Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Staphorst maakt zich op voor KPN NK Marathon Inlineskaten 2019

Gepubliceerd woensdag 12 juni 2019

Staphorst is op zaterdag 15 juni weer het decor voor de KPN NK Marathon Inlineskaten. De nationale kampioenschappen, georganiseerd door Skeelervereniging Staphorst en de KNSB, worden verreden bij het evenemententerrein De Tippe.

Crispijn Ariëns, vorig jaar glansrijk winnaar in Waarland, komt zijn titel verdedigen. Onder zijn concurrenten bevindt zich een olympisch kampioen: Jorrit Bergsma. Die brengt in elk geval zijn ploegmaat Bob de Vries mee. Andere grote namen die om 16.15 uur aan de start verschijnen zijn Gary Hekman, Ingmar Berga en Robert Post.

“Het belooft een spannende strijd te worden”, zegt Gerwin Smit, voorzitter van SV Staphorst én NK-deelnemer. “Ik ben die dag wel een voorzitter in pak, maar het is geen driedelig kostuum. De combinatie van organiseren en trainen is wel te doen, we hebben hier veel goede vrijwilligers die veel werk oppakken. Maar ik verwacht zelf niet voor het podium mee te doen.”

Misschien dat een van zijn clubgenoten voor een verrassing kan zorgen. De SV Staphorst levert nog meer deelnemers, onder wie Remon Vos, Marthijn Mulder, Kevin van der Horst, Ronald Haasjes en Jordy Harink, de kampioen van 2017.

Vrouwen
Bij de vrouwen is Bianca Roosenboom de regerend nationaal kampioen. Zij krijgt ook geduchte concurrentie, onder andere van Manon Kamminga, Marijke Groenewoud, Maya de Jong en Imke Vormeer. Ook Irene Schouten, wereldkampioene op de massastart, heeft haar komst bevestigd.  Dat maakt haar meteen kanshebster voor het goud. De vrouwen starten aan hun koers over 42 kilometer om 15.00 uur.

Gerwin Smit verwacht veel publiek bij deze NK, die worden gesteund door de provincie Overijssel. “Inline-skaten leeft hier in de regio.” Staphorst is dan ook een vaste naam op de inline-skatekalender. In 2001 en 2012 vonden de NK Marathon er ook plaats. Bij de vrouwen won Elma de Vries beide edities. Bij de mannen ging het goud in 2001 naar Arjan Smit, in 2012 was Koen Verweij de verrassende winnaar.

Het parkoers in Staphorst is een rondje op de openbare weg rond De Tippe, goed geasfalteerd en 900 meter lang. Er zit een pittig klimmetje in, plus nog een stuk vals plat. “Daar kun je met een beetje wind de koers aardig hard maken”, zegt Smit.

Livestream
De KPN NK Marathon Inline-skaten beginnen zaterdag 15 juni al om 9.30 uur, met de koers voor de masters. Vanaf 13.00 uur zijn de wedstrijden te volgen via een livestream, die zoals gebruikelijk te vinden is via schaatsen.nl.

Programma
09.30 uur Masters (dames en heren, 42 km)
10.45 uur Huldiging masters
11.00 uur Jeugd meisjes (21 km)
11.45 uur Jeugd jongens (21 km)
12.30 uur Huldiging jeugd
13.00 uur Junioren vrouwen (21 km)
13.45 uur Junioren mannen (21 km)
14.30 uur Huldiging junioren
15.00 uur Senioren vrouwen (42 km)
16.15 uur Senioren mannen (42 km)
17.15 uur Huldiging senioren
Actueel programma op schaatsen.nl 

Locatie
Evenementerrein De Tippe
Viaductweg 1, 7951 AZ Staphorst

Historie
Van alle NK’s bij het inline-skaten heeft de marathon de langste traditie. De illustere Dries van Wijhe was in 1985 de eerste Nederlandse kampioen. En wie won (in 1986) de eerste marathontitel op wieltjes bij de vrouwen? Niemand minder dan Yvonne van Gennip. Recordhoudster bij de vrouwen is Elma de Vries, die als inline-skatester acht keer nationaal marathonkampioen werd. Bij de mannen vergaarde Arjan Smit de meeste titels: zeven.

 

 

Meer nieuws

Het is bijna zover, het WK Shorttrack in Rotterdam Ahoy

Irene Schouten: Een carrière vol memorabele momenten

Selectie TeamNL voor WK Inzell bekend

Joan Haanappel, stijlvol (kun)strijdster die haar droom zag uitkomen

Oud-kunstschaatsster Joan Haanappel (83) overleden

Vacature: Talentcoach Shorttrack Wadro KNSB Talent Team Noord

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?