Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Shorttrackers beginnen met coach Jeroen Otter aan hun Road to Beijing 2022

Gepubliceerd vrijdag 7 juni 2019
De Nederlandse shorttrackselectie is onder leiding van bondscoach Jeroen Otter, die zijn contract met de KNSB recent heeft verlengd, officieel begonnen aan de Road to Beijing 2022. De shorttrackers deden dit woensdag met een kick-off in het Olympisch Stadion en een rondvaart door de grachten van Amsterdam.

Jeroen Otter, sinds 2010 bondscoach van de Nederlandse shorttrackploeg, blijft de ploeg trouw tot en met de Olympische Spelen van Beijing 2022. “Ik voel me bevoorrecht dat ik mag werken met deze groep topatleten, die allemaal 24/7 bezig zijn om het beste uit zichzelf te halen”, zegt Otter. “Shorttrack leeft, de sport krijgt waardering in Nederland. Ik kan me geen mooier beroep voorstellen dan dit.”

Technisch directeur Remy de Wit is trots dat de bondscoach weer voor de hele olympische cyclus heeft bijgetekend. “Jeroen Otter bewijst al vele jaren dat hij een geweldige, innovatieve, succesvolle trainer en coach is”, zegt De Wit. “Als KNSB zijn we heel blij dat we hem voor onze eigen shorttrackers hebben kunnen behouden. Ik vertrouw erop dat zij samen een succesvolle weg naar Beijing zullen afleggen.”

Wereldtop

Het Nederlandse shorttrack heeft zich in de afgelopen tien jaar naar de wereldtop gewerkt. Na successen op EK’s, WK’s en het brons van Sjinkie Knegt bij de Spelen van Sotsji (2014) beleefden ze hun definitieve doorbraak in PyeongChang 2018. Op die Winterspelen werden vier medailles behaald, inclusief het eerste goud, van Suzanne Schulting. “Ook in het afgelopen, postolympische seizoen hebben we weer grenzen verlegd”, zegt Otter. “Lara van Ruijven werd als eerste Nederlandse vrouw wereldkampioen en met Suzanne haalden we de eerste wereldtitel allround binnen.”

De verwachtingen voor Beijing zijn nu al hooggespannen. Otter: “Er zit heel veel potentie in dit team, maar de internationale concurrentie is ook groot. China is er alles aan gelegen om van de Spelen in eigen huis een succes te maken. Er is natuurlijk niks mooiers dan die medailles voor hun neus weg te kapen, zoals we dat in PyeongChang bij de Koreanen hebben gedaan. Maar ik waag me nu nog niet aan voorspellingen.”

Met het oog op de toekomst is de Nationale Trainingsselectie Shorttrack (NTS), zoals de naam officieel luidt, onlangs flink uitgebreid. De oude kern, inclusief Sjinkie Knegt die weer volop in training is, is aangevuld met enkele jonge talenten. De bondscoach heeft nu 18 rijders tot zijn beschikking, onder wie vijf nieuwelingen (*). De complete selectie ziet er als volgt uit.

Mannen

Sjinkie Knegt (29 jaar)
Daan Breeuwsma (31)
Itzhak de Laat (24)
Dylan Hoogerwerf (23)
Dennis Visser (24)
Jasper Brunsmann (20)
Friso Emons (20)
Bram Steenaart* (19)
Melle van ’t Wout* (19)

Vrouwen

Suzanne Schulting (21)
Lara van Ruijven (26)
Yara van Kerkhof (29)
Rianne de Vries (28)
Avalon Aardoom (21)
Marijn Wiersma (18)
Georgie Dalrymple* (17)
Selma Poutsma* (20)
Xandra Velzeboer* (17)

WK Rotterdam 2021

De Road to Beijing is nog lang, over 973 dagen is de openingsceremonie in China. “Maar tijd is relatief”, zegt Otter. “Voor de jonge rijders lijkt dat nog heel ver weg, drie jaar is eenzesde deel van hun leven. Maar de ouderen denken: die drie jaar zijn zo om.” Onderweg naar Beijing zijn nog veel prijzen te winnen. Zo is Rotterdam (Ahoy) in maart 2021 weer het toneel van een WK, waar TeamNL net als in 2017 succes wil oogsten.

Jeroen Otter heeft het volste vertrouwen in zijn NTS, die nooit eerder zo groot was. Trainden in het verleden vaak buitenlandse rijders mee, nu kiest hij duidelijk voor jeugd afkomstig van de diverse Regionale Talentencentra. Een van de redenen is dat hij ook deze talenten relays wil laten rijden op het hoogste niveau.

Bij de Spelen in Beijing mag elk land waarschijnlijk maximaal acht shorttrackers afvaardigen, vier vrouwen en vier mannen. Die zul je voor de relay dus allen nodig hebben. Otter: “Als je nagaat hoeveel relays we nog rijden tot de Spelen, dan zijn dat er nog een stuk of twintig. Die zul je dus goed moeten benutten. En kunnen we de jonkies niet opstellen bij World Cups, EK’s of WK’s, dan pakken ze de ervaring in elk geval mee tijdens de trainingen met de NTS.”

Kick-off

Bij de voorgaande twee edities konden bijna alle NTS-rijders mee naar de Spelen. Voor 2022 zal meer dan de helft afvallen. Bij de kick-off begon disciplinemanager Wilf O’Reilly met de vraag aan alle rijders: “Wat ga jij doen om bij die acht rijders voor Beijing te zitten?” De shorttrackers waren te gast bij Topsport Amsterdam, waar ze na speeches van O’Reilly en Otter een basketbal-clinic afwerkten. De sessie werd afgesloten met een boottocht.

Zo begon de Road to Beijing 2022 ontspannen. De trainingen worden vandaag weer hervat. In de voorbereiding op het nieuwe seizoen, 2019 – 2020, hebben de shorttrackers al een fietskamp in Oostenrijk achter de rug. Binnenkort vertrekken ze naar Frankrijk voor de eerste schaatstrainingen op zomerijs.

Meer nieuws

Oud-wereldkampioen Jeroen Straathof wordt verenigingsadviseur bij KNSB

Frameschaatsen komend seizoen mogelijk op 16 van de 22 ijsbanen

Ticketverkoop langebaanevenementen gestart

Stuur videoboodschap in en maak kans op tickets

'Vind nog maar eens zo’n sportcomplex in Nederland'

Suzanne Schulting wil nog aan twee Winterspelen meedoen

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?