Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Selectievolgorde Olympische Spelen PyeongChang 2018 bekend

Gepubliceerd maandag 18 december 2017

Tijdens een persconferentie in Utrecht heeft Arie Koops, technisch directeur van de KNSB, vandaag de selectievolgorde voor de Olympische Spelen 2018 bekendgemaakt. Deze volgorde is bepalend voor het verdelen van de startbewijzen bij het Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT), dat van 26 t/m 30 december wordt gehouden in Thialf.

De selectievolgorde is voor een belangrijk deel samengesteld op basis van statistische gegevens, verzameld tijdens de laatste WK Afstanden en de World Cups van het huidige en vorige seizoen. Grofweg geldt: hoe meer medailles Nederland op een afstand heeft gehaald, des te hoger staat deze in de selectievolgorde. Een compleet overzicht, dat kan dienen als meeschrijflijst tijdens het OKT, tref je hier aan.

Op dezelfde persbijeenkomst heeft bondscoach Geert Kuiper bekendgemaakt dat Koen Verweij en Irene Schouten door hem zijn aangewezen als Nederlands eerste rijders op het onderdeel mass start. De kans is groot dat zij langs deze weg een olympisch ticket op hun naam krijgen. Bij de vrouwen staat de mass start op nummer 8 in de selectievolgorde, bij de mannen op plaats 11. Nederland mag zowel bij de mannen als de vrouwen met maximaal tien rijders aan de Spelen deelnemen.

Bondscoach Kuiper wees tevens de schaats(st)ers aan die als eerste in aanmerking komen voor het rijden van de ploegenachtervolging in PyeongChang. Bij de vrouwen zijn dat: Antoinette de Jong, Marrit Leenstra en Ireen Wüst. Voor de mannenploeg zijn aangewezen: Jan Blokhuijsen, Sven Kramer en Koen Verweij.

Met het publiceren van de selectievolgorde en de namen van de aanwijsschaatsers voor mass start en ploegenachtervolging is voor alle deelnemers bekend wat de inzet zal zijn voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi. Het programma voor dat OKT ziet er als volgt uit (tijden onder voorbehoud):

 

Dinsdag 26 december, 14.00 – 16.30 uur: vrouwen 1.000 meter, mannen 5.000 meter

Woensdag 27 december, 18.15 – 19.45 uur: vrouwen 3.000 meter, mannen 500 meter

Donderdag 28 december, 17.00 – 19.45 uur: vrouwen 500 meter, mannen 10.000 meter

Vrijdag 29 december, 18.15 – 19.45 uur: vrouwen 1.500 meter, mannen 1.000 meter

Zaterdag 30 december, 16.00 – 17.45 uur: vrouwen 5.000 meter, mannen 1.500 meter

 

Op 31 december, daags na het OKT, wordt tijdens een persconferentie in Heerenveen de definitieve schaatsselectie voor de Winterspelen in PyeongChang bekendgemaakt.

 

De complete selectievolgorde is hier terug te vinden.

Meer nieuws

Koen Hakkenberg nieuwe coach Wadro KNSB Talent Team Noord shorttrack

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?