Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting uitgeroepen tot Shorttrackers van het Jaar

Gepubliceerd donderdag 22 maart 2018

De shorttrackequipe zette dinsdagochtend om acht uur voet op Nederlandse bodem en twaalf uur later stonden Suzanne Schulting en Sjinkie Knegt alweer op het podium van The Harbour Club in Amsterdam. Tijdens het Ard Schenk Awards Gala werden ze uitgeroepen tot shorttrackers van het jaar. “Deze prijs geeft aan dat ik goed bezig ben.”

Met het wereldkampioenschap van afgelopen weekend in het Canadese Montréal kwam een einde aan een lang en enerverend shorttrackseizoen. Eind september werd de eerste World Cup verreden in Boedapest en zes maanden later heeft Schulting een olympische titel op de 1000 meter op zak.

Voor de derde keer op rij werd de 20-jarige Groningse geëerd met de prijs voor shorttrackster van het jaar. “Het had ook Yara (van Kerkhof) kunnen zijn”, meent Schulting. “Ik vind het een hele eer en supervet dat ik voor de derde keer shorttrackster van het jaar mag zijn. Dat geeft aan dat ik goed bezig ben en daar ben ik heel blij mee.”

Bijzondere dag
Wilf O’Reilly, disciplinemanager shorttrack van de KNSB, overhandigde de prijs en haalde een conversatie aan die hij in juni had met Yara van Kerkhof en Schulting. “Het gesprek ging over wat het betekent om olympisch kampioen te kunnen worden. Ik zei tegen Suus: ‘als het jouw dag is, dan weet je dat’. Ongeveer drie uur voor de wedstrijd in PyeongChang liep ik langs Suus en ze zei ‘vandaag wordt een bijzondere dag’. Vier uur later is ze voor de rest van haar leven olympisch kampioen.”

Na alle vreugde, hectiek en drukte is het nu tijd voor een rustperiode, om even niet met schaatsen bezig te zijn. Voordat de focus weer op hard trainen en fit blijven gaat, neemt Schulting de tijd om te reizen. “Ik ga eerst in m’n eentje backpacken op Bali en daarna door Maleisië trekken met mijn vriend. Ik zou het backpacken in eerste instantie met een vriendin doen, maar zij heeft het druk met school. Toen dacht ik ‘ik wil sowieso dus ik ga gewoon’. Wel spannend, maar ik maak me niet zoveel zorgen.”

Bij de mannen kreeg Knegt de Peter van der Velde Bokaal uitgereikt door technisch directeur van de KNSB Arie Koops. “Als je twaalf jaar geleden met niets begint, dan staat hier iemand die een ongelooflijke bijdrage heeft geleverd aan de sport. Sjinkie is uitgegroeid tot een shorttrackicoon”, aldus Koops.

Rolkooi
Hoewel dit jaar niet alles verliep zoals de 28-jarige Knegt dat graag had gewild, kijkt hij toch met een tevreden gevoel terug. “Ik heb zeker genoten van het seizoen want zolang ik kan schaatsen, doe ik het ook. Sommige dagen gaat het niet goed, maar elke keer als ik naar de ijsbaan ga, ga ik er met een goed gevoel heen.”

Terwijl de meeste schaatsers straks genieten van een welverdiende (zon)vakantie, heeft Knegt heel andere plannen. Deze zomer doet de Schicht uit Bantega mee aan het NK Autocross, een kampioenschap over zes wedstrijden. “De auto moet in principe nog gebouwd worden en over een kleine zestig dagen klaar zijn. Dat gaat vast goed komen”, zegt hij.

“Nu heb ik veel vrije tijd dus ik ga gewoon zestig uur per week aan die auto werken. Ik heb er ontzettend veel zin in en daarna weer lekker schaatsen.” Een goede rolkooi om eventuele crashes op te vangen is het belangrijkste onderdeel van zo’n crossauto, toch? “Nee, dat is natuurlijk de motor”, besluit Knegt met een grijns.

Meer nieuws

KNSB start samen met MBO Rijnland in Leiden nieuwe opleiding voor Instructeur-2

''Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers?''

Sinterklaas en Pieten op het ijs!

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?