ontwikkelen.

Uit cijfers blijkt dat Nederland 430.000 trainer-coaches telt, waarvan 90 procent niet is gediplomeerd. En maar liefst 60 procent van de trainers voelt zich onvoldoende begeleid door de vereniging. Daarnaast geeft 39 procent van de trainers zelf aan dat ze zich niet bekwaam genoeg voelen voor hun taak. “Als we in Nederland die sportinfrastructuur goed willen inrichten dan moet hier wat aan gebeuren”, zegt Jens van der Kerk op sport.nl/voorclubs.

De Academie voor Sportkader heeft onlangs een eenmalig magazine uitgegeven waarmee het belang van goed opgeleide trainers en leertrajecten op dit vlak nog eens wordt onderstreept. Het magazine Coach de Coach is vooral gericht op de bestuurders bij sportclubs.  In het magazine en een bijbehorende drieklapper worden daarvoor drie stappen toegelicht. De eerste stap is een laagdrempelige online training voor beginnende trainer-coaches waarin de basisprincipes van trainen en coachen worden geleerd.

De volgende stap is het opleiden op de club, legt Van der Kerk uit. “Zorg dat je op je vereniging niet alleen je trainers bij elkaar haalt, maar help ze ook met workshops om ze sterker te maken.” Dat kan op verschillende manieren via opleidingen van een bond, bijvoorbeeld de KNSB, of via het Academie voor Sportkader. De derde stap is misschien wel de belangrijkste: structureel begeleiden op de club. “Trainersbegeleiding regel je niet op een achternamiddag. Dat vraagt bestuurlijke aandacht waardoor je het normaal maakt dat je trainers worden begeleid.”

Neuzen zelfde kant op

De KNSB juicht het initiatief van Academie voor Sportkader toe. “We vinden het belangrijk dat trainers en coachen door blijven leren en continu uitdagingen zoeken om zichzelf te verbeteren”, zegt Marieke Jonker. “Een Coach de Coach-traject kan een vereniging helpen trainers naar een hoger niveau te krijgen, maar ook om alle neuzen dezelfde kant op te laten wijzen.”

Meer nieuws

Samenwerking KNSB en Sidijk krijgt structureel vervolg

'We komen voor het schaatsen, niet voor een derde helft’

Het is bijna zover, het WK Shorttrack in Rotterdam Ahoy

Irene Schouten: Een carrière vol memorabele momenten

Selectie TeamNL voor WK Inzell bekend

Joan Haanappel, stijlvol (kun)strijdster die haar droom zag uitkomen

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?